szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Fűszerek nagyító alatt

Sulyok Józsefné, 2012. márc. 01.


A különféle zöld levélkék frissen és szárítva is ízletesebbé teszik az ételeket. Íme, néhány közkedvelt fajta: petrezselyem, metélőhagyma, babérlevél.

Fűszerek nagyító alatt

Petrezselyem

 

A zsenge petrezselyemzöldnek minden konyhában ott a helye. A Földközi-tenger partjáról származó fűszer és gyógynövény üde íze frissen érvényesül igazán. Elképzelhetetlen nélküle a húsleves, de a rizsnek és a főtt burgonyának is zamatot ad. Persze, számos más fogás, például a zöldség-krémlevesek és a főzelékek díszítéséhez is felhasználhatjuk. Ha túl sokat vettünk belőle, szárítsuk ki, morzsoljuk össze, majd tegyük csavaros üvegbe, így megőrzi az aromáját. Az is jó módszer, ha a leveleket alufóliába csomagolva betesszük a fagyasztóba. A szára intenzívebb ízű, mint a levelei. Gyökere is ehető, így ezt felhasználhatjuk például a salátákhoz, levesekhez.

 

Metélőhagyma

 

Kedvelt hozzávalója a különféle szendvicsféléknek és fűszervajaknak, de ízesíthetjük vele a friss salátakeverékeket, a halhoz kínált szószokat és a tojásos ételeket is. A snidlinget mindig frissen felaprítva adjuk a fogásokhoz, amelyek ez által enyhe, de kellemes, a hagymáéhoz hasonló, fűszeres aromát kapnak, és nem utolsósorban dekoratívak lesznek.

 

Babérlevél

 

A magyar konyha egyik kedvenc fűszere, de túl azon, hogy egyes fogásoknak jó ízt ad, bizony nem sokat tudunk róla.
Hogy milyen is valójában? Az örökzöld növény Kis-Ázsia és a Földközi-tenger medencéjének partvidékéről származik. Leveleket leszedésük után napon szárítják. Főzelékekhez, levesekhez, sült húsokhoz, vadashoz is, pácok készítéséhez használhatjuk. Csak 10-15 percig főzhető, utána megkeseredik!
 

Kapcsolódó cikk:

Savanyúságok készítése

Fűszer ABC
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!