szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Fűz a kertben, balkonon

Scheftsik Tamás, 2012. júl. 12.


A fűz egy olyan növény, amit valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, hiszen sokszor találkozhattunk vele a parkokban és a patakok partján. Azt azonban már kevesen tudják, hogy bokor formájában, vagy apróbb, díszcserjeként is összefuthatunk vele. Éppen ezért mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy lehessen egy saját fűze.

Fűz a kertben, balkonon

Ültetés

 

Először is azt kell eldöntenünk, hogy milyen típusú fűzet szeretnénk. Ugyanis ennek a nemzettségnek rengeteg variációja létezik, úgyhogy válogathatunk kedvünkre. Azoknak, akik nem szeretnék, hogy a kertet uralja egy nagyra növő fa, azoknak inkább a dísz fajták egy-egy képviselőjét, esetleg a bokros verziókat érdemes ültetni. Ha azonban gyönyörű fás szárú szépségekkel akarjuk körülvenni magunkat, akkor is megtaláljuk a nekünk legjobban tetszőeket. A szelektálást aszerint is végezhetjük, hogy mire szeretnénk használni az adott növényt. Az köztudott, hogy a fűzfák gyógyhatással rendelkeznek, de emellett is sokat várhatunk tőlük.

 

Dísz

 

Ha „csupán” az lenne a cél, hogy egy apróbb üde színfoltot ültessünk, vagy éppen annyira kicsi a kert, hogy nem szívesen árnyékolnánk le egy hatalmas lombú fával, akkor a csüngő barkafűzet nekünk találták ki. Ez a cserje 1,5-2 méter magasra nő, és a lombozat sem lesz ennél nagyobb. Szépen lelógó ágai különleges hangulatot biztosítanak a kerteknek, de ez a faj alkalmas a dézsás nevelésre is. A talajban egyáltalán nem válogatós, de a szárazságot nehezen viseli.

 

Hasznos

 

Ha a hasznossága is mérvadó egy növénynek, akkor kitűnő választás lehet az elegáns kosárkötő fűz. Nem csak megjelenése teszi, hogy a fa nagyon széles körben elterjedt. A legtöbb társával ellentétben ez a faj hosszú és erőteljes vesszőket nevel. Ezeken nincsenek elágazások sem, és a rugalmasságukat hosszan megőrzik. Nem véletlen hát, hogy már nagyon régóta használja őket kosarak és egyéb használati tárgyak készítésére, sőt, akár szépen kivitelezett rattan bútorokat is alkothatunk belőlük. Mint minden fűz, a kosárkötő is remekül tűri a metszést, még akkor is, ha az igen erőteljes.

 

Szomorkás

 

A legtöbben, ha fűzfára gondolnak, akkor a romantikus megjelenésű, kissé melankolikus hangulatú szomorúfűzre gondolnak. A lecsüngő ágú szépségek egyik legkiemelkedőbb képviselője a babiloni fűz, mely nagyon sokáig megörvendeztet minket a zöld lombkoronával. Később, ősszel sem kell csalódnunk benne, hiszen a pirosas, sárgás levelek ekkor is gyönyörűek. Az akár 9 méteres szélességet is elérő fa akkor is fantasztikus megoldás, ha szeretnénk egy csöndes, árnyákos helyet a kertben, ahova a kerti garnitúrát berakva elbújhatunk a külvilág elől. A lecsüngő ágak és a hűs takaró ebben is a segítségünkre lesznek.

 

Igényei

 

A fűzfákat jellemzően patakok vagy tavak mellett találhatjuk meg. Ez nem véletlen mivel ezeknek a növényeknek igen magas a vízigényük, a szárazságot többnyire rosszul tűrik. Persze előfordulnak olyan fajok, melyek azt is elviselik, de nem ez a jellemző. Ha bokros verziót ültetünk, akkor nagy kiterjedésű, elágazó gyökérzettel számolhatunk, ha fát szeretnénk, annak karógyökere fejlődik ki először, utána képezi a leágazásokat. Szinte mindenhol megél, hiszen hosszú kapaszkodói segítségével lenyúlik egészen a talajvízig, ám ha intenzív növekedést, és szép megjelenést szeretnénk, akkor érdemes nedvesebb közegben tartani. Azok a szerencsések, akiknek a kertjén egy patak fut keresztül, esetleg tóparton élhetnek, a fűz ültetése szinte könyörögve adja magát. Hűs árnyékért, valamint a fenséges látványért minden fás vagy bokros verziója tökéletes választás lesz.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!