szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ha egy egyszerű ajtó nem elég: alternatív és extrém

Scheftsik Tamás, 2014. ápr. 02.


Az ajtókkal kapcsolatban a legtöbb esetben nem nagyon kell gondolkodnunk. Gyakorlatilag az egyetlen kérdés, amit el kell dönteni az az, hogy jobbra vagy balra nyíljanak. Ennek megfelelően nem is nagyon fordítunk hangsúlyt ezekre a kellékekre, pedig azért ennél egy kicsivel szélesebb lehetőségeink vannak. Ehhez nem is kell más, csak kilépni a megszokott ajtók bűvköréből, és olyasmit választani, ami a legtöbb lakásban nincs.

Ha egy egyszerű ajtó nem elég: alternatív és extrém
Kép: www.comeca.com

Toló

Bár ma már egyáltalán nem ritka a tolóajtó, a legtöbb esetben azért esik erre a választásunk, mert nincs elég helyünk. Ennek megfelelően pedig a műanyag, harmonikában összecsukható kivitelek mellett tesszük le a voksunkat. Pedig ezek se nem praktikusak, se nem szépek. Létezik valóban mutatós harmonikaajtó, annak ára azonban borsosabb, és ennyi pénzért más sokkal egyedibb megoldásokkal is élhetünk. Szinte nem is kell más, csak egy sín az ajtónak kivágott rész fölé. Erre ültethetjük rá az ajtólapot, aminek mérete és formája olyan lehet, amilyennek csak szeretnénk. Ebben az esetben is számolni kell azzal, hogy a záródás nem lesz tökéletes.

Ez azt jelenti, hogy hangszigetelést nem nagyon várhatunk ettől a megoldástól, de mutatósnak valóban mutatós. Ha azt is szeretnénk, hogy a funkciója tökéletes legyen, akkor a klasszikus, beépített tolóajtót válasszuk. Ennek a kivitelnek kerete is van, és mivel nem törik meg az ajtó lapja, így a záródása, és a hangszigetelése is sokkal jobb. Megoldható félrecsúszó kivitele, de úgy is, hogy az ajtó eltűnik a falban. Ez egy kis többletköltséget jelent ugyan, cserébe azonban egyetlen polc, vagy szekrény sem lesz útban, és gyakorlatilag semennyi helyet nem foglal el a szobából.

Furán forduló lehetőségek

Akinek nem a helyspórolás a célja, csak valami egyedit szeretne, az választhat olyan megoldásokat is, amik meghökkentőek. Ebben az esetben nem ott fordul az ajtó, ahol azt megszoktuk, vagy éppen teljesen ki lehet nyitni a tokjából. Ezek a megoldások természetesen borsosabb áron futnak, mint az egyszerűbbek, viszont biztosan kivívják a vendégek csodálatát is. Gyakorlati funkciójuk viszont egy picit sérülhet. Az olyan kivitelek, melyek nem a szélükön fordulnak el, hanem beljebb, nagyobbnak kell lenniük, hogy beférjen rajtuk egy átlagos ember. Ez pedig több helyet is igényel. Ha pedig a tokjából is kifordítható az ajtó, akkor a mellépakolással lehetnek gondjaink, hiszen így útban lesznek a bútorok.

Pajta?

A vidéki hangulat erősítésére nincs is jobb, mint egy pajtaajtó. A kertre néző ajtó ilyenkor meg van felezve, és a két fél külön is nyitható. Ezzel megoldható a szellőztetés anélkül, hogy a kutyák bejönnének, és tény, hogy kevés hangulatosabb, és stílusosabb lehetőséggel találkozhatunk. Sajnos hátránya is van, ez pedig akkor jelentkezik, amikor megfeledkezünk a félbevágott mivoltáról, és lendületből akarunk kimenni rajta. Ilyenkor ugyanis hatalmas eséseket lehet összehozni, ráadásul még a lábunkat is lehorzsolhatjuk. Egyébként az ajtó helyigénye ugyan az, mint a megszokott, egyszerű kiviteleké, így ezzel nem nagyon lesz problémánk.

Kapcsolódó cikk:

Így varázsolj vele! Régi 1-2 forintosok új élete

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia