szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyeptitok

Szépzöld, 2010. márc. 25.


Mindenki látott már gyönyörű kerteket Angliáról szóló filmekben. Annak a gyönyörű gyepnek az egyik kulcsa az esős éghajlat.

Gyeptitok

Öntözés
Ezzel ellentétben Magyarországon, nyáron általában nagyon meleg van és szárazság. Ezért öntözni kell. Ha valaki nem öntözi a füvet, akkor ne várjon tőle csodás megjelenést. Természetesen eső után nem kell locsolni, mert ha túlöntözzük, akkor levegőtlen lesz a talaj a gyökér körül és kisárgul tőle. Ha rohanó életet élünk, akkor a legjobb megoldás az automata öntözőrendszer. Ezekből érdemes olyat beüzemelni, mely nem csak automatikusan öntöz, de méri a talaj nedvességét és csak akkor öntöz, ha kell. Környezet és gyep barát megoldás, plusz pénztárca kímélő. Ja és a legolcsóbb persze fúrt kútból, csak ne felejtsük el fagytalanítani az ősz végén.

Vágás
Mint ahogy a neve is mutatja ne szakítsuk, hanem vágjuk a gyepet. Ehhez pedig éles vágókések kellenek. Ne sajnáljuk az időt megélezni, vagy megéleztetni néha a késeket a fűnyírón. Mi se örülnénk, ha a fodrász tépné a hajunkat vágás helyett. Ne vágjuk túl mélyre a gyepet, mert eső hiányában, vagy ha gyenge kondíciójú, akkor kiszáradhat.

Fűetetés
A növényeknek is szükségük van táplálékra. Ha az a talajból nem vehető fel, akkor műtrágyával kell pótolni. Mivel mi se szeretnénk mindig csak egyféle ételt fogyasztani pl. csal hús, vagy csak tej, hanem változatosan egészségesen, a füvet is így kell táplálni. Olyan műtrágyát kell választani, amiben több féle tápanyag is van pl. kálium, nitrogén, foszfor, mikroelemek. Érdemes a műtrágyázást öntözés előtti időre időzíteni, mert akkor a tápanyag be tud mosódni a gyökérzónába. A fű is a kis hajszál gyökereken keresztül veszi fel a vizet és tápanyagokat. Ha gyenge a gyep, akkor érdemes Yeald Plus gyökereztetővel megerősíteni. Lehetőség szerint soha ne használjunk ammónium nitrát (AN 34%) műtrágyát, mert nagy eséllyel kiégetjük vele a füvet!

Gyomirtás
A fűből gyakori vágással a gyomok nagy részét ki lehet irtani. Speciális hobbi gyep gyomirtó a Pázsitmester 1, mely kiírtja a gyepből a széles levelű gyomokat. Legyengült vagy túl fiatal állományban ne alkalmazzuk. Egy 20 grammos tasak pont 5 liter permetléhez elegendő. Ahol kiritkult a gyep, ott újra kell vetni, mert ha nem a gyep nő, akkor a gaz.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia