szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyomirtó szerek – Amit érdemes róluk tudni

Topor Erika, 2012. okt. 04.


Hazánkban a felhasznált növényvédő szerek közel 50%-a herbicid, vagyis gyomirtó szer. A gyomirtó szerek használata nagy figyelmet és gondosságot, megfelelő szakmai felkészültséget igényel, mert lényegében növénypusztító mérgek.

Gyomirtó szerek – Amit érdemes róluk tudni

A gyomirtó szereket a következőképpen csoportosítjuk: hatásuk szerint lehetnek totális vagy szelektív szerek. Alkalmazás helye szerint talaj herbicidek vagy levél herbicidek lehetnek. A gyomirtás spektruma alapján kétféle csoport létezik: az egyik a széles spektrumú herbicid-hatóanyagok, az egy- és kétszikűek irtószerei, másik a szűk spektrumú herbicid-hatóanyagokat tartalmazó egyszikű és kétszikűirtó szerek.


Hatásmechanizmus szerint is elkülönülnek a különböző herbicidek: fotoszintézis gátlók, légzés gátlók, a növekedési zavarokat okozók, sejtosztódás gátlók, aminosav bioszintézis vagy zsírsav gátlók.


A herbicidek alkalmazási időpontjai sem elhanyagolható tényezők. Egyik lehetséges időpont a kultúrnövény vetése, kipalántázása előtti időpont (PPI, Presolwing, Preplant). A következő lehetőség a kultúrnövény vetése után, de kelése előtt (Pre-emergens). Post-emergensek azok a gyomirtó szerek, melyek a kultúrnövény kelése után alkalmazhatók. Végső lehetőség szerint a kultúrnövények vetése után, kelése előtt, a kikelt gyomok elleni védekezés (ez a Pre-post).

 

Szelektivitás:


Azokban az esetekben, amikor a kultúrnövények nem érintkeznek a herbiciddel irányított permetezésről beszélünk, ilyenkor a kultúrnövénynek a fejlődési üteme eltér a gyomnövény fejlődési ütemétől.


Amikor a kultúrnövény érintkezik a herbiciddel akkor figyelembe kell venni a különböző morfológiai jellemzőket. Más összetételű vegyszert kell használni abban az esetben, ha viaszos felületűek a levelek, mások, ha szőrösek a levélfelületek.


A valódi, fiziológiai szelektivitás ennél sokkal bonyolultabb, biológiai változások sorát jelenti, ezért erre most nem is térnénk ki részletesen. A szelektivitást befolyásoló tényezők olyan egyik csoportja viszonylag könnyen elképzelhető: mivel függ a növények fejlődési állapotától. A haszonnövények a fejlődésük során különböző érzékenységet mutatnak. A nehezebb kérdés a kémiai-biológiai folyamatok mechanizmusain alapulnak (pl. a herbicid aktiválódásának gátlása a kultúrnövényben, a detoxikációs folyamatok hatékonyságának növelése a haszonnövényben, stb…).


A talaj herbicidek hatása függ a gyom és kultúrnövények eltérő csírázási mélységétől, a csapadék mennyiségtől, a talaj szerves anyag tartalmától, a talaj kötöttségétől és a pH értékétől.  Levonva a tanult következtetéseket, a gyomok irtása nem az egyik legegyszerűbb művelet, ezért járjunk el körültekintően.


Gyermeket által látogatott helyeken fontos az óvatosság. Szeles időbe ne permetezzünk, ahogy más növényvédelmi munkákat se végezzünk szeles időben. Gyomirtás előtt vizsgáljuk meg a gyomirtandó területet! Kétszikűek, egyszikűek és kultúrnövények szempontjából figyeljük meg a területet, mit is kell valójában kiirtani.

 

Kapcsolódó cikk:

A parlagfű története és védekezés ellene 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!