szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Függönyök saját kezűleg

Scheftsik Tamás, 2012. okt. 17.


Ha az ablak a ház szeme, akkor a függöny a szempilla. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen anyagból, és hogy milyen stílusú darabokkal díszítjük a házunkat, vagy lakásunkat. Az is igaz azonban, hogy sokszor nem igazán engedhetjük meg maguknak, hogy drága és gyönyörű függönyök lógjanak az ablakok előtt. Ettől még persze lehetnek egyedi és karakteres darabjaink, csak egy kicsit gondolkodni kell.

Függönyök saját kezűleg

Felújítás

 

Amikor ezt a szót használjuk, ritkán jut eszünkbe, hogy nem csak egy szobát, vagy egy házat lehet felújítani, hanem egy függönyt, vagy egy rolót is. Ehhez nem is kell olyan sok minden, mint elsőre gondolnánk. Egy függöny esetében a színnel és a hosszal tudunk játszani. Az árnyalatok megváltoztatásához nem is kell más, mint egy adag textilfesték, és egy nagy lábos, amiben a műveletet végre lehet hajtani. A hosszát értelemszerűen ollóval, vagy betoldott anyaggal tudjuk variálni. És itt el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy hogyan lehet egyedi a függönyünk. Nem kell feltétlenül leragadni a klasszikus kivitelű daraboknál, és az egyszínű sémáknál. Egy kis plusz anyag felhasználásával igazán egyedivé varázsolhatjuk a sötétítőket. Válasszunk egymástól eltérő színű, de hasonló anyagú textileket, és varrjuk össze. A hosszanti csíkok mentén vastagabb egyszínű szalagokkal is kiemelhetjük a függönyt. Az is kedves, és mutatós megoldás, ha az anyagában mintás darabok helyett 3D-ben próbálkozunk. Például egy bazsarózsákkal tűzdelt függöny szép látvány lehet akkor is, ha a virágok valóban kiemelkednek az anyagból.

 

A rolók esetében még tovább bővülhet a lehetőségek tárháza, mivel itt feszített anyagról van szó. Ebben az esetben nem csak a színt, illetve a rajta lévő mintát tudjuk megváltoztatni. Ha ügyesen dolgozunk, akkor lehetőségünk van arra is, hogy vékonyan darabokat vágjunk ki belőle. Ekkor a lehúzott roló árnyékol, a kivágáson azonban áttör a fény, és a falra vetíti a mintát. Tökéletes lehet egy számunkra kedves motívummal, de akár egy egyszerű felirattal is.

 

Több funkciós

 

Egy függönynek nem csak az lehet a funkciója, hogy sötétítsen. A segítségével optikai játékszert kapunk a kezeink közé, amit ha jól használunk, akkor nagy segítségünkre lehet. Ha például az ablak alatt olyan dolgok vannak, amiket szeretnénk eltakarni (például radiátor), akkor nincs más dolgunk, mint két, eltérő textúrájú anyaggal dolgozni. Az ablak elé válasszunk egy áttetsző textilt, míg arra a részre, ami már alatta van, egy olyat varrjunk, mely átlátszatlan. Így eltakarhatjuk a nem kívánt részeket anélkül, hogy feltűnő lenne a kis trükkünk. Az optikai lehetőségeket ott is kihasználhatjuk, ahol teret szeretnénk nyitni, de nem akarunk teljes belátást engedni. Ekkor egy normál méretű függönyt vágjunk ketté, és nagyjából 5-5 centit vegyünk ki az anyagból. Ezzel elérhetjük, hogy amikor a helyére rakjuk, akkor sem érnek össze a szélek. A tetején húzzuk össze annyira, amennyire csak tudjuk, az alsó harmadánál azonban egy függönyzsinór segítségével rögzítsük a falhoz. Ezzel a módszerrel tökéletesen „átjárhatóvá” tettük az ablakot vagy az erkélyajtót, de még sincsen az az érzésünk, hogy mindenki belelát az életünkbe.

 
Hozzászólások (3)

Szépzöld Szaktanácsadó
2012. nov. 14. (3 096 napja)

Kedves Erika,
 
Elkészült a kért cikk :)
Itt olvasható: http://www.szepzold.hu/keszitsunk_egyedi_mintas_fuggonyt">http://www.szepzold.hu/keszitsunk_egyedi_mintas_fuggonyt
 
Üdvözlettel,
Szépzöld.hu
Szépzöld Szaktanácsadó
2012. nov. 04. (3 106 napja)

Kedves Erika,
 
Köszönjük az elismerő szavakat és a cikkötletet. Továbbítottuk a kérést Scheftsik Tamás felé, hamarosan jelentkezünk a kész cikkel :)
 
Üdvözlettel,
Szépzöld.hu 
Fehér Erika
2012. nov. 03. (3 107 napja)

Sziasztok!
 
Nagyon örülnék, ha részletesebben leírnátok, hogy hogyan készülnek e képen látható, szép, nyomott virágmintás függönyök.
Előre is köszönöm szépen! Ja, és nagyon jó az oldalatok! : )
 
                                                    Üdvözlettel: Erika