szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Függönymustra: válassz ízléseset!

Scheftsik Tamás, 2013. nov. 21.


Avagy a romantikusan hullámzó óriástól a praktikus farolóig.

Ha az ablak a ház szeme, akkor a függöny a szemöldök – szokták mondani. De ahogyan a szemöldök esetében, a függönyöknél is rengeteg variáció és kivitel közül lehet választani.

Függönymustra: válassz ízléseset!

A sor annyira hosszú, hogy egész áruházak épülnek csak arra, hogy az anyagot megtalálhassuk, nem is beszélve a színekről, karnisokról, egyéb kiegészítőkről, amitől az összhatás tökéletes lesz. Hogy a keveredés egy kicsit kisebb legyen, lássuk milyen alapszempontokat érdemes figyelembe venni.

Anyag

Teljesen egyértelmű, hogy az egyik első dolog, amivel foglalkozni kell a függönyökkel kapcsolatban, az az anyag. Nem mindegy ugyanis hova és milyen textillel, fával, vagy műanyaggal dolgozunk, hiszen a hatása és ezáltal a hangulata is egészen más lesz az adott helyiségnek. A könnyed, áttetsző anyagok romantikusak, és a teret sem kisebbítik. Természetesen a robosztus, átlátszatlan függönyöknek is megvan a maguk funkciója, a sötétítés mellett ugyanis nagyon jól megfogják a hideget is.

A fa és a műanyag függönyök kérdése megosztó lehet. Egyáltalán függönynek számítanak-e? Tulajdonképpen nem, de mivel a betöltött funkció közel ugyanaz, így foglalkozunk velük. A bambusz, és műanyag rolók modern megoldások, de hiányzik belőlük a belsőséges hangulat, illetve a kezelhetőségük is egészen eltérő. Ezek használata olyankor praktikus, amikor az ablakot valóban könnyen árnyékolhatóvá akarjuk tenni, de nem akarunk helyet áldozni erre, vagy nem jó, ha egy klasszikus függöny lengedez a szobában.

Méret

Első körben úgy gondolnánk, a függöny méretét az ablak határozza meg. Ez azonban egyáltalán nincs így. Választhatunk kisebb és nagyobb anyagot is, hiszen így egészen különleges hatásokat érhetünk el. A ritkább a kisebb függöny. Ezt akkor alkalmazzuk, ha az adott helyiségben csak egy, viszonylag kicsi, vagy nagyon keskeny ablak van. Ekkor csak félig, vagy háromnegyedig takarjuk az üveget, lehetőleg textil, de feszített függönnyel. Így a fény is jobban áramlik, az osztott ablak miatt egy kicsit többnek is tűnik, és még a kinézete is egyedi. A nagyobb függönyökkel az ablak mérete is növelhető.

Egy szép nappaliban egy viszonylag kisebb ablakot is a földig növelhetünk, hiszen a függöny, ha leér odáig, elnyújtja a fényforrást is. Igaz, csak optikailag, de ha ráadásul olyan anyagot is választunk, ami színében vidám, és világos, valamit az anyaga ragyog fény hatására, akkor igazán hatalmas ablakokkal gazdagodhatunk. Sőt, függönyt akkor is tehetünk fel, ha ablakunk nincs is az adott falon. Egy ablakkeret – akár tejüveggel, akár egy kilátást imitáló képpel – körben led világítással, és előtte függönnyel tökéletesen az igazi ablak illúzióját kelti.

Kivitel

Az, hogy a függönyünk milyen legyen – bár vannak befolyásoló szempontok – lényegében attól függ, hogy nekünk mi tetszik. Aki szereti a megszokott, otthonos és romantikus kiviteleket, az a klasszikus függönyökre teszi le a voksát. Aki a modernebb, könnyen tisztítható és kezelhető darabokat szereti, az vagy választhat szalagfüggönyt, vagy textilrolót. Mindkélt esetben egy valóban két mozdulattal mozgatható darabot kap, de ráadásul a kinézetük is alapvetően elegáns, modern, és nem megszokott. A műanyag és bambuszrolók egészen más hangulattal bírnak. A fa kivitel behozza a természetet, kissé dzsungeles, de elegáns hangulatot áraszt. A műanyag gyors és egyszerű, letisztult, és praktikus. A hangulata nem a legjobb, de ezt az ablak körüli egyéb kiegészítőkkel – virágokkal, díszekkel – remekül lehet kompenzálni.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia