szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Garázskaput, helytakarékosan

Sulyok Timea, 2010. szept. 02.


Ma már szinte természetes, hogy családi házunk igényes, nem egyszer motorizált garázskapuval van felszerelve. Az azonban már igencsak újszerű megoldásnak számít, ha a garázs nyílászárója oldalirányban nyitható. Alábbi cikkünkben most ezt a típust mutatjuk be Olvasóinknak.

Garázskaput, helytakarékosan

A garázskapuknak alapvetően két fajtáját különböztetjük meg: a billenő és a szekcionált kaput. Az előbbi - ahogy elnevezése is mutatja - a függőlegesen álló kapulap nyitásakor vízszintes állásba billen fel emberi-, vagy motor által kifejtett erő hatására. A kapu ilyen esetben sínpáron fut, ezért a nyitás-zárás művelete meglehetősen könnyű.

 

A billenő kapuk jelentős hátránya azonban, hogy helyigénye igen nagy, működtetés közben akár 60-70 cm-re is kilóghat a fal síkjából, elfoglalva ezzel a garázs előtti teret. Ezzel a problémával viszont a másik típusnál, a szekcionált garázskapunál már nem találkozunk. Ezek a típusok - legtöbbször - vízszintes panelekre vagy lamellákra osztottak (innen az elnevezésük), s a fal síkja mögött, egy függőlegesből vízszintesbe hajló sínpáron nyitódnak fel, olyan módon, hogy a kapu lamellái felcsúsznak a garázs mennyezetére.

 

Tehát, a szekcionált garázskapunál - a billenő típussal ellentéten - a kapu előtti tér megmarad, a nyitás és csukódás egyáltalán nem jár helyveszteséggel. Abban az esetben azonban, ha garázsunk vagy pincénk alacsony, adott eseten nincs szemöldökmagasság sem, nem szerelhetünk vízszintesen szekcionált kaput, hiszen az a mennyezetre már nem férne fel a kapu és az azt tartó szerkezet.

 

Erre a problémára nyújt kiváló megoldás az oldalra nyitható, függőleges lamellákból álló szekcionált garázskapu. Az egyes paneleket csuklószerűen rögzítették egymáshoz, s a kapu kis ívben, padlóra és a falra szerelhető sínpáron gördülnek a garázs belső terébe, közvetlenül az oldalfal mellé. A garázs belső, áthajtási magassága és szélessége így teljes mértékben megmarad.

 

A függőleges tagoltság azt is lehetővé teszi, hogy akár csak egyetlen lamellát kinyitva használjuk, személyi bejártamként a kaput anélkül, hogy a teljes szerkezetet mozgatnunk kéne. Ráadásul ezen kapuk kialakítása teljesen biztonságos, a megfelelő zsanér-burkolatok megakadályozzák az ujj-becsípődést. Az egyes elemek között záródáskor és nyitáskor sem alakulnak ki rések, így elkerülhetők az ebből adódó sérülések is. A legmodernebb típusok motorizáltak, távirányítóval ellátottak, s a szigetelésük is kiváló: gumi és kefetömítéssel szerelik fel a kapukat. Forrás: www.epitinfo.hu  

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!