szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Foltok a nagyvilágból - Tüntesd el!

Sulyok Józsefné, 2014. nov. 11.


Nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy a makacsnak ítélt rozsda-, penész- vagy izzadságfoltot eltávolítsuk kedvenc ruhadarabunkból. Egyszerűen megszabadulhatunk tőlük.

Foltok a nagyvilágból - Tüntesd el!

Rozsdafolt

Sós citromlevet csepegtessünk a rozsdafoltra, áztassuk át vele, és tegyük ki a tűző napra.
Az ágyneműre, fehérneműre került rozsdafoltokat borkőporral kenjük be, és úgy hajtogassuk össze, hogy a por a folton maradjon. Így összehajtogatva 5-10 percre forró vízben áztatjuk, utána rendesen kimossuk.
A kereskedelemben kapható rozsdafolt eltávolító is megfelel a tisztításra.

Penészfolt

A penészfoltos vásznat konyhasó és szalmiákoldatos vízben mossuk ki, és a tűző napon szárítsuk meg. Ha csak néhány apró penészfolt keletkezett a vásznon, azokat nedvesítsük be sóval és egy csepp szalmiákszesszel, hagyjuk állni 10-12 órán keresztül, majd mossuk ki rendesen az anyagot.

Izzadságfolt

Szappanos ammóniás mosással távolíthatjuk el. Selyemből bórax oldattal tisztítjuk ki az izzadságfoltot, majd a teljes anyagot langyos vízzel kiöblítjük.

Gyapjú anyagnál 10:1 arányban hígított szalmiákos vízzel tüntethetjük el az izzadság nyomát. Mosás után ecetes vízzel öblítsünk, hogy a gyapjú visszakapja a színét. De ha az izzadság kifakította az anyagot, nem tudunk vele mit tenni.

Kapcolódó cikk:

Milyen foltot hagy? Spenót és tojás
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!