szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyógyír fasebekre

Topor Erika, 2012. aug. 13.


Főleg ősszel és télen van jelentősége a fasebek kezelésének, bár nyáron is előfordul a gondatlan metszések, vagy életlen eszközök használatával keletkező sebek kialakulása. Rövid írásunk most erre ad megoldást.

Gyógyír fasebekre

A sebek felülete, akárcsak az embereknél komoly veszélyforrás lehet. Felületükön megtelepednek a gombák, baktériumok, vírusok, állati kártevők, és a legvégső esetben akár a fa pusztulásához is vezet a procedúra. Ezért nem árt kellő figyelmet fordítani már a metszéskor a vágási élek csökkentésére, a sebek kialakulásának csökkentésére.


Éles metszőolló már fél siker!


A metszőollók élezése nem könnyű feladat. Van, aki szakemberre bízza, van, aki otthon próbálkozik vele és van, aki szakemberként otthon köszörüli meg életlen ollóját. A lényeg az, hogy a metszőollók esetében a köszörülés nem mindig egyértelmű – ezt tapasztalatból mondom. Ameddig nem volt otthon szakszerű köszörűm, én is elvittem éleztetni. Egészen addig, míg ebből új metszőolló-vásárlás nem lett. A metszőollókat többnyire csak egyik oldalon szabad élezni, ezt ne felejtsük el!


Biológiai okok:


Az időjárás okozta sérülések elkerülhetetlenek jóformán. Így a sérülések mértéke sem csökkenthető, többnyire igen nagy felületűek és szabálytalanok a törések, leszakadások mentén. A viharkárok után igyekezzünk a koronából eltávolítania leszakadó hajtásokat, lehetőleg fűrésszel vágva a felületet. Ha túl nagy a sebfelület, próbáljuk meg fűrésszel szabályosabbá vágni, majd lekezelni. A kezelési módról később ejtünk szót.


Az állati kártevők ellen is védekezni kell olyan helyen, ahol a vadállatok könnyen hozzáférnek a törzsekhez. A nyulak, őzek téli kártételei, amikor a hó alatt nem találnak élelmet, ezért a fiatal fás szárú növények kérgét kezdik ki éhségük csillapítására.


Védekezés…


Szálkás törés esetén a seb oldalait és felületét alakítsuk egyenesre és simára. Ezután kenjük be fasebkezelő anyaggal, ami házi készítésű szerrel vagy vásárolt kence is lehet. A sebkezelés azért szükséges, hogy ne juthassanak be a szövetekbe korhadást előidéző mikroorganizmusok. A tisztán tartott sebet a hegszövet is könnyebben beforrja. Nagy kiterjedésű sérülésnél azonban számítsunk rá, hogy teljesen soha nem fog behegedni, csak javul a károsodás helye.

 

A fasebkezelő anyagokból a legegyszerűbbek egy passzív fedést biztosítanak, ami lepergeti a vizet, de jobb esetben átengedi a levegőt, így szellőzik is a seb. A komplex szerek gombaölő szert is tartalmaznak, ami fokozza a készítmény jótékony hatását.

 

A műanyag bázisú készítmények, melyek nagyon jól tömítenek és fednek, illetve oldott méhviasztartalmú szerek a legpraktikusabbak. Előnyük, hogy nem száradnak be teljesen, így a fa növekedésekor sem pereg le a készítmény. Ezek nagyon jó termékek, házikertekbe ajánlottak.


A legmodernebb fasebkezelők a vízhajtás-képződést gátló, inhibitor vegyületeket is tartalmazók. Ahol megsérült a fa, ott nagy mennyiségű vízhajtás képződik – ez főleg a gyümölcsészek számára jelent komoly plusz munkát, amiből megfelelő hajtásválogatással és metszéssel visszapótolható a letört, sérült ágrész.


Házilag legegyszerűbb, ha a sebet beecseteljük valamilyen réz tartalmú lemosószer, és gombaölő, valamint rovarölő szer egy százalékos oldatával. Az ecsetelést hagyjuk száradni, majd olajos kencével kenjük be. Ha ezt megtettük, akkor mindent megtettünk, hogy a fáink egészségesek maradjanak nagyobb kár esetén is.

 

Kapcsolódó cikk:

A parlagfű története és védekezés ellene

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia