Gyöngyszem
Sulyok Józsefné, 2010. aug. 03.
Sütünk egy 8 tojásos piskótát. Mikor a tűpróba is megvolt, úgy látjuk, hogy megsült a tésztánk, kiborítjuk a tepsiből egy deszkára.
Majd még melegen, egy közepes vastagságú nyújtófára, vagy egy kisebb átmérőjű műanyag flakonra rátekerjük a kisült piskótát és úgy hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük hozzá a krémet. Ledarálunk 30 dkg diót, amit lábasba rakunk, teszünk hozzá 15-20 dkg cukrot, porcukrot és annyi tejet, hogy a massza jól összeálljon. Ezt együtt sűrűre főzzük, majd levesszük a tűzhelyről. Amikor félig kihűlt, keverünk hozzá 20-25 dkg margarint, amit jó habosra elkeverünk. Kevés ideig betesszük a hűtőbe, hogy a továbbiakban jobban boldoguljunk vele.
Amikor a tészta kihűlt, a krém is jól kenhető, a tésztát óvatosan kitekerjük, és a belsejét mindenütt megkenjük a rém egyik felével.
Majd a banánt megtisztítjuk a héjától, a két szélét levágjuk (kb 3 db banánra lesz szükség), hosszában a megkent tészta közepébe fektetjük. Ezután a tésztát banánostól összetekerjük. A maradék krémet a tészta külsején egyenletesen elkenjük. Villa hegyével a felületét hullámosan megcirádázzuk, díszítésként egy kis darált diót szórhatunk a tetejére.
Jó étvágyat!
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22