szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Goth stílus a lakberendezésben

Scheftsik Tamás, 2012. nov. 27.


A goth, a dark, és a hasonló stílusok napjainkban igencsak népszerűek. Ez nem is csoda, hiszen valóban nagyon szép elemekkel dolgoznak, bár kétségtelen, hogy durva túlzásokkal is lehet találkozni. Ha azonban ügyesen alkalmazzuk őket, akkor igazán kecses, előkelő, és egy kicsit misztikus hatásokat érhetünk el.

Goth stílus a lakberendezésben

Színek

 

Fontos, hogy ezek a stílusok kifejezetten sötét színekkel dolgoznak. Ha ezt szeretnénk bevinni a szobákba és a belső hangulatba, akkor könnyen olyan helyiséget teremthetünk, ami akár kriptának is elmenne. Ez nagyon impozáns, és elsőre igencsak szép, azonban benne élni már egyáltalán nem jó dolog. Éppen ezért csak csínján szabad bánni ezeknek a stílusoknak az elemeivel. Inkább kiegészítőkkel dolgozzunk, hiszen a nagy felületen használt sötét színek könnyen komor hangulatot eredményezhetnek, és nem utolsó sorban összenyomják a szobát.

 

Díszítések

 

Mind a dark, mint pedig a goth stílusban közös a színhasználat mellett a kifinomult elegancia. Persze ehhez egy kicsit le kell szöszözni őket, és ha eltűnik a vér és az emeletes talpú cipők alkotta katyvasz, akkor bizony klasszikus, szexis és kecses eleganciára lelünk. Olyasmire, ami mindenkit elkápráztat egy vártúrán, mégsem ötlik fel bennünk, hogy ezt akár otthon is megvalósíthatjuk, persze egy kicsit átalakított verzióban.

 

A hegyes boltívek például kedvelt darabjai a goth divatirányzatnak. Ám ezt nagyban megjeleníteni a már említett kripta hangulatot eredményezné. Éppen ezért használjuk fel olyan helyeken, ahol érvényesül, de nem uralkodik. Ilyen lehet például egy ebédlőasztal, vagy egy dohányzóasztal, de a bátrabbak az ágy háttámlájánál is használhatják. Ehhez persze a megfelelő sötét kiegészítők is kellenek, mint a fekete csipketerítő, az ezüstösen csillogó evőeszközök és gyertyatartók, valamint a fekete-szürke kombinációs étkészletek. Az ördög a részletekben rejlik, ezért ezekre mindenképpen fektessünk hangsúlyt. Ha esetleg megunnánk a sötét eleganciát, az asztalunk csúcsívei tökéletesen mutatnak egy habfehér, vagy éppen egy bordó terítő mellett is.

 

Textilek, anyagok

 

A függönyökkel is remekül lehet játszani. Itt is tökéletes lehet a fekete csipke, egy elegáns zsinórral kikötve. Figyeljünk az összhangra, hiszen ha túlzásba esünk, akkor komor lesz, ha pedig nem elég hangsúlyos, akkor idétlen a végeredmény. Az anyagválasztás igazán egyszerű: a goth és dark stílusú kiegészítőknél tartózkodjunk a műanyagoktól, és maradjunk a kezelt fánál és a fémeknél. Ezzel azt is elkerülhetjük, hogy a jellemzően műanyagból készült bóvli és giccstömeg beszivárogjon a lakásunkba. A fa és a fém ellenben elegáns, és egy ügyes mesterember keze alatt karcsú és kecses formákat kaphat.

 

Lámpák csillárok

 

A fények szerelmesei itt igazán kiélhetik magukat. Hogy kompenzáljuk a sötét anyagokat, használjunk sok lámpát, és leomló csillárt. Persze itt is domináljanak a sötét minták, amin áttörnek a fénysugarak, kellemes köntösbe öltöztetve a szobát. Tökéletes választás lehet egy hajlított karokkal ellátott kristálycsillár, vagy éppen egy csipkeburával fedett állólámpa. Ha tehetjük, akkor itt hangoljuk a falra lapuló fényforrásokat, inkább a kandeláber-szerű megoldásokkal dolgozzunk.

 

Saját izlésre igazítva

 

Ezekben a stílusokban az a legjobb, hogy ha megtartjuk az alap formavilágot, akkor olyan variációkat tudunk létrehozni, amilyeneket csak szeretnénk. Egy kis virággal, például rózsával kombinálva a csúcsívek és hegyes végződések romantikus megjelenést kapnak, ha pedig fehér vagy krémszínekkel dolgozunk, akkor a mai, elegáns divatot tudjuk egy kicsit megspékelni általa.

 

Kapcsolódó cikk:

Minimalizmus a kertben
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia