szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Görögország, a garantáltan gyönyörű nyaralás

Szépzöld, 2015. jún. 25.


Görögország már igen hosszú ideje egyike a legkedveltebb úti céloknak, ami nem is csoda, tekintve a kristálytiszta tengert, a helyiek vendégszeretetét, és persze nem utolsó sorban a megfizethető útiköltséget. De azért néhány dolog változott, amikkel érdemes számolni, hiszen ezzel sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat.

Görögország, a garantáltan gyönyörű nyaralás

Utazás

Éveken keresztül a kispénzű emberek mentsvára volt a buszos nyaralás. Igen, valóban nagyon hosszú az út, valóban 70 másik emberrel kell osztozni a járművön, de kit érdekel ez, ha végre a csillogó víztükörrel, és a sós párával kelhet és fekhet. A határok megszűnése gyorsította az utazást, ám Szerbia még mindig döcögős egy kissé, így a hajdani 22-24 órából mára 17-19 lett, ami azért még mindig tetemes idő, főleg egy viszonylag szűk buszon.

A fapados járatok Magyarországi térhódításával, és az egyre élesedő versennyel azonban szerencsére ma már megvan a lehetőségünk, hogy minimális árkülönbséggel busz helyett repülőre üljünk. Az tény, hogy ehhez bizony jó előre kell gondolkodni, hiszen minél előbb foglalunk, annál olcsóbban tehetjük ezt meg, így a last minute-ra vadászók itt nem fogják megtalálni a számításukat. Nagyon nagy előnye a repülőnek, hogy másfél óra alatt megteszi a busszal 19 óra alatt lenyomható utat, így gyakorlatilag 4 óra alatt a tengerparton lehetünk, ha Budapesten lakunk.

Arra is figyelni kell, hogy a repülők nem Athénban, hanem Thessaloniki-ben, ami Görögország második legnagyobb települése. Ez azért fontos, mert ha egyénileg utazunk (és ha repülővel megyünk, akkor valószínűleg így teszünk) akkor számolni kell azzal is, hogy a reptértől eljussunk olyan tömegközlekedési eszközig, mely elvisz minket a kívánt településre.

A reptér

Thessaloniki reptere kicsi. Méghozzá nagyon kicsi, ennél fogva ne is várjunk tőle nagyon sokat. Ami egy kissé elkeserítő, hogy – a nyugati országok reptereivel ellentétben – nem nagyon találunk olyan térképeket, amelyek segítenének minket a tájékozódásban, így erről még otthon érdemes gondoskodni. A buszok menetrendje, és a megállók is a rejtély homályába burkolóznak, lévén görög betűkkel írják ki őket. Ám pánikolni nem kell, hiszen a buszokon már római betűkkel is olvashatunk, angolul megjelenített neveket. A legjobb azonban az, hogy szinte bármelyik fiatalt kérdezzük meg, túláradó segítőkészséggel találkozunk. Valószínűleg beszél is angolul, de ha nem, kézzel – lábbal is elmagyarázza, hogy hogyan kell mennünk az adott helyre, vagy akár elkísér minket, hogy biztos legyen a helyes irány.

Választék

Ahhoz, hogy a különböző nyaralóhelyekre eljussunk, több lehetőség is áll a rendelkezésünkre. Az első – amennyiben közeli helyre igyekszünk – a taxi, ami gyors, és kényelmes, de egy kissé húzós az ára. A második lehetőség az autóbérlés, aminél azonban figyelni kell arra, hogy egy más habitusú országban ülünk a volán mögé. A kresz itt is él, vannak táblák is, és ha szerencsénk van, akkor azokat be is tartják. A nagyvárosokban nincs ilyen gond, de azokon kívül azért sűrűn előfordulnak ilyenek.

Ha a tömegközlekedést választjuk, akkor három lehetőség áll előttünk. Az olyan közeli nyaralóhelyeket, mint a népszerű Stavros, Vrasna, vagy éppen Asprovalta (mivel sok ilyen nevű település van, így nevükben hivatalosan a Thessaloniki is fel van tűntetve) a helyi járatokkal is elérhetjük. Ezen kívül a reptérről nagyjából 50 perc alatt eljuthatunk a KTEL buszállomásokra, melyek a távolsági járatok, és például Sarti-ra mennek, valamint szintén 50 perc körül van az út a vonatig, mellyel akár Nei Pori-ba is utazhatunk. Sajnos az utóbbi időben az árak egy kissé megszaladtak, így számolni kell azzal, hogy mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni az utazásért. A vonat Nei Pori-ig 12 euró fejenként, míg a távolsági busz Sartira 20 euró környékén mozog koponyánként. A helyi járatokon is ott hagyhatunk 5-6 eurót, de még így is bőven megéri a kiadást, hiszen időben sokkal jobban kijövünk, és a külön költségekkel együtt sem jelentősen drágább az utazás.

A görögök nagyon nyugodt emberek, nem igazán billenti ki őket az egyensúlyukból a késés, vagy a dugó, és az olyan hívságok sem érintik őket, mint a teljes menetfelszerelésben – bőröndök, hátizsákok, kézipoggyászok – megtett 10-20 perces gyalogtúra. Így a helyi járatokon, és a távolsági buszokon próbáljunk pontos adatokat szerezni arról, hogy hol kell leszállni, és mikor kell erről a sofőrt értesíteni, mert sokszor erre is szükség lehet. A vonat ezzel szemben óramű pontossággal közlekedik, azzal biztosan nem lesz gondunk.

Kapcsolódó cikk: Túra az Olymposon!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!