szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyerekszoba = játszótér

Scheftsik Tamás, 2012. jún. 25.


A gyerekszoba a kicsik birodalma, akiknek a lételeme a játék. Tehát legszívesebben a játszótéren vannak, nem pedig otthon. Ez rendben is van, de telente, vagy amikor nincs lehetőség vagy idő kimozdulni, akkor jól jöhet egy saját játszótér, amit tökéletesen ki tudunk alakítani a csemeténk szobájában is. Lássunk egy-két ötletet ennek kivitelezésére.

Gyerekszoba = játszótér

Egyszerű

 

A legegyszerűbb és gyorsan beszerezhető alapkellék egy fiús szobában az utópályás szőnyeg. Valóban nincs vele gyakorlatilag semmilyen teendőn, csupán le kell teríteni. Az sem baj, ha a bútorok lába rákerül, vagy bármilyen „akadály” csoportosul a szőnyegen. Egy szekrény lába lehet toronyház, az alatta lévő terület pedig alagút. A gyerekek imádni fogják, és rövid szálainak köszönhetően a tisztításai is egyszerű, persze mégsem rakhatunk egy ilyen szőnyeget a rózsaszín lányszobába. Ellenben, ha egy kicsit kreatívak vagyunk, akkor alkothatunk kislányunknak egy saját, pici házat is. Ez persze csak „félház” legyen, hiszen elölről bele kell nyúlni. Érdemes kb. olyan méretaránnyal dolgozni, amilyen babái vannak a kicsinek. Ha a ház nem az ő műfaja, akkor meglephetjük egy épített erdei fával is, melyből lehet tündérlak, de a kisfiúk is örülnek neki, hiszen az állatfiguráiknak tökéletes terepet jelent.

Ágy

 

Mivel ez az egyik legnagyobb bútor a gyerekszobában, ezért ezzel kell kezdenünk valamit, ha kis helyen akarunk játszóteret létrehozni. A szekrény is hatalmas szokott lenni, de sajnos nem alkalmas az ilyen mókákra. Szerencsére az ágynál több út is nyitva áll előttünk. Válasszunk emeletes ágyat, melyre egy szövevényes mászókán lehet feljutni. Nem kell nagyon bonyolítani, elég, ha minimum két létra vezet a „csúcsra”, de onnan lejutni, az már más tészta. Ehhez kelleni fog egy fém lap, ami sima, és fa keretbe foglalható, rögzítsük az ágyhoz, hogy csemeték egy csúszdán juthasson le az alvóhelyéről, ami esetenként hatalmas hegyorom, félelmetes kalózhajó, vagy éppen királynői hintó. Ha már ezekről van szó, akkor íme a második lehetőség: válasszunk olyan ágyat, melynek formája különleges, egyedi.

 

Ez lehet például egy sportautó, egy hintó, de akár egy szépen megmunkált vitorlás is, melyre felvonhatjuk a halálfejes zászlót. Ez a megoldás költséges ugyan, de megszolgálja a befektetett összeget, hiszen csemeténk mosolya mindent megér. Haladók számára az ágy elhelyezése lehet a harmadik lehetséges út. Ez pontosan azt jelenti, hogy választhatunk szokatlan helyet a nyoszolyának. Egyik lehetséges elgondolás az, ha a plafonról építkezünk. Ez azt jelenti, hogy a szoba egyik felső sarkába építünk egy „kabint” mely elég nagy ahhoz, hogy a gyerek kényelmesen elférjen benne (gondoljunk arra is, hogy kb10 éves koráig használja, ameddig bizony sokat nő), és feljutni oda egy létrán lehet. Ezt biztosan értékelni fogja a kicsi.

Hinta

 

Bizony, sokak nagy kedvence volt gyerekkorában a játszóterek örök darabja, a hinta. És az a remek tulajdonsága is megvan, hogy akár egy szobában is tökéletesen felszerelhető. Arra kell csak figyelni, hogy amikor a gyerek lengedezik, akkor se a fejét, se a lábát ne üthesse be semmibe (mivel a hinta sokszor oldalra is mozog, ezért itt is számoljunk a kellő távolsággal). Ha szeretnénk mi is együtt ringani a csemeténkkel, például egy mese olvasása közben, akkor betehetünk egy függőágyat is, melyben hintázni is lehet, és a délutáni alvás is izgalmasabb benne.
 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!