szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Fűszeres vagy? Neveld magadnak!

Sulyok Józsefné, 2014. aug. 25.


Nevelhetjük kertben, balkonon vagy napos szobaablakban. Látványuk gyönyörködtető, illatuk bódító, ha ételbe tesszük, semmihez nem hasonlítható friss ízeket adhatunk a fogásnak.

Fűszeres vagy? Neveld magadnak!

Metélőhagyma (snidling)

Szereti a napfényt, de főleg tavasszal és nyáron jobb a félárnyék. Rendszeres locsolást igényel, különösen növekedésének kezdetén. A túlzottan átázott talajt nem kedveli, jól tűri a szárazságot. Tápanyagban gazdag föld az igénye. Mivel évelő növény, nem kell szaporítani, elég a rendszeres nyírás. Lehet magról is ültetni, de ha meghagyunk egy-két virágot rajta, terméseit elszórja, s maga is szépen szaporodik önmaga körül. Ha magról ültetjük, csomóba szórjuk. Ládában és cserépben is tartható. E mobilis változat késő ősszel és télen is növekszik.

Tenyészidőben rendszeresen öntözzük, a forrósárban tegyük félárnyékba. Nem érdemes eltárolni, de ha túl sok terem belőle, akkor fölmetélve megszárítható. S mivel cserépben télen is zöldell, inkább legyen mindig otthon belőle. Egy cserépnyit könnyen kiszedhetünk a kertből, csak meg ne sérüljön a gyökere.

Hatása akár a hagymáé, vértisztító és ez által értisztító, köhögéscsillapító. Sima vajhoz, margarinhoz, sajtkrémhez, körözöttbe, zsíros kenyéren kiváló. De nagyszerű gombalevesben, mártásokban, főzelékek (elsősorban száraz hüvelyesek, lencse, bab) tetején, a rántottát is megbolondítja. Ne főzzük, mert értékes vitaminjait meggyengítjük vele.

Kakukkfű (kerti és a mezei egyaránt)

Napfényt kedvelő, szárazságtűrő, sziklás talajon is megterem vagy az Alföld homokján. Leginkább a lazább meszes talajt kedveli. Ültetéskor szempont, hogy fagymentes helyre tegyük. A domboldalakat vagy akár a sziklakert déli oldalát részesítsük előnybe. Évelő, tőosztással, ősszel jól szaporítható. Ha télre kint hagyjuk a kertben, vágjuk vissza, és takarjuk be fenyőgallyal, fakéreggel. Napfényes ablakban a kerti változat jól eltartható, rendszeres locsolással, csipkedéssel. A lágy virágos vagy virágmentes szárakat szedjük le, árnyas helyen szárítsuk. Ízben nincs számottevő különbség a friss és szárított változat között.

Hurutoldó, görcsoldó, köptető, antibakteriális hatású. A teája hörghurut ellen igen jó. Egy teáskanálnyit tegyünk egy csésze forró vízbe, 10-15 percig hagyjuk állni, aztán szűrjük le. Vadhúsok, frissensültek, csodás ízfokozója. De akár a májas hurkát is megbolondítja. Vigyázni kell azonban az adagolással, mert elnyomhat más ízeket.

Kapcsolódó cikk:

Világszám! Házi len a gyógyításban?

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!