szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyár lakások- a szabad terek luxusa

Scheftsik Tamás, 2012. márc. 11.


Bizonyára mindannyian láttunk már olyan filmeket, melyekben a főhős egy álomlakásban lakik. Konkrétan, amikor azt látjuk, hogy egy lepukkant, ajtó nélküli teherlifttel kell felmennie, majd amikor megérkezik, olyan látvány tárul a szemünk elé, amitől az állunkat 10 percig keresgéljük. Ezeket az élettereket nevezik gyár-, vagy loft lakásnak.
 

Gyár lakások- a szabad terek luxusa

A loft lakások születési helye-, mint oly’ sok divattal kapcsolatos dolognak- Párizs. Az eredeti elképzelés arról szólt, hogy a művészek olyan élettereket kerestek maguknak, ahol kiélhetik alkotó vágyukat, de lakásként is funkcionál, na adj’ Isten, esetleg még kiállító teremnek is megteszi. Ehhez persze óriási térre van szükség, és bizony a „bohém” embereknek nem nagyon tellett efféle kiadásokra.


Mint később kiderült, a megoldás ott hevert a lábaik előtt. Pontosabban szólva ott állt, elhagyatva, lerobbanva minden nagyvárosban. Ezek azok a gyárépületek, melyeket termelésre már nem használtak, így olcsón hozzá lehetett jutni a csarnokokhoz, és sok-sok fantáziával élhető, sőt luxus kategóriás otthonokat varázsoltak belőlük.

 

Az ilyen típusú lakások Amerikában hódítottak teret nagymértékben, hazánkban csak kisebb népszerűségre tettek szert. Illetve ez nem teljesen igaz, hiszen sokan álmodoznak ilyen otthonokról, de csak egy nagyon kis réteg engedheti meg magának. Ennek az az oka, hogy nagyon is trendi lett a gyárlakás, és ami divatos, az drága is. Másrészt itthon nem lehet olcsón gyárrészekhez jutni, vagy ha mégis, akkor azok olyan rossz állapotban vannak, hogy borzasztóan drága a felújításuk.

 

A loft lakásoknál alapkövetelmény az óriási belmagasság. Ez nem vicc, a monumentális látványvilághoz nagyban hozzájárul a minimum 5 méter magasan elhelyezkedő plafon. Mivel nem cél, hogy a belépő teljesen megfeledkezzen arról, hogy miből is lett kialakítva a lakás, ezért az épületgépészeti részeket nem kell eltakarni. A mennyezeten futó króm csövek és acélmerevítések tökéletesen illenek ehhez a stílushoz. A falakat és a padlót is a gyárak egyszerűsége jellemzi: fedetlen tégla és beton a jellemző, de remekül elférhet a hajópadló, de a gumiborítás is. Eredetileg jellemzően minimalista kialakításuk volt, mára azonban ez nem követelmény.

 

A fény szerelmeseinek tökéletes választás az ilyen lakás. Gondoljunk csak bele, amikor megpillantunk egy elhagyatott gyárat- a lepusztultságától eltekintve- az első, ami feltűnik, hogy gigantikus ablakokon ölik be a fény. Hogy véletlenül se akadályozzák ezt, még függönyöket sem használtak, igaz, gyönyörű megoldás, ha az ablakokat 5 méterről leomló hófehér anyag keretezi. A fény áramlását falak sem nagyon akadályozzák. Az óriási alapterületű nappali-étkező-konyha kombinációt nem szakítja meg semmi, csupán a fürdőt és a hálót határolja valami. Bizony, sokszor még ezeknél a helyiségeknél sem találkozunk klasszikus falakkal, hanem csak paravánnal vannak leválasztva. A fürdő esetében az is elképzelhető, hogy látványelemként a tér egyik pontján, mindenféle elkerítés nélkül van elhelyezve.

 

Azoknak, akik szeretik az extrém lámpákat, hatalmas csillárokat, rengeteg férőhelyes kanapékat és az akkora tereket, ahol akár táncolni is lehet, ideális megoldás egy ilyen lakás. Persze, ahhoz hogy itthon hozzájussanak, bizony komolyan a zsebükbe kell nyúlni, mivel ezeknek a lakásoknak az ára vetekszik egy jó környéken lévő családi házéval, sőt, sok esetben akár egy villáéval is. Valamint az sem szabad elfelejteni, hogy nem elég megvásárolni, fent is kell tartani az otthonunknak választott épületet. A felújítás költségei mellett bizony borsos árat perkálhatúnk a 150-300 négyzetméteres, 5 méter belmagasságú terület kifűtéséért is.

 

Kapcsolódó cikk:

A minimál világa

Retro a nappaliban


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia