szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gombászás otthon

Sulyok Józsefné, 2011. nov. 10.


Az ősz ez erdei gombászat főszezonja, de ez a szép hobbi veszélyes lehet. Teljesen kockázatmentes, ha zsákokban vagy dobozokban termesztjük.

Házilag is sikerülhet!
 

Gombászás otthon

Dobozos termesztés

Ugyan nem minden gombafaj alkalmas erre, de az igen népszerű laskagombával, csiperkével minden különösebb szaktudás nélkül boldogulhatunk. Ehhez mindössze egy alkalmas használaton kívüle helyiségre, illetve néhány beszerezhető kellékre van szükségünk. Ha minden működik, a gombaszüret végén olcsóbban jöhetünk ki, mintha a boltban vettük volna meg, nem beszélve arról, hogy mindig frisset eszünk. Kezdő gombászoknak az a javaslat, hogy legegyszerűbb, ha dobozos megoldást választják.


Kertészetben egyre többfelé árulnak papírdobozos gombakészleteket. Ezek a szükséges anyagok mindegyikét tartalmazzák. A rekeszhez jár a táptalaj, beindítás után ebből fejlődnek a gombatestek, illetve fedőföld is. Fontos, hogy az egységet párás, hűvös helyre tegyük. Kiválóan megfelel erre a célra a pince, a kamra vagy a garázs, esetleg a konyhában egy kis sarok. A doboz kibontása után nyissuk ki és szórjuk a különcsomagolt tőzeget lazán a gombatrágya tetejére. Locsoljuk be, és takarjuk vissza a fóliával. A nedvesség hatására igen gyorsan megindul a korábban láthatatlannak tűnő gombafonalak terjedése. Két-három hét elteltével pedig megjelennek az első gombafejek.


Ekkor el kell távolítanunk a takarást, és célszerű a dobozt kicsit hűvösebb helyre tenni, mert így elhúzódik a fejlődési periódus, jobban beoszthatjuk a termést, nem kell egyszerre sokat megenni. Ha az összes gomba elfogyott, ne dobjuk ki a dobozt, mert körülbelül két hét múlva második hullámban is teremni kezd. Ekkor már nagyon oda kell figyelni az öntözésre, mert a túl sok víz visszaveti a fejlődést, a túl kevés pedig a gombafejek barnulásához, pikkelyesedéséhez vezethet. Egy doboz néhány hét alatt 2-3 kg gombát terem.

 

Zsákos termesztés

Nagyobb termésmennyiséget ad, elnyújtottabb érési periódussal a zsákos gombatermesztés. További előnye, hogy olcsóbban nyerhető ki belőle a gomba. Nagycsaládosoknak, széles baráti körrel rendelkezőknek, érdemesebb ezzel a módszerrel foglalkozni. Akik már belevágtak, úgy tartják, a laskagomba egyszerűbb eset.

 

Csiperke termesztése

 

A csiperke kényesebb gomba, táptalajhoz minden esetben lótrágya szükséges. Ez házi körülmények között csak bajosan állítható elő, ezért jobb készen beszerezni. Helyezzük a csiperke csírájával beoltott és gombafonalakkal átszőtt, fölül nyitott zsákot pincébe, garázsba. 4 cm vastagon tőzeges takarófölddel borítsuk. Tíz nap múlva a hőmérsékletet fokozatosan csökkentsük 17-18 fokra, mert ennél melegebb környezetben kevesebb gombánk teremne. A termés időszakosan jelenik meg, és négy hullámra, esetleg még két kisebbre lehet számítani. Az első szedés a zsák elhelyezése után 32-37 nappal történhet. A gombafej akkor érett szedésre, amikor a gombakalap alatt az úgynevezett fátyol kitapintható.


A zsák környékét kétnaponta locsoljuk, és a takaróanyagra is öntsünk annyi vizet, hogy átnedvesedjen, de a víz a tápközegbe ne folyhat bele.  A gombát csavarva kell kiemelni a talajból. Ha az alja beszakadt, akkor azt is ki kell szedni. A talajban keletkezett lyukat a megmaradt termőfölddel ki kell tömni. Több százas zsák esetén oldjuk meg a helyiség légcseréjét, gépi szellőztetését. Spóraképződés időszakában allergiás reakció, köhögés léphet fel.

 

Laskagomba termesztése

 

Sokfajta laska alkalmas házi termesztésre. A hibridfajták a legelterjedtebbek. A laska szerény gomba, megelégszik a kukoricaszárral, fűrészporral vagy szalmával. Épp ezért akár otthon is összeállítható a gombaneveléshez szükséges termőközeg, csupán a csírákat kell megvenni hozzá. A megfelelően előkészített zsákokat tiszta, jól szellőző, 16-20 fokos helyiségben kell elhelyezni. Garázs, kamra, alagsor tökéletesen megfelel. Jót tsz a gombák fejlődésének, ha a nevelőtér levegője enyhén nedves.

 

A padozatot a zsákok környékét naponta locsolni kell, de a víz közvetlenül nem érheti a gombákat. A gombafonalak 2-3 hét alatt szövik át a tápközeget. Ezt követően a gombakezdemények a zsák lyukain bújnak ki. Amikor a fólia elvált a tápközegtől célszerű felhasogatni, hogy a belül képződő gombák is megnőhessenek. A termésidő egy-két hónapig tart, egy 10-15 kg-os zsák 3-4 kg gombát terem. A kitermelt gombát nem kell meghámozni, csupán alaposan megmosni. 
 

Kapcsolódó cikk:

Kiránduljunk Gombaországba!

Támadás a gombák ellen

Gomba ABC - Kerti csiperke
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!