szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyűjtsd és ültesd! 2 gyógyító kedvenc

Sulyok Józsefné, 2014. febr. 27.


Ismerjük meg közelebbről ezt a két kincset érő szépséget, amelyek az erdők és a mezők gyógynövényei, ám ha ügyesek vagyunk a mi kertünket is díszíthetik. Megtudhatjuk, hogyan készíthetünk belőlük frissítő italt és teát, de borogatás készítésekor is bátran nyúlhatunk értük. Nem is beszélve arról, hgy a kellemetlen mandulagyulladás tüneteit is enyhítik.

Gyűjtsd és ültesd! 2 gyógyító kedvenc

Erdei aranyvessző - Solidago virga-aurea

A fészkesek családjába tartozó faj. A Solidago fajok mindegyike évelő gyógynövény, észak-amerikai fajait az indiánok csörgőkígyó marásának gyógyítására használták.
Erdőszéleken, erdőkben, bokros helyeken, vizek mentén, semleges vagy enyhén savanyú talajon él. Hazánkban a Dunántúlon igen elterjedt, de az ország keleti területein is előfordul. Parkokba, kertekbe dísznövényként is ültetik, igen régi gyógynövény.

Gyöktörzse van, szára 50-100 cm magas, egyenes, vöröses, molyhos. Az alsó levelei tojásdadok, a felsők lándzsa alakúak, kb. 10 cm hosszúak. Virágzata összetett bogas fürt, virágfészkek egy oldalon állnak, ívesen meghajlók. Virágok sárga színűek, júliustól őszig nyílnak. Apró, szőrös bóbitás kaszattermése van. A virágzás kezdetén gyűjtik a levél 40-50 cm hosszú leveles szárrészét. Enyhe az illata, íze fanyar.

Alkotórészek a szaponinok, cserzőanyagok, keserűanyagok, poliszacharidok, nikotinsav, kevés illóolaj. Vérnyomáscsökkentő, vízhajtó, görcsoldó, gyulladás-gátló hatása van. Teáját forrázással készítik, napi adag legalább 1 liter legyen, amit a nap folyamán kortyolgassunk el. Vizelet-kiválasztás serkentésére, vesehomok képződésének megelőzésére, vesekő kezelésére fogyaszthatjuk. De javasolt reumás, ízületi fájdalmak esetén.
A népi gyógyászatban vértisztítóként, köszvény, reuma ellen használták.

Külsőleg a teát torok, mandulagyulladás, fogínysorvadás esetén öblítő szerként használhatjuk. Ekcémák ellen, rosszul gyógyuló sebek borogatására alkalmazható. Az állatgyógyászatban is előszeretettel használják. Kertünkben dísznövényként is szolgálhat, szinte egész nyáron virágzik, nem igényel különösebb gondozást.

Fekete bodza - Sambucus nigra

Észak-Afrikában és Európában honos, a bodzafélék családjába tartozó cserje vagy kisebb termetű fa. Hazánkban, ritkás erdőkben, erdőszéleken, legelők, rétek peremén, folyóvizek mentén él. Kertbe telepítve könnyen szaporodik, a madarak által széthordott magvakkal, nitrogénben gazdag talajt kedveli. Az ókortól használják gyógyászati célokra, pl. a kígyómarásra borban főzött bodzagyökeret tettek.

Szára elágazó, rövidtörzsű, kérge fiatal korban zöld, később szürkésbarna. Fiatal korban ágai belül puhák, szivacsosak, később fásodnak. Levele szárnyasan összetett, általában öt levélből áll, hegyesek. Virágzata sátorozó bogernyő, ötszirmúak, sárgásfehér színűek, illatuk jellemzően édes, május- júniusban nyílnak. Termése csonthéjas bogyó, éretten sötét-bordó, majdnem fekete, húsos, mely szeptemberben érik, íze savanykás.
A virágokat és az érett termést gyűjtik. A virágokat száraz, napos időben, a virágzás kezdetén kell gyűjteni, amikor még a szélső virágok nem hervadtak el.
Egyes vidékeken az elfásodó kérget is használják gyógyászati célra, de vigyázni kell, hogy friss, zöld kéregdarabok, szárrészek ne kerüljenek a drog közé, mert azok mérgezőek.

A virág alkotó részei a flavonoidok, illóolajok, glikozida, nyálka, cukor, gyanta, cseranyag, aminosavak, fahéjsav-származékok. Vértisztító, enyhe hashajtó, vízhajtó, izzasztó hatású. Teáját forrón isszák, légcsőhurut, köhögés, nátha rekedtség, maghűlésből eredendő fül és fejfájás esetén vesehomok, vesekő, salaktalanító, fogyasztó, vízhajtó hatása van.

Tipp! Frissítő italként is hatásos. 1 liter limonádéba 1 db virágot tegyünk, 1 napig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Hűtve nagyon finom üdítő.

A bogyó kémiai alkotórészei: gyümölcssavak, flavonoidok, illóolaj, cseranyag, vitaminok (A-, B2-, B6-, C-vitamin). A friss bogyóban kalcium, foszfor, kálium, vas található.
Hashajtó, vízhajtó, váladéktermelést serkentő, sejtvédő, forrázata fájdalomcsillapító hatású. A kipréselt nedvet vagy a száraz termésből készült teát, illetve lekvárt főleg bélrenyheség ellen használják.

Kapcsolódó cikk:

5 dolog, amit tudnunk kell a nyírfáról
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia