szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyertyák és gyertyatartók – kicsit másképp

Scheftsik Tamás, 2014. okt. 30.


Ha romantikus kiegészítőt keresünk, akkor a gyertyákkal és a tartókkal nem nyúlhatunk mellé. De sokszor csak a megszokott, asztalra állítható tartókkal számolunk, pedig a választék ennél szélesebb, és a lakás belső tereihez sem kell feltétlenül ragaszkodnunk.

Gyertyák és gyertyatartók – kicsit másképp

Kert

Sokan a gyertyákkal és a tartóikkal csak a lakásban számolnak. Pedig a kert is ugyanolyan tökéletes teret biztosít ezeknek a hangulatos részleteknek, mint a ház. A kereti gyertyatartókkal kapcsolatban arra érdemes figyelni, hogy azok ki lesznek téve az elemek harcainak, ennek megfelelően nem érdemes nagyon sérülékeny anyagokkal dolgozni. Ellenben a kő és a fém tökéletesek lehetnek. A gyertyákkal kapcsolatban igazából nem sok mindent tehetünk, hiszen a szél ellen egyik láng sem tud védekezni. Ezt is ki tudjuk azonban küszöbölni, ha lámpásokat is alkalmazunk a kertben.

Ebben az esetben viszonylag zárt térben ég majd a gyertya, ami megvédi a széltől, ám más gondokat felvet. Kő gyertyatartó esetében ebből nem igazán lehet gond, hiszen nem forrósodik át, és nem olyan nagy baj az sem, ha összekormolja a felületet, hiszen könnyedén letörölhető. Fém lámpás esetében azonban azzal mindenképpen számoljunk, hogy a fém át fog forrósodni, ez pedig tűzveszélyes. A kertben szerencsére jóval kevesebb az éghető anyag, hiszen nincsenek annyira kiszáradva a dolgok, mint a lakásban, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne tüzet okozni a forrósággal. A kihelyezésnél ezért figyeljünk arra, hogy a növényektől kellő távolságban legyenek mind a lámpások, mind a gyertyák, hiszen komoly kárt tehetnek nagy gonddal nevelt szépségeinkben.

Óriások

Az „átlagos” gyertyatartók mellett mindenképpen érdemes beszerezni egy – egy nagyobb darabot is, hiszen ezek kinézete, és nagysága fantasztikus látványt ad. Két lehetőség közül választhatunk: a magas, illetve az alacsony, de sokgyertyás. A magas tartókba rendszerint 1-6 gyertyát tudunk tenni, és eleganciájuk adja igazi szépségüket. A legtöbb esetben valamilyen fémből készülnek, és a szoba igazi díszei lehetnek. A másik lehetőség tulajdonképpen egy nagy, díszes tálca, amire akár 15, vagy több gyertyát is tehetünk. Ebben az esetben érdemes azok méretét és magasságát is változtatni, hogy a lángok jól láthatóak legyenek (arra azonban figyeljünk, hogy ne tegyük őket nagyon közel egymáshoz, hiszen a kisebb gyertyák megolvaszthatják a nagyobbakat).

Fel a falra

Egy elegáns falikar szintre minden térben jól mutat, ám ha a rusztikusságra, esetleg egy kis keleti hangulatra szeretnénk ráerősíteni, akkor akár gyertyatartót is tehetünk a falra. Mutatós és praktikus megoldás, hiszen helyet alig foglal, veszélytelennek azonban nem lehet nevezni. Bár a faltól kellő távolságot tartanak az ilyen kiképzésű tartók, azzal sajnos nagyon mellé lehet nyúlni, ha nem a megfelelő magasságba tesszük fel őket. Nem csak az a veszély fenyeget, hogy a plafon meggyullad, hiszen ez azért egyszerűen elkerülhető, ám a kiszámolt magassághoz egy nagyobb gyertya már gondot okozhat. A láng ugyanis sok esetben kormol egy kicsit, ami egyetlen szálnál nem gond, ám ha már egy ideje használjuk a tartót, és égetünk benne gyertyát is, az bizony foltot hagyhat a plafonon, és a mellette lévő falon is. ezt elkerülendő, időről időre érdemes enyhén nedves ruhával letisztítani a falat, hogy a lerakódás ne legyen látható.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia