szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyermeknovellák

Eszter és a galambharc

Eszter és a galambharc
A nagytestű, szép tollazatú örvös galambpár már második éve fészkel Eszter nagyszülei kertjében lévő tujafán, alig két méterre az emeleti terasztól. Nem zavarja őket a közelben való járkálás, a száradó ruhanemű mozgása a szélben, a szoba ablakon kiszüremlő esti villanyfény és a zene hangja sem.

Eszter és a televízió

Eszter és a televízió
Eszter és nagypapája, egy, áprilisi szombat délután, az otthonhagyhatatlan Boni kutyájukkal kimentek a Tiszavasváriban lévő üdülőtelepre szétnézni. Míg nagypapa az udvaron lévő fészerben rendezkedett, Eszter és kutyája egy időre eltűntek, s amikor visszakeveredtek, nagypapa megkérdezte:

Eszterék csillagjárása

Eszterék csillagjárása
2013. március közepén, a már serkenő növényekre, mocorgó bogár, madár, s más állatvilágra, hatalmas szél és hideg kíséretében „leszakadt az ég”.

Eszter és a munkamegosztás

Eszter és a munkamegosztás
Következő mininovellánkban a munkamegosztás 21. századi félreértelmezéséről olvashatnak. Sajnos a szemléletváltás még késik egyenlőre!

Eszter és a kóbor eb

Eszter és a kóbor eb
Egyik kora nyári reggel, egy szomorú, lesoványodott, kóbor, fiatal németjuhász kutya feküdt Eszterék teraszán, a puha lábtörlőn. Mivel szerették az állatokat, megsajnálták, enni, inni adtak neki. Azt hitték, ha jól lakik, majd elmegy. De a kutya nem mozdult. Egész nap ott maradt a házuk előtt. Gondolkodtak, mit tegyenek, milyen megoldást találjanak a kutyus elhelyezésére.

Eszter és a villanyfény

Eszter és a villanyfény
Egyik kora este, Eszter nagyszüleivel a televízióban egy vetélkedőt nézett, amikor váratlanul sötét lett.

Eszter nagy dilemmája a Mikulásról

Eszter nagy dilemmája a Mikulásról
 Teljesen össze vagyok zavarodva Mikulás ügyben, segíts már kibogozni az igazságot Papi! - kérte Mikulásnap közeledtével nagypapájától Eszter. - Az óvodában vereseket, énekeket, mondókákat tanulunk, hogy méltóképpen fogadjuk a Mikulást.

Eszter és a szilva

Eszter és a szilva
Eszter - aki mostanában, 11 évesen kezdi felfedezni a gyümölcsök csodálatos ízét - évekig meg sem kóstolta őket. Kivétel a banán, és a narancs volt, persze az is csak nagy ritkán. Hiába győzködték szülei, nagyszülei, hogy milyen egészséges és finom a gyümölcs, nem fogadta meg a tanácsot. Szerencsére a különböző gyümölcsleveket fogyasztotta, de azt sem vitte túlzásba.

Eszter kíváncsisága

Eszter kíváncsisága
Eszter és nagypapája az egyik júliusi, meleg délutánon üldögélnek a fa árnyékában, a hintaágyon. Hallgatják a közeli akácosból jövő gyönyörű madárcsicsergéseket. Eszter megtörve a csendet, váratlanul megkérdezi:

Eszter és a vadgalambok

Eszter és a vadgalambok
Eszter és nagymamája észlelte, hogy különösen nagy testű, a nyakán és szárnyán fehérdíszítésű, ezüstösen bordó tollú vadgalambpár rak fészket az udvarukon lévő tujafára.

Eszter röpke megfigyelése

Eszter röpke megfigyelése
Megfigyeltem, mondja nagypapájának Eszter, hogy minden ember borzasztóan várja a tavaszt. Tréfásan úgy is mondhatnám, hogy tízből tizenegy alig hiszi, hogy végre itt legyen a kikelet.

Eszter és a magányos kutya

Eszter és a magányos kutya
Eszter és az anyukája egyik őszi délután észlelték, hogy az összeérő kertvégek felöl egy közepes termetű, fehér színű kutya félénken, bizalmatlanul, lecsapott farokkal jött ki a zsákutcába. Élelmet keresve körbeszaglászott, de nem talált, így továbbállt. Ez másnap is megismétlődött.

Eszter újévi képzelgései

Eszter újévi képzelgései
Eszter amennyire várta a szilveszter - állatbarátként - legalább annyira, tartott is tőle. Már előre aggódott a kutyáknak, macskáknak, madaraknak és más természetben élő állatoknak a petárdák, tűzijátékok hang és fényhatás okozta sokk, riadalom miatt.  

Eszter magyarázza a Mikulást

Eszter magyarázza a Mikulást
 Eszter unokatestvéreivel nagyon várta már az igazi Mikulás érkezését, és azt, hogy milyen ajándékkal lepi meg őket.

Eszter és a faültetés

Eszter és a faültetés
Eszterék hétvégi házának udvarán a közel 30 éves, két nyírfa magasra nőtt. A telek előző tulajdonosa, (aki nagyon szerette a fákat), csak egy dologra nem figyelt. Nagyon közelre ültette őket az utcai villanyvezetékhez, s ahogy nőttek, egyre többször hozzáértek. Különösen szeles időben rongálták, cibálták a drótokat. Igaz, minden tavasszal nyesegették az ágakat, de nyárra a lomb, súlya miatt hozzáért a vezetékhez.

Eszter és a téli madáretetés

Eszter és a téli madáretetés
2010. január közepén kemény mínuszokkal támadt újra a tél. A lehullott kevés hó is megmaradt. Vékonyan takarta a tájat, ami csak éppen arra volt elég, hogy elfedje a madarak elől a földön található apró magvakat, gyümölcs, zöldségmaradványokat.

Eszter a télről mesél

Eszter a télről mesél
Eszter egy, decemberi este - mivel már kilenc telet megélt - a szomszédban lakó óvodás gyerekeknek a télről kezdett mesélni.  

Eszter és a hangyaboly

Eszter és a hangyaboly
Tavaly Siófokon, a Balaton partján, napozás közben Eszter egy közeli öreg, nagytörzsű szomorú fűzfában, egy méternyi magasságban felfedezett egy jókora üreget. Az odú olyan mély és nagy volt, hogy egy közepes méretű kutya, nagyobb madárfészek is elfért volna benne.

Eszter és a vizisikló

Eszter és a vizisikló
Eszter egy hétig a Balaton partján nyaralt nagyszüleivel. Siófokon, szép környezetben, közvetlenül a vízpart mellett laktak. Egész héten szép idő volt. Délelőtt és délután is lementek fürödni, játszani a „Magyar Tengerre”.

Eszter és a darázsfészek

Eszter és a darázsfészek
Eszter, amikor hazaérkezett szüleivel a Balatonról, kérésével nagymamájához fordult: - Mami hétvégére lenne egy „rendelésem” ebédre. Készíts nekem darázsfészket!