szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyümölcsösben jártunk: ültetés és metszés szervezetten

Sulyok Józsefné, 2012. nov. 20.


Málnaültetés tervezett rendszerben


A könnyen gondozható málna legalább nyolc éven keresztül biztos termést ígér. A cserepes növényeket május és szeptember közepe között ültessük ki az ágyásba. Ahol korábban beköszönt a tél, ott jobb tavasszal kiültetni.
 

Gyümölcsösben jártunk: ültetés és metszés szervezetten

Ha különböző fajtákat válogatunk össze, a málnaszüret egészen az első fagyig kitart. Megkülönbeztetünk egyszer termő málnafajtákat, késő őszi málnákat és az új kétszer termő málnákat. Az utóbbiak augusztus és szeptember között teremnek az egyéves vesszőkön, majd következő nyáron ismét gyümölcsöt hoznak a kétéves hajtásokon. A nyári málnát hagyományosan egyszerű drótváz mellé ültetik. A letermett vesszőket a gyümölcs leszüretelés után vágjuk ki, és az új hajtásokat kötözzük fel a kifeszített drótra.

 

Az őszi málnánál jól bevált a keresztben kifeszített hurkolt rostély. A gondozás egyszerű: késő ősszel vagy télen minden hajtást vágjunk ki a tőből. Tavasszal új vesszők hajtanak ki, melyek még ugyanabban az évben hoznak termést. A kétszer termő málna esetében praktikus a karós nevelés. A növényeket ültessük bambusz-rudak közé, amelyeket lent és fent dróttal rögzítünk. A fiatal vesszőket mindig kötözzük a baloldali karóhoz, a kétéves hajtásokat pedig a jobboldalihoz, a következő évben pedig egyszerűen cseréljük fel az oldalakat.

 

Kukacmentes cseresznye


Melegebb éghajlatú régiókban a cseresznyét egyre gyakrabban megszállják a cseresznyelégy kukacai. Ennek egyik oka a klímaváltozás. A korai fajták kevésbé veszélyeztettek, mivel a gyümölcs már azelőtt sárgára színeződik, hogy a cseresznyelégy lerakná a tojásait. A kanadai nemesítésnek van még egy előnye: a fa önporzós, vagyis nincs szükség a közelében egy beporzást biztosító fajta jelenlétére. A fa kis vagy közepes termetű, és kompakt koronájának köszönhetően kisebb kertekbe is kiválóan alkalmas. A Kassins Frühe, amely nagyszüleink gyümölcsöskertjéből itt maradt régi fajta, gyümölcse szintén megelőzi a kártevőket. Ez érvényes az olyan helyi pirostarka fajtákra is, mint a Garrns Bunte vagy a Lucienkirsche.

 

Nagy vagy kistermetű kivit ültessünk?


Alig 30 évvel ezelőtt érkezett az első kivi-bokor Új-Zélandról Európába. A nagygyümölcsű fajták-termesztésével csak enyhe éghajlaton érdemes foglalkozni. Nálunk, még bortermő vidékeken is gyakran elmarad ősszel a gyümölcsérés. A termést októberben, de legkésőbb novemberben, még az első fagy előtt szedjük le, tároljuk hűvös, párás levegőjű helyiségben, és szobahőmérsékleten adagonként hagyjuk utóérni. A legismertebb fajták közé tartozik a Hayward. Kevésbé bő-termésű, ám viszonylag téltűrő a Starella. Az új nemesítésű Green Light gyümölcse korán érik, és a késői virágzásnak köszönhetően ezt a fajtát kevésbé fenyegeti a késői fagy.


Kicsi, de robusztus


Jó alternatívát kínál a mini kivi, amelynél a gyümölcs csupán egres nagyságú, sima héjú, és nálunk is beérik a növényen. A Németországban nemesített Weiki fajta rendkívül fagytűrőnek minősül, és akár magasabb fekvésű vidékeken is lehet termeszteni. A Maki dekoratív bogyótermését piros héj és zöld gyümölcshús jellemzi, a Kens Red gyümölcse pedig kívül-belül bíborpiros színű. Kevés kivétellel minden kivifajtánál szükség van hímivarú porzónövényre. A kisgyümölcsű kivinél kb. 5 kg gyümölccsel számolhatunk minden nőivarú növénynél, míg a nagygyümölcsű kivifajták életkortól és helytől függően 15-25 kg-os terméshozamot ígérnek. Fontos az új növény ültetésénél: a szélvédett hely és a mészben szegény, enyhén savas talaj. A legjobb ültetési időpont, április közepétől május közepéig. 
 

A mini kivit héjastól eszik. A bokorról frissen szedve fogyasztható, de kb. egy hónapig hűvös helyen tárolható is. A nagygyümölcsű kivi stabil pergolát igényel. A leszüretelt gyümölcsöt még hagyni kell érni néhány napig.

 

Nagy-szemű egres helyes metszése
Az új, lisztharmattal szemben ellenálló egresfajta egyéves oldalágakon hozza a legszebb gyümölcsöt. Ha javítani szeretnénk a szemek minőségét, a bokrot most még kiritkíthatjuk. Minden túl sűrűn álló hajtást vágjunk vissza 1-2 cm hosszú csonkokra, 2-3 alvó rügyet hagyva meg mindegyiken. Így a bokron kevesebb lesz ugyan az egres, de a szemek aromásabbal és nagyobbak lesznek. Az ágcsonkokról új oldalhajtások nőnek, amelyek a következő évben hoznak majd termést. Távolítsunk el minden gyengén fejlett tőhajtást is. Csak egy-két erős fiatal vesszőt hagyjunk meg a kiöregedett termőágak pótlására, amelyeket egyébként nyár végén, a termés leszüretelése után kell eltávolítani.

 

Kapcsolódó cikk:

Telepítsünk facsemetét!


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia