szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyógyuljunk hagymával!

Sulyok Józsefné, 2012. dec. 30.


Talán nincs a világnak olyan tája, ahol ne ismernék, és ne szeretnék a hagymát. Nélküle egyetlen igazi magyar étel sem képzelhető el. Habár a hagymapucolásról mindenkinek a könnyezés jut eszébe, valójában a hagyma története korántsem szomorú.

Gyógyuljunk hagymával!

A növény feltehetően Ázsiában őshonos, habár valamennyi kontinensen előfordul. I.e. 3500 körül már étkezés része volt Ázsiában, hiszen hamar felismerték, hogy a hagyma egy olyan növény, amely átvészeli a telet, és ennek köszönhetően egész évben hozzáférhető táplálékforrásul szolgál. Babilonban, a királyok már i. e. 2100-as években termesztették, Mezopotámiában pedig, Hammurapi törvénykönyve szabályozta, hogy a szegényeknek havi rendszerességgel kenyeret és hagymát kell biztosítani.

 

Az ókori Egyiptomban szintén nagy jelentősége volt a hagymának, istenként tisztelték, mivel úgy hitték, hogy az örökkévalóságot jelképezi. A fáraók sírjába hagymát is tettek. A Biblia is említést tesz a hagymáról.

 

A hagyma szeretetét az ókori görögök is folytatták, a beszámolók szerint a görög atléták nagy mennyiségben fogyasztották, mivel úgy tartották, hogy megkönnyíti a vér egyensúlyban tartását, ami felfogásuk szerint a jó teljesítményhez elengedhetetlen volt. Nagy Sándor katonái is a csaták előtt hagymát ettek, mert úgy hitték, hogy minél erősebb hagymát esznek, annál nagyobb lesz a fizikai erejük. Egyébként igen költséges lehetett mindez, mivel abban az időben igen drága volt, és csak a gazdagok engedhették meg maguknak a fogyasztását. Miután Róma leigázta a görögöket, a hagyma továbbra is közkedvelt maradt, a római gladiátorok a harc előtt hagymalevet ittak, hogy erősítsék izmukat.

 

A hagyma történelem népszerűsége a középkorban sem lankadt. Nagy Károly saját kertjébe ültetett belőle, és a Frank Birodalomban a földhasználat hivatalos fizetőeszköze is lett.

 

Kolumbusz Kristóf jóvoltából az európai hagyma eljutott Amerikába is, ahol az indiánok nagy lelkesedéssel fogadták és termesztették. Az orvosok ekkor már fejfájás, hajhullás és kígyómarásra ellen is javasolták a hagymaevést, később a protestánsok Amerikába vándorlásakor pedig egyetlen orvosságuk volt a hosszú út alatt.

 

A hagyma kapcsán mindenképpen meg kell említenünk hazai történetét, mely elsősorban Makó városához kötődik. A világhírű makói hagymatermesztés kezdete valószínűleg a török időkre vezethető vissza, feltételezhető, hogy az első növényeket ők, illetve a Közép-Ázsiából miattuk menekülő délszláv népek hozták be hazánkba. A hagyma igazi művelése a 19. században kezdődött, amikor a Makón lakó zsellérek jobbágyi kötöttségek nélkül kertészkedtek, és kiskertjeikben hagymát és más zöldséget is termesztettek. Az 1821-es árvíz elpusztította a makói szőlőket, helyükre veteményeskertet telepítettek, sok hagymával.

 

A hagymának nemcsak története, hanem gyógyereje is rendkívüli, számos bizonyíték van arra, hogy fűszeres íze mellett az egészségmegőrzés egyik fontos eszköze.


A hagyma rák elleni hatásáról számos vizsgálati eredmény áll rendelkezésre. Kimutatták, hogy rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét. E védőhatás valószínűleg összefüggésben van a hagyma szelén tartalmával, mivel feltételezik, hogy a szelén megakadályozza e daganattípus kifejlődését. A növény daganat-gátló hatása a szelénen kívül a benne található, DNS védő flavonoidoknak, valamint a szerves kénvegyületeknek köszönhető.


A hagymafélék jelentős hatást gyakorolnak vérkeringésre és a vérlemezkék működésére. Ólívaolajjal kombinálva jelentős vérnyomáscsökkentést is eredményezhet. A vérnyomáscsökkenéssel együtt csökkenti a vér sűrűségét is, mely további védelmet nyújt a vérrögök ellen.


Mindenki tapasztalhatta, hogy megfázás esetén gyorsabban gyógyulunk, ha rendszeresen hagymát is eszünk. Ennek az az oka, hogy a hagymában bőségesen találunk olyan baktériumpusztító vegyületeket, amelyek ilyen esetben meggyorsítják a betegség leküzdésének folyamatát.


A cukorbetegek számára minden olyan étel nagy kincs, ami nem emeli drasztikusan a vércukorszintet. A hagyma rendszeres fogyasztása kifejezetten csökkenti a vércukrot, ráadásul a koleszterinszintet is, ami a cukorbetegeknél fontos kérdés.

 

A népgyógyászatban a hagymát a fentieken kívül féregtelenítésre, székrekedésre, májvédelemre, sebgyógyulásra is javasolják. Ezeket a hatásokat azonban eddig elvégzett vizsgálatok nem támasztják alá. 

 

Olvasói TIPP! Pölczné Szabó Gabriella receptje:

Hagymatea: a felső légúti megbetegedések kezelésére kiváló.

2-3 vöröshagyma külső levelét meg kell főzni, közben karamellizálni kell cukrot és a lével fel kell engedni. Naponta kétszer kell fogyasztani reggel és este.

 

Kapcsolódó cikk:

Erősödjünk fokhagymával!

Téli kincsek a föld alól

Csíráztassunk!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia