szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Galagonya, amikor a bibék találkoznak

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 02.


Egybibés galagonya

Elterjedési területe: Közép és Dél-Európában, észak felé Skandináviáig, keletre Közép-Olaszországig, délen a Kaukázusig, Kis-Ázsiáig és Észak-Afrikáig. 

Galagonya, amikor a bibék találkoznak

Igen gyakori a lombos, ritkább a tűlevelű erdőkben, sövényekben, kerítésekben, erdőszéleken, napsütötte cserjésekben. Inkább a csapadékos, mélyebb termőhelyeket, kötött talajokat kedveli. Nálunk a ligeterdőkben fává nő.

Rendkívül alkalmazkodó-képes faj, mind a hőmérséklet, talaj és a légnedvesség tekintetében. Különösen alkalmas sövénynek és madarak védelmére. Jól tűri a rendszeres metszést, ezért gyakran kerítenek el vele telkeket, utakat.

A galagonya gyógyászat szempontjából fontos növény. A levél, virág, termés kivonatát szívgyógyszerként igen régóta sikerrel használják, ezenkívül álmatlanság, magas vérnyomás, depresszió gyógyítására is alkalmas. A népi gyógyászat galagonyateával és borogatással gyógyít.

A termését a madarak szívesen fogyasztják és ezzel elősegítik a terjedését.

Egy alfaja vöröstövis néven ismert, melyet telt piros virágainak pompájáért sorfának ültetnek. Ritkábban találkozunk az amerikai származású töviseket viselő kakas-sarkantyús galagonyával. Csodás őszi lombszíneződéssel díszíti a kertet a szilvalevelű és a skarlát galagonya. A naspolya oltóágának egybibés galagonyára oltásával egy olyan hibrid oltvány keletkezik, amelynek növekedése a két partner tulajdonságait együtt mutatja meg. Az ilyen botanikai ritkaságot az antik mitológia mesebeli lénynek minősítette és kimérának nevezte.

Az egybibés galagonya közepes nagyságú, sűrűn ágas, tövises cserje, olykor akár 8 m magasra is megnövő, szabálytalan koronájú fa. A kérge sötétbarna, a fiatal hajtás barnás-zöld, később szürke. Levelei széles-tojásdadok, virágai fehérek, bő virágú sátorozó virágzatban nyílnak. Termése kb. 10 mm hosszú, világos vagy bíborpiros, golyó vagy kehely alakú, a visszatört csészelevelek maradványaival és egyetlen kőmaggal.

Kétbibés galagonya, cseregalagonya

Nyugat és Közép-Európában, Angliától és Svédországtól a Pireneiusokig és Észak-Itáliáig, kelet felé Lengyelországig terjedt el. Gyakori a lombos tűlevelű erdőkben, erdőszéleken, sövényeken, a síkságtól a hegyi övezetig 1500 m-ig, különösen humuszos, üde, tápanyagban gazdag talajon.

A húspiros színű, igen kemény fájából a bognár korában csákány, fejsze, lapátnyelet készített. Termését ínséges időkben lisztpótlónak használták vagy pálinkát főztek belőle. Virágát, termését és levelét a gyógyszeripar épp úgy gyűjti, mint az egybibés galagonyát, szíverősítő gyógyszer készítéséhez. Gyakori hibridjük a köztes galagonya.

A kétbibés galagonyacserje 10 m magasra megnövő fa, hosszú tövisekkel. Fiatal hajtásai rőt-barnák, kezdetben pelyhesek, később lekopaszodók. Rügyeik kicsik, gömbös-tojásdadok, levelei széles-tojásdadok. Virágai, melyek május elejétől júniusig virágzik rózsaszínűek vagy fehérek, sokvirágú felálló sátorvirágzatban virítanak. Sok porzója és mindig 2-3 bibéje van. A termés gömbölyű vagy tojásdad, skarlátvörös, 2-3 kőmaggal.

Ötbibés galagonya

Erdőszélek, lombos-erdők, ligeterdők, folyópartok , meszes területét kedveli. Elterjedési területe kizárólag Dél-Európa, a Balkán-félsziget északi részétől Ukrajnán át a Kaukázusig és Perzsiáig honos növény.

Dúsan elágazó 5 m magasra megnövő cserje. Fiatal hajtásai szőrösek, viszonylag kevés tövissel. Levelei széles tojásdadok vagy oválisak. A lemez felül sötétzöld, alul világoszöld és pókhálósan molyhos. Május-júniusban virágzik a virágok fehér színűek, laza bolyhos szőrű, sokvirágú sátorvirágzatba rendezettek, a termése sötétbíbor színű vagy tompán fekete, 4-5 kőmaggal, a gyümölcshús tömör.

Dél-Európában helyenként találkozunk az azarol galagonyával, amely rövid levélnyelével, ép szélű levélkaréjaival és 2-3 kő-magvú, narancssárga termésével különbözik. Ugyanitt honos sziklás helyeken a keleti galagonya, amely körte alakú, narancsvöröses terméssel rendelkezik. Ugyancsak ötbibés a fekete galagonya, a középső és alsó Duna-szakasz ligeterdeinek és füzeseinek bennszülöttje, sok rövid karéjú, alul gyapjas-molyhos leveleivel, 5 magvú, fekete termésével.

Az egybibés galagonyával alkotott természetes hibridje a magyar kutató nevét viselő Degen galagonya.

Kapcsolódó cikk: Spórolás mesterfokon

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!