szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Galagonya, mégsem a balszerencse nagykövete

Sulyok Józsefné, 2014. okt. 16.


Az igen kiterjedt galagonyanemzetségnek 280 faja van, melyek kivétel nélkül a Föld északi féltekén élnek.

Galagonya, mégsem a balszerencse nagykövete

Európában gyakori, hazánkban, gyertyános tölgyesekben, utak, kertek szélén, cserjés domboldalakon élő cserje, mely a rózsafélék családjába tartozik. Akár 10-12 méteres fává is megnőhet.

A csergalagonya szára fás, ágai elszórtan tövisesek, levelei nyelesek, szórt állásúak. Az egybibés galagonya levelei ülők, szélük fűrészes. A levelek mindkét oldala szőrös. Virágaik az ágak végén fürtökben állnak, fehér színűek, májusban, júniusban virágoznak. Ekkor gyűjtik be a kinyílt virágokat. Termésük áltermés, majdnem gömbölyű, éretten vörös színű. Legtöbbször lombhullás után is a fán maradnak, míg a madarak el nem hordják. Augusztus végétől október elejétől gyűjthető, mely szagtalan, íze savanyú.

A lombleveles ágvég a kinyílt virágokkal együtt és az érett terméseik adják a drogot.

A galagonya tövises ágai miatt sokáig a balszerencse jelképeként élt a babonákba, mára azonban bebizonyosodott, hogy igen hasznos és hatásos gyógynövény, melyet nemcsak a népi gyógyászat ismer, hanem számos gyógyszer alapanyaga is.

Kémiai alkotórészek: flavonoidok, aminok, triterpénsavak, procianidok, B és C-vitamin főleg a termésben. Vérkeringési, szív és érgyógyszer. Javítja a szívizom anyagcsere-folyamatait, javul a szív oxigénellátása, megerősödik, szabályozódik a szívműködés. Megszűnnek az ideges görcsök, szédülés, csökken a vérnyomás.A tea elkészítéséhez 2 dl vízben 2 kávéskanálnyi bogyót 1-2 percig főzünk. Az ágvéget forrázzuk, 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Kirándulások során bátran ehetjük a vitamindús galagonyabogyót, piros színe ellenére nem mérgező.

A galagonya számos vers és mondóka ihletője is. Biztos mindenkinek ismerősen cseng a következő Weöres Sándor által írt versremek.

Galagonya

Őszi éjjel

izzik a galagonya

izzik a galagonya

ruhája.

Zúg a tüske,

szél szalad ide-oda,

reszket a galagonya magába.

Hogyha a Hold rá fátylat ereszt:

lánnyá válik,

sírni kezd.

Őszi éjjel

izzik a galagonya

izzik a galagonya

ruhája.

Kapcsolódó cikk:

Mozogj, hogy élj! A mélyvénás trombózis veszélyeiről
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!