szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyümölcsös

A kerti körtének álcázott nemes körte

A kerti körtének álcázott nemes körte
Már az újkorban összegyűjtötték a vadkörte gyümölcsét. A termesztés azonban jóval később indult el Perzsiában és Örményországban. Innen jutott előbb Görögországba, onnan Rómába, majd Észak-Európába. Már a rómaiak idején is több fajtáját ismerték. Az ógörögök kötődése a termesztett körtefához Tantalosz epikus hagyományán alapul.

A madárlátta cseresznye

A madárlátta  cseresznye
Az összes édes cseresznyefajta a madárcseresznye leszármazottja. Ennek sok fosszilis lelete ismert a történelem előtti időkből, pl. a neolitikumból és a bronzkorból (pl. a cölöpépítményekből az Alpok szélén). Ezek igazolják, hogy a cseresznye Közép-Európában mindig őshonos volt. A rómaiak előtt azonban nem ismerték ezen a területen a nemes fajtákat. Nem így Kis-Ázsiában!

Veszélyesek-e a méhekre a növényvédő szerek?

Veszélyesek-e a méhekre a növényvédő szerek?
Sokan gondolják azt, hogy minden növényvédő szer méhekre veszélyes, ezért virágzó növényekre, virágzó állományban nem szabad használni.   Ez gyakorlatilag nem igaz.

Édes örömök – barackok

Édes örömök – barackok
Ahogy telnek az évek, egyre több látványos, szép, ínycsiklandozó és illatos barackot nemesítenek ki a lelkes genetikusok és növénynemesítők. A piacokon bárhol hozzájuthatunk a szebbnél-szebb fajtákhoz.

Cseresznye, a szomjoltó

Cseresznye, a szomjoltó
Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy kerttel rendelkezünk, akkor mindenképpen érdemes egy-két gyümölcsfával is beültetni azt. Közülük is az egyik legjobb választás lehet a cseresznye. Csodaszép virágzáskor, finom, egészséges… soroljam még?

A dinnye: zöldség vagy gyümölcs?

A dinnye: zöldség vagy gyümölcs?
A dinnye nem csak azért kedvelt gyümölcs, mert nagyon finom, hanem emeltet jó hatást gyakorol a szervezetre is. Emellett van még egy nagyon kellemes tulajdonsága: remekül termeszthető kiskertben is, így a nyár a tökéletes, saját dinnyénk ízétől lesz még édesebb.

A gránátalma újjászületése

A gránátalma újjászületése
A gránátalma Közel-Kelet egyik legnépszerűbb gyümölcse. Sajnos nálunk csak ritkán kapható, pedig könnyen szállítható, nem romlandó gyümölcs. Érdekessége, hogy héja teljesen ehetetlen, ugyanakkor lédús magjai különleges szépséggel és aramával bírnak.

Bodza 1x1

Bodza 1x1
Nitrogénkedvelő, ezért olyan helyeken található leginkább, ahol sok szerves anyag bomlik, nitrogéngyűjtő baktériumok élnek, pl. falusi kertek alja, akácosok, ligeterdők, vízpartok, kerítések mentén, erdőszélek. Nagy ernyőszerű virágából kitűnő üdítőital készíthető, megszárítják teának, palacsinta masszához keverik, bodzabort készítenek belőle, az érett bogyójából lekvár készíthető.

Eper a balkonon

Eper a balkonon
Szemelgethetünk saját nevelésű egrest, ribizlit, szamócát, áfonyát az erkélyünkön? Igen, vannak olyan törpefák, amelyek cserépben vagy konténerben nevelve is képesek jó minőségű gyümölcsöt hozni. Rengeteg sikerélményben lesz részük, ha belevágnak.

Bergamott - a különleges citrusféle

Bergamott - a különleges citrusféle
A Citrus aurantium – magyarul bergamot egy kesernyés illatú narancsfajta. Dél-Európában és Ázsiában őshonos, a rutafélék családjába tartozik. A gyümölcs héjából hidegsajtolással állítják elő az illóolajat. A jó minőségű olaj készítésekor 1 kg bergamot olaj előállításához 200 kg frissen hámozott gyümölcshéj szükséges. Széles körben hasznosítják: az élelmiszeripartól a gyógyszeriparig.

A gyümölcsös tavaszi ápolása

A gyümölcsös tavaszi ápolása
A tavasz nagyon fontos időszak a kert egészének szempontjából. Ez különösen igaz a gyümölcsösre, még akkor is, ha idősebb fák alkotják a kert ezen részét. A közhiedelemmel ellentétben nem az a jó megoldás, ha egyáltalán nem foglalkozunk velük, hanem hagyjuk, hogy a saját „fejük” után menjenek. Ez egy ideig valóban működőképes lehet, később azonban, ha nem ápoljuk őket megfelelően, akkor szépen lassan visszafejlődnek. Termésük kisebb lesz, zamatát elveszítheti, és maga a fa is idő előtt elpusztulhat, ezért ne sajnáljuk az időt és az energiát a rendbetételére.

Olajozott működés

Olajozott működés
avagy az olajfajták Amellett, hogy újfajta ízekkel gazdagítjuk az étrendünket, az egészségünknek is jót teszünk azzal, ha többféle növényi olajat használunk. Az egyes fajták az adott növényre jellemző zsírsavösszetétellel rendelkeznek.  Mit jelent az extra szűz, szűz vagy a sansa jelző?

Az olajfa története - Videóval

Az olajfa története - Videóval
Az olajfa már 7000 évvel ezelőtt is ismert volt. Feltehetőleg Észak-Afrika a hazája, itt találtak olajfalevél-maradványokat, amelyek i.e. 5000-ből származhatnak. Palesztinát és Szíriát is olajfa hazájának nevezik. Más forrásból olvashatjuk, hogy olyan olívamagokat emlegetnek, melyeket a korai kőkorszak településein ástak ki.

Maracuja, a szenvedés gyümölcse

Maracuja, a szenvedés gyümölcse
A maracuja azon trópusi gyümölcsök közzé tartozik, melyek Magyarországon viszonylag kevéssé ismertek, ritkán lehet őket kapni, és főként a különféle élelmiszerek, pl. rostos italok, fagylalt, ízesítésére használnak. Ismerjük meg a másik oldalát is. Készítsünk belőle teát!

Narancstörténet

Narancstörténet
A narancs talán a legismertebb és legkedveltebb déligyümölcs. Annak ellenére, hogy manapság már egész évben kapható, a nyári szezonban nagyon keveset eszünk belőle, hiszen kiszorítja a haza gyümölcsök kínálata. A narancslé fogyasztásának divatja jöttével azonban egész évben élvezhetjük zamatát.

Ősi gyümölcseink 2.

Ősi gyümölcseink 2.
Előzmény: Ősi gyümölcseink 1. Ahogyan azt már említettük, sok olyan magyar gyümölcsről tudunk, melyeket a piacokon elvétve, vagy egyáltalán nem lehet megtalálni, illetve melyekről szinte teljesen elfeledkeztünk. Pedig vitamintartalmuk és szívósságuk érdemessé teszi őket arra, hogy tüzetesebben is foglalkozzunk velük, vagy akár a kertben is neveljünk belőlük egyet-kettőt.

Ősi gyümölcseink 1.

Ősi gyümölcseink 1.
Amikor a gyümölcsöket szüreteljük, vagy éppen a piacon boltban válogatjuk, nem is gondolunk arra, hogy amit veszünk, az tulajdonképpen mi is. Hiába van kiírva, hogy magyar alma, ha maga a faj sohasem volt honos hazánkban, és az íze meg sem közelíti az igazi, őshonos gyümölcsök zamatát.

Mangó, a vitaminbomba

Mangó, a vitaminbomba
Aki már evett mangót, az tudja róla hogy, igazi meglepetésgyümölcs. Meglepetést okoz a narancssárga, ízletes húsa a piros-zöld héj alatt, és hatalmas, lapos magja, amely majdnem olyan hosszú, mint maga a termés.

A pisztácia története

A pisztácia története
A pisztácia kedvenc olajos magvaink közé tartozik. Általában csak sós és pörkölt formában találkozunk vele, hiszen nálunk nem terem. Nagyon kellemes aromája van, és azon rágcsálnivalók csoportjába sorolható, melyeket nagyon nehéz abbahagyni.

Grapefruit és a kertészeti baleset

Grapefruit és a kertészeti baleset
A grapefruit a citrusfélék legfiatalabb tagja, története alig 300 évre nyúlik vissza. Elnevezését jamaicai farmerek találták ki, magyarul szőlőgyümölcsöt jelent, és arra utal, hogy a fán a grapefruitok úgy helyezkednek e, mint a szőlőn a szemek. Nálunk küzd a kedveltségért, mivel a héja és a húsát borító vékony hártya rendkívül keserű.
Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia