szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gondozott fű nélkül nincs szép kert

Sulyok Józsefné, 2012. ápr. 25.


Nyírni és locsolni? Ennyi lenne a titok? Vajon mi mindent tehetünk még azért, hogy ne a szomszéd fűje legyen zöldebb?
A telepítés csínja-bínja
A fűfelület gondozása idő és munkaigényes. Fölösleges erőfeszítésektől menekülünk meg, ha a kezdetek kezdetén szakszerűen füvesítünk, vallja a szakember.

Gondozott fű nélkül nincs szép kert

Legjobb, ha március és május között állunk neki. Aki elszalajtja a tavaszi füvesítést, inkább várjon szeptemberig.
Készítsük elő a terepet: aprómorzsás szerkezetű, de kellően tömör és magas tápanyagtartalmú földalap kialakítása a cél. Ehhez legalább egy ásónyomnyi mélységben fel kell lazítanunk a talajt, egyúttal komposztot vagy szerves trágyát is beleforgathatunk. A területről tüntessük el a köveket, a gyökérdarabokat, majd gereblyézzük el. Néhány nap múlva kikelnek a gyomok. A területet ekkor érdemes kétszikűekre ható gyomirtóval lekezelni.

Gyerekbarát vagy biokert esetén kézzel gyomláljunk. Újra gereblyézzük át a talajt. A fűmagot kézzel szórjuk az előkészített talajra. A mennyiségről a csomagoláson mindig találunk eligazítást. A füvesítendő terület széleire húzzunk barázdát, oda bővebben szórjuk a magot, így ott később határozott él képződik. Vetés után a fűmagot gereblyével beledolgozzuk a talajba, majd jöhet a hengerlés. Már a telepítésnél gondoljunk a nyírásra. Ne tervezzünk a fűszőnyeg közepére akadályokat.

A vetés nem száradhat ki, csírázási fázisban tartsuk állandóan nedvesen. Permetezve akár többször is locsolhatunk. Az első hét után fokozatosan áttérhetünk ritkább, nagyobb vízadagú öntözésre. Kerüljük a túlöntözést, mert tápanyag-kimosódás, eliszaposodás, mohosodás, gyökérrothadás léphet fel, ráadásul a folyó víz összemossa a magokat is. Az első nyírási művelet a kelést követő 4-6 hét után aktuális, amikor a fűszálak elérik a 8-10 cm-es magasságot. Előtte hagyjuk, hogy a talaj felszíne megszikkadjon.

Vakondstopp

A tápanyag-dús, nedves talaj nemcsak a növényeknek, hanem a férgeknek és a gilisztáknak is kedvez. Ezek a talajlakok jelentik mindig éhes vakond legfőbb táplálékát. Ahol pedig a vakond jól érzi magát, ott szétdúlja a kertet, a gyepet. Távoltartásra egyetlen barátságos eszköz létezik: a vakond-háló. Ezt a gyeptelepítéskor helyezzük 10 cm-rel a végső talajfelszín alá, az illesztéseknél 20-25 cm széles átfedéssel.

Meglévő fűfelület ápolása

Amikor belendül a fű, hetente, forró nyárban és ősszel kéthetente nyírjunk. Finomabb gyepeknél sűríthetjük az alkalmakat. Ne használjunk kopott élű fűnyírót, mert kirojtozza a fűszálakat. A fűnyesedéket mindig távolítsuk el. Ha a levágott zöldtömeg a töveken marad, rothadásnak indulhat, és a folyamatot kísérő hő kisüti a fiatal hajtásokat, a gyepfelület lyukas lesz.

Megoldást a gyűjtőkosaras fűnyíró jelenti, érdemes vásárláskor ilyen típust választani. A lenyírt fű ideális hossza 4-5 cm, de kánikulai időszakban hagyhatjuk 1-2 cm-rel magasabbra, hogy a tövek több árnyékot kapjanak. Az öntözést mindig hajnalban vagy este végezzük, déli tűző napon soha. A gyep napi vízigénye 2-7 mm négyzetméterenként.

A gyep teljes beállta után néhány héttel már jelentkezhetnek a tápanyaghiány jelei. (Túl világoszöld gyepszín, sárgulás.) Az esztétikai hibán lassú lebomlású gyeptrágyákkal segíthetünk. A szert a baj mértékétől függően 20-30 g/négyzetméter mennyiségben szórjuk ki. Kezelés után a fűfelületet bőségesen öntözzük be.

Gyomirtás

Ne hagyjuk, hogy a pázsitból feltörő gyomok magszárba menjenek. Ha észrevesszük a kétszikű betolakodót, akár kézzel is kihúzhatjuk őket, de igazi biztonságot a rendszeres fűnyírás jelent. Sajnos a gyomok felszaporodása még a leggondosabb odafigyelés mellett is elkerülhetetlen. Háromévente érdemes vegyszeres kezeléssel megrikítani a kétszikű betolakodókat.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!