szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Függönyt vagy ne függönyt?

Scheftsik Tamás, 2014. febr. 11.


Ha függönyről van szó, akkor az embernek két dolog szokott eszébe jutni: egyrészt az árnyékolás, belátásvédelem, másrészt a díszítés. Azt azonban el kell ismerni, hogy sok esetben a kiválasztott „függöny” nem tölti be maradéktalanul mindkét szerepet, sőt, esetenként egyiket sem. Éppen ezért, amikor választunk, akkor ezt is szem előtt kell tartani.

Függönyt vagy ne függönyt?

Függöny

Hogy minek ezt ennyire ragozni, elvégre a jól bevált függöny mindkét kérdést megoldja? Az igazság az, hogy a divat is sokszor ez ellen a textil ellen van, illetve az ízlés, és a változatosság is sokszor erős döntési befolyásoló. Az egyik legnagyobb ellenérv a helyigény szokott lenni. Ez sok esetben helytálló is lehet, ám könnyedén áthidalható a probléma. A tetőterekben a függönyöket kétféleképpen lehet feltenni: hagyjuk lógni, amivel rengeteg helyet veszítünk, és még furán is fest, vagy alul - felül merevítőbe húzzuk, amitől olyan lesz, mint nagyszüleink konyhaablaka. De ha egy kicsit elszakadunk attól a megszokástól, hogy a karnis a függöny lógatására való, akkor nagyon szép eredmény érhetünk el. Tegyünk egy plusz tartót a függöny elé, az ablak aljához. Így megmarad az anyag esése, és nem kell kifeszítve lennie.

Roló

Ha árnyékolni szeretnénk, és nem zavar – esetleg nincs is rá lehetőség – ha mások belátnak a szobába, akkor a roló is nagyon jó megoldás. Azzal azonban mindenképpen számoljunk, hogy így az intimitás egy része biztosan elvész. Hiába használunk olyan megoldást, ami relékkel működik, azon is tökéletesen át lehet látni, lehúzva tartani pedig nagyon sötétté tenné a szobát. A jó oldala az, hogy egy olyan részen, ahol a panoráma szervesen hozzátartozik a szobához, ott nem vesz el semmit az esztétikai értékből. Ebben az esetben pedig ritka, hogy mások is belátnak, de van, amikor ez az áldozat is megéri.

Dísz

Ha a cél igazából az, hogy ékesítsünk egy ajtót vagy ablakot, akkor elővehetjük a gyöngy-függönyöket. Igen, ezek között is vannak olyanok, amik nem csak vállalhatóak, hanem valóban ki is néznek valahogy, sőt. Persze nem mindegy, hogy hova képzeljük el őket, mert míg egy mediterrán stílusú, könnyed, légies lakásban jól mutathatnak, egy elegáns, kifinomult ízléssel berendezett térben már inkább zavaróak.

Belátás ellen

Ha a látványt sem akarjuk elveszíteni, de a kíváncsi tekinteteket is ki akarjuk zárni, akkor fóliáztassuk az ablakokat. Ez nem lesz olcsó, de minden igényt egyszerre elégít ki. Ráadásul a betörést is megnehezíti, legalábbis abban az esetben, ha az az üvegen keresztül történne. Persze ez sem fenékig tejföl, hiszen hátulütői ennek is vannak. A fóliázott üveg ára mellett az sem utolsó szempont, hogy a fény beáramlása egy kis mértékben korlátozódik, ami jellemzően nem zavaró, de érdemes ezzel is számolni.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!