szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyümölcsfák virágzás utáni teendői

Szépzöld, 2017. ápr. 13.


A csonthéjasok (őszibarack, kajszibarack, cseresznye, meggy, szilva) a virágzás után különösen csapadékos időjárás esetén erős monília fertőzésnek vannak kitéve.

Gyümölcsfák virágzás utáni teendői

A virágzást követően továbbra is eredményesen használható MANFIL 75 WG, TALENTUM 20 FW.

Az őszibarack lombosodásával egyidejűleg fokozódik a tafrina veszélye is. A gazdaboltokban több hatékony szer közül lehet választani.

A szőlőtelepítés sikeréhez elengedhetetlen a káros gombáktól mentes talaj. A gyökérképződést serkentő speciális készítmény, valamint a víz megkötést és folyamatos nedvességleadást elősegítő anyagok használata, amelyek egymás hatását erősítve biztosítják az oltványok zavartalan fejlődését és az egyenletes tápanyagfelvételt. Tápanyag (szerves- és műtrágya) nélkül nem lehet várni a növény egészséges fejlődését. A szőlőtelepítés sikere az alábbi KWIZDA AGRO által javasolt technológiával garantálható, mely a következő: 100 l vízhez 1,5 dl YEALD PLUS-t 30 dkg AQUAPERLA-t és 0,5 kg TRIFENDER-t adjunk. Az így elkészült elegyet alaposan keverjük össze, majd erre alkalmas edénybe állítsuk a telepítésre szánt oltványokat telepítés előtt két nappal.

A szőlő védelmét a lemosó permetezésen túl már virágzás előtt meg kell kezdeni. Az atkafertőzés mérséklésére a lisztharmat megelőzése céljából a COSAVET DF EDGE (10l vízhez 20-75 g )kiváló , valamint a peronoszpóra ellen CUPROXAT FW (10 l vízhez 35-45 ml) egyidejű használatával a fertőzés kialakulását megakadályozhatjuk. A virágzás ideje alatt kerüljük a szőlő permetezését.

Napjainkban a palántanevelés korszerű körülmények között történik. A gond akkor kezdődik, amikor a palántát a kertjébe ki-ki kiülteti.

A palánták kiültetése után a Mycostop biológiai készítmény, amely a zöldségfélékben, paprika, paradicsom, dísznövények, kerti virágok gyökerét védik a káros kórokozóktól.

Eredményesen használható továbbá a TRIFENDER az ARTIS, a BORA WP csak ezeket a szereket egymással nem lehet keverni, illetve figyelmesen el kell olvasni a csomagoló burkolaton található utasítást.

A folyamatos tápanyag utánpótlásról sem szabad megfeledkezni. Az Agriplant termékcsalád változatos összetételének köszönhetően, a gyökérfejlődéstől a virágzás elősegítéséig, a termés minőségének javításáért minden fejlődési állapotnak megfelelően időben kijuttatva, kifogástalan minőségű termést biztosít. Hasonló hatást biztosít a PANNON STARTER a VOLLDÜNGER termékcsalád is. Ezek a termékek garantálják az ízletes zöldség, gyümölcs kialakulását.

A palántanevelés kritikus pontja az öntözés. A víz hőmérsékletének megválasztása kritikus lehet. Az öntözés vagy reggel történjen, vagy este, de akkor állott vízzel és lehetőleg a levélről szikkadjon fel éjszakára a vízcsepp.

A következő cikkben a szőlő virágzás utáni növényvédelmi teendőiről a kisgyümölcs (alma, körte, sárga-, őszibarack, köszméte, ribizli, szilva) rovar- és gombakártevőiről lesz szó.

Cikket írta: Saska Imre

Kapcsolódó cikk: Felkészülés a gyümölcsfák virágzás előtti védelmére
Hozzászólások (3)

Molnár Kálmánné
2017. júl. 05. (1 912 napja)
A kertünkben sokféle gyümölcsfa van. A hasznos tippeknek köszönhetően gyönyörű cseresznyetermésünk volt, amit ezúttal is köszönünk! A növényvédő szereknek köszönhetően egészséges, óriásszemű, jó zamatú termést szedhettünk le a fáról. Jutott belőle fogyasztásra, a mélyhűtőbe, a befőttes üvegekbe és néhány jó ismerősnek is.
Beneiné Bozsik Katalin
2017. máj. 09. (1 969 napja)
Rendszeresen olvasom a kiskertekben, házi kertekben közzé tett növényvédelmi felhívásokat, hasznosnak és fontosnak tartom, mert időben fellehet készülni a károsítok elleni védekezésben.
H. Ciocchini
2017. ápr. 22. (1 986 napja)
Nagyszeru gondolatok, hasznos tippek a sikeres kerteszkedeshez.


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia