szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Fűszernövények a lakásban

Sulyok Józsefné, 2009. dec. 11.


A tél közeledtével fűszernövényeink közül is szeretnénk néhányat bemenekíteni a lakásba, illetve a konyhánkba. Télen is vágyunk egy-egy szál friss petrezselyemre, bazsalikomra, metélőhagymára, stb. a cserépbe ültetett fűszernövények nemcsak illatosak és ízletesek, hanem mutatósak is, a konyhánk dísze lehet!

 

Az egynyári fűszernövényeket, pl. a kerti zsázsát, majoránnát, kaprot, bazsalikomot magról vessük cserépbe. Ne próbálkozzunk saját magunk szedett maggal, mert az nem biztos, hogy jó lesz. Jobb, ha a boltban megvásároljuk a magvakat.

 

A lakásban általában fele annyi idő alatt csírázik ki a növény, mint szabadföldben. A kapor 7-8, a kerti zsázsa 2-3, a bazsalikom 4-5, a majoránna 10-12 nap alatt csírázik ki. Ahhoz, hogy egész télen folyamatosan legyen friss fűszerünk, fajtánként, három cserépben szakaszosan vessük el a magvakat. Amikor az első „félkész állapotban van”, akkor vessük a következő cserepet. A majoránna, bazsalikom, és a zsázsa magja fényen csírázó, ezért ne fedjük le földdel. Ezzel ellentétben a kapor sötétben csírázó növény, a magokat néhány milliméter mélyre vessük.

 

A petrezselyem-zöld jól fagyasztható, íze a friss levelek aromáját meg sem közelíti. Téli neveléshez a kertből nagy földdarabbal ássunk ki annyi gyökeret, amennyire szükségünk lehet. A földjét a gyökérhez tömörítve ültessük olyan magas cserépbe, amekkorában kényelmesen elfér. Az idősebb levelek elsárgulnak, de rendszeres öntözés és elegendő napfény mellett újabb hajtások képződnek.

 

Az évelő növényekből, pl. citromfűből, tárkonyból, szurokfűből, kakukkfűből, zsályából egy-egy tövet emeljünk ki a kertből és tegyük cserépbe. Fényes, de hűvös helyre rakjuk őket. Újabb hajtást nem nevelnek, de a meglévőből egész télen csipegethetünk.

 

Sokunk kedvenc fűszernövénye, a rozmaring nehezen viseli benti körülményeket. Elsősorban a fényhiányt sínyli meg és 1-2 hónap elteltével elpusztulnak. Ezért mielőtt a növényt bevinnénk a lakásba, 2-3 hétre helyezzük félárnyékba, majd újabb 2-3 hétre még sötétebb helyre (garázsba, pincébe.) Az új hajtások megjelenésekor bevihetjük a lakásba. Egyszerű megoldás, ha palántát vásárolunk.

 

A kertben nőtt fűszerek aromásabbak, mint a cserépben neveltek. Visszafogott öntözéssel és heti egyszeri tápsós oldattal fokozhatjuk ízüket. Csak akkor adjunk vizet, ha a cserépföld felszíne teljesen kiszáradt.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia