szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyömbér, akár cserépben is

Sulyok Józsefné, 2015. aug. 25.


Dél-Ázsia trópusi éghajlatú tájairól, a síkvidéki esőerdőkből származik, a gyömbérfélék családjába tartozik. Mára az egész világon elterjedt egyszikű növény, nagyon régóta termesztik.

 

Gyömbér, akár cserépben is

Az ókori Kína filozófusa, Konfucius már írt a növényről.

Szárított formájáról a legendás kínai császár, Shen Nong, az „Isteni Szántóvető” már i.e. 3000 körül is ezt írta: „összehozza testet a lélek birodalmával”. Európában igen hamar elterjedt, sőt a spanyolok közvetítésével Amerikában is meghonosodott. A megfelelően meleg éghajlatú területeken termelik, kevés gondozás mellett cserépben is nevelhető.

A gyökértörzs kívül szürkés, finoman csíkos,

Belül sárgásszürke, csípős, kesernyés ízű, citromillatú.

Levelei párhuzamos levélerezetűek, széles, lándzsa alakúak.

A virágok sárgásfehér színűek, szélükön enyhén bíborvörösek,

füzérvirágzatba tömörülnek. Mezőgazdasági termesztésben ritkán virágzik.

Toktermése sok magot tartalmaz, de magról nehezen szaporítható. A hatóanyagot a szárított gyöktörzs adja, mely szagtalan, csípős ízű. Először mossák, majd megkaparás után főzik, hámozzák és végül 8-10 napig a rizómákat szárítják. A főzéshez felhasználhatjuk a friss vagy a szárított rizómákat, de porrá őrölve, meg is vásárolhatjuk.

Kémiai alkotórészek: nem illó csípős anyagok, gyanta, ásványi anyagok, szerves savak, cukor, keményítő, illóolaj.

Étvágyjavító, gyomorerősítő, emésztést segítő, megfázás tüneteit enyhítő, görcsoldó, csillapít minden ízületi és reumatikus fájdalmakat.

Teáját meghűléses megbetegedések, étvágytalanság esetén fogyasztják.

Sokféle keleti étel elengedhetetlen fűszere. A rizshez akár önmagában vagy kurkumával keverve tehetjük. Különleges ízt ad a gombának, a curry alkotó része. Süteményhez is kiváló, levesek, levesbetétek, mártások húsok ízesítője.

Ausztráliában és Hongkongban a friss és a főzött rizómát cukorral átitatják, és úgy fogyasztják. Amerikában és Angliában népszerű az ingver és az ale nevű gyömbérsör, gyömbérlikőr és a gyömbéres kenyér. Az illatszeripar is felhasználja.

Mint sok más fűszert, a gyömbért is csak a főzés utolsó fázisában és csak kis mennyiségben alkalmazzuk, különben kellemetlen, kesernyés ízt kap az étel.

Ha friss gyömbérrel szeretnénk fűszerezni az ételeinket, arra ügyeljünk, hogy csak akkora darabot vegyünk, amit egyszerre fel is használunk, mert hamar megfonnyad.

Kapcsolódó cikk: A kellemetlen szúnyogcsípés ellenszere
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!