szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Folklór

Faültetéssel szépítsük otthonunkat!

Faültetéssel szépítsük otthonunkat!
A ház mellé fát ültetni szép hagyomány. Ha ügyesen választjuk meg a fát, hosszú éveken keresztül gyönyörködhetünk benne. 

Vigyázat, húsvét közeleg!

Vigyázat, húsvét közeleg!
A húsvét a tavaszi megújulás ünnepe, igen régi ünnep: a kereszténység is régebbi vallásokból vette át és alakította saját képére. A tojások festése, írása magyar nyelvterületen olyan régi és olyan általánosan elterjedt, hogy változása, átalakulása alig észlelhető.

Mutatós farsangi dekorációs ötletek

Mutatós farsangi dekorációs ötletek
Itt van a tavasz, és ez egyben azt is jelenti, hogy itt az ideje temetni a telet, vagyis megtartani a farsangot. Ehhez pedig, ha szeretnénk, a lakásunkat is fel tudjuk öltöztetni, méghozzá viszonylag egyszerűen. Lássunk ehhez egy – két ötletet, aminek elkészítésébe akár a gyerekeket is be tudjuk vonni.

Farsang 1x1

Farsang 1x1
Mindent amit a farsangi szokásokról, hagyományokról, hiedelmekről és eredeti céljáról tudni érdemes, az most egy csokorban megtalálható.

Mit jelent? Aprószentek napja

Mit jelent? Aprószentek napja
Aprószentek: Heródes által Krisztus keresése közben megölt kisdedek szimbóluma.

Honnan erednek a Szentivánéji szokások?

Honnan erednek a Szentivánéji szokások?
A Keresztelő Szent János ünnepéhez (június 24.) fűződő szokások csaknem egész Európában ismertek, hazánkban is a jeles napok közé tartozik. Ennek az ünnepnek a középpontjában a tűzgyújtás és tűzugrás áll.

A néphit is a május mellett van!

A néphit is a május mellett van!
A népi hagyomány szerint a május közepi jeles nap, a fagyosszentek fordulópont a kertészkedésben. A fagyoktól ettől kezdve nem kell tartani, kiültethetjük a palántákat. Persze mindig vannak eltérések, de általában elmondhatjuk, hogy ettől kezdve itt a nyár.

Mire jó manapság a gyékény?

Mire jó manapság a gyékény?
A gyékény régen ínségeledel volt, de némi ízesítéssel finom ételek alapanyaga is lehet. Elődeink sokaságát mentették meg az éhhaláltól. Egész évben szedhető, a levele tavasszal, a virágtorzsa nyáron és ősszel, gyöktörzse pedig egész évben, még télen is.

A babonás György nap

A babonás György nap
Mi az a régi szokás, ami április 24. napját különlegessé teszi? Erős idegzetűek most megtudhatják, hogy milyen babonák uralták a falusiak életét ekkor.

Betlehemezz mobil módra!

Betlehemezz mobil módra!
A karácsonyi ünnepkör legáltalánosabb szokása a karácsonyi játékok előadása, amit hazánkban betlehemezésnek neveznek. A betlehem leginkább egy kis templomalakú, hordozható házikó, amelyben a szent család látható, továbbá pásztorok, angyalok, állatfigurák. Ezt a házikót többnyire ki is világítják. Általában minden évben újra elkészítik, de a fából készült betlehem több évig is használható.

Nőből vagy? Ma ne dolgozz!

Nőből vagy? Ma ne dolgozz!
A decemberi asszonyi ünnepek közül a legjelentősebb a december 13-i ún. Lucázás. Ilyenkor az asszonyoknak tilos volt dolgozni, arra is vigyáztak, hogy ezen a napon az első látogató férfi legyen, a hölgyek ezen a napon még a szomszédba sem mentek át, mert elvitték volna a szerencsét.

Feslett ledérség a fonókban?

Feslett ledérség a fonókban?
Napjainkban sok mindenre gondolunk a fonó szó hallatán, de valószínű, hogy az erkölcstelen, illetlen, erotikus szavak nem jutnának eszünkbe ebben az összefüggésben. Pedig az ún. asszonyi ünnepek sorába tartozó tevékenység sokaknál szigorúan tiltott dolog volt.

Gyúrj karácsonyi díszeket!

Gyúrj karácsonyi díszeket!
Lassan elér bennünket a decemberi ünnepi őrület. Nem kell feltétlenül sok pénzt kiadni a drága csillogó-villogó díszekért, hiszen a kézügyességünk és némi só-liszt gyurma is elegendő.

8 régen volt őszi szokás

8 régen volt őszi szokás
Egy mára már szinte teljesen letűnt kor szokásait elevenítjük fel, amelyek az őszt színesítették meg az emberek számára.

Viszki helyett kerámia!

Viszki helyett kerámia!
Az ország legnagyobb kirakodóvására Debrecenben felér egy igazi időutazással. Ha bekeveredünk a közepébe, akkor ott aztán van minden. Gólyalábakon járó kikiáltó dobolja világgá a régi idők vásárát, kínálják a házi sajtokat, lekvárokat, friss alapanyagból készült házi különlegességeket kóstolgathatunk, a kézművesek utcájában fazekasok, fafaragók, ékszerkészítők és más mesterek műveiben gyönyörködhetünk. És közismert arcokkal is találkozhatunk!

Itthon is voltak leányvásárok?

Itthon is voltak leányvásárok?
Valóban volt ősszel tartották az ún. leányvásárokat. Ezek hosszú évtizedek óta már csak nevükben voltak vásárok, valójában a fiatalok ismerkedési lehetőségei voltak. De hogyan is zajlott az adás-vétel?

Mit üzennek a varázslatos virágok?

Mit üzennek a varázslatos virágok?
Az emberek régebben mindent bevetettek, hogy saját félelmeiket legyőzzék, ehhez pedig a virágokat is segítségül hívták. Makacsul élt az a nézet, hogy a virágok szerencsét, biztonságot, gyógyerőt hordoznak. Sőt nem ritkán a virággal mesélték el a ki nem mondott érzelmeket.

Választások a középkorban? Pünkösdi király és királyné

Választások a középkorban? Pünkösdi király és királyné
A pünkösdikirály-választásról Magyarországon a középkor óta tudunk. Annyi bizonyos, hogy a 16. században, s még később is, a katonáknak a pünkösd volt a legkedvesebb ünnepe. A 17. század végén és a 18. század elején a huszárezredek századai májuskirályt választottak, akinek minden embernek engedelmeskedi kellett. Ezek törvényt ültek, ítélkeztek, ők vigyáztak arra, hogy a huszárok mulatozás és tánc közben az illem ellen ne vétsenek.

Az eltűnt népszokás: komatál küldés

Az eltűnt népszokás: komatál küldés
A komatál küldés kihalóban lévő szokások közé tartozik. A múlt században még sok helyen élő volt és gyakorolták.

Mindenszentek kontra Halloween

Mindenszentek kontra Halloween
Magam is útnak indulok minden évben, október végén, november elején, hogy a különböző településeken nyugvó legközelebbi hozzátartozóimat, barátaimat megkülönböztetett figyelemmel, tisztelettel vonjam emlékezetem bűvkörébe.