szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyep vs. pázsit: a kettő nem is ugyanaz!

Sulyok Józsefné, 2013. jún. 07.


Avagy mi a különbség a gyep és a pázsit között?

A gyep olyan a kertépítészetben, mint az alap a házépítésben. Mindkettő fontos, mégsem ezek adják meg az épület vagy a kert stílusát. A füves terület a kert padlózata, amely ugyanolyan fontos szerepet tölt be, mint a lakásberendezéskor a burkolólap kiválasztása.

Gyep vs. pázsit: a kettő nem is ugyanaz!

A gyep és a pázsit egymástól eltérő fogalom, mind összetételben, mind használatban különböző kategória. Gyep alatt egy nagy tűrőképességű, durva fűfélék egyedeiből, akár gyomnövényekből álló, kis karbantartást igénylő felületet, míg a pázsiton kizárólag vékony, apró levelű fűfajtákból álló, sok törődést igénylő összefüggő felületet értünk. Ebből adódóan intenzív használatra (sport) gyepet ajánljunk, míg kertészeti szempontból a pázsitot válasszuk.

Alapvetően öt dologra van szükség a szép pázsit eléréséhez. Jó talaj előkészítés és jó minőségű fűmag, magas szerves és ásványi-anyag tartalmú altalaj, optimális öntözés, napfény és folyamatos karbantartás. Amennyiben ezek a feltételek adottak, csak rajtunk múlik, hogy milyen szépen zöldellik majd a kertünk.

A hagyományos füvesítés esetén legkisebb a befektetés, azonban fűmagvetéssel nehéz egyszeri szórással tökéletes felületet elérni. 15-20 nap a kelési határidő, sok utómunka és akár egy év is kell a pázsit teljes körű használhatóságához. Aki kertes házban lakik, valószínű mindenki átesett egy füvesítésen, tapasztalatunk szerint kevesen voltak elégedettek az eredménnyel.

Először tisztítsuk meg a területet mindenféle törmeléktől, gyomtól és a gyökerektől. A gyökerek nem rohadnak el, vagy csak hosszú idő alatt, élőhelyet biztosítanak a gombáknak, melyek később a pázsitot is megtámadhatják. Ezután simára gereblyézzük a talajt, majd kerti hengerrel tömörítjük meg és ismét gereblyével újra felszántjuk, ez lesz a magágyunk. Ez eddig hosszas munka volt, a magvetés viszonylag könnyű feladat. A keverék kiválasztásához tudni kell, mire fogjuk használni a gyepet.   Gyerekes kertekbe park vagy sport keveréket ajánlunk, aki inkább gyönyörködni akar a kertjében, pázsit keveréket használja.

A talaj-előkészítést száraz időben végezze, amikor a humusz morzsásan gereblyézhető. Ha agyagos a talaj alsó rétege, akkor az egész területet drain-csövezze be, és a humuszréteg alá terítsen homokot kb. 10 cm vastagon. Ha még van idő a vetésig, ugaroltassa a területet. Ez idő alatt kicsíráznak a gyommagok, amelyeket kelés után levélen felszívódó gyomirtó-szerrel eltávolíthat. Füvesítésre a kora ősz vagy az április a legmegfelelőbb időpont. Két dologra figyeljünk oda: a fagyok tönkretehetik a csírázó füvet, és a nyár közepén, amikor a füvet kimagaslóan kell öntözni, de az éjjeli órákban sem csökken a hőmérséklet 15 fok alá, a kelésben lévő füvet megtámadhatják a különböző gombabetegségek.

Folytatása következik
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia