szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ha szereted a kertészkedést, talán szeretnéd megosztani a tudásodat is másokkal. Talán felmerült már benned: indítanod kellene egy kertészeti blogot?

Szépzöld, 2017. febr. 11.


Ma már szinte mindenki rendelkezik számítógéppel, és az alapvető számítástechnikai ismeretek sem hiányoznak. Ha pedig ez a kettő megvan, akkor máris elhárultak az akadályok a blogindítás előtt.

Ha szereted a kertészkedést, talán szeretnéd megosztani a tudásodat is másokkal. Talán felmerült már benned: indítanod kellene egy kertészeti blogot?

Persze, ha olvasókat is szeretnénk szerezni, akkor ennél egy kicsit több dologra van szükség. Azon túl, hogy értünk a kertészkedéshez, nem árt, ha jól írunk, ha értünk egy kicsit a keresőoptimalizáláshoz, vagy a közösségi marketinghez. Ezekre ugyanis szükségünk lesz, ha azt akarjuk, hogy blogunk széles olvasóközönséghez érjen el. De kezdjük az elején!

Miért csinálod?

Az első dolog, amit magadban tisztáznod kell, hogy miért csinálod az egészet? A sikeres kertészeti bloggerek kivétel nélkül imádják azt, amivel foglalkoznak. Ha ez nincs meg, hamar megunod az egészet, és csak időpocsékolás volt a bloggolás. Tehát szeresd, amiről írni akarsz, de  kell egy átfogóbb cél is.

a tudásodat akarod megosztani?
pénzt, vagy ügyfelet akarsz szerezni (mert kertész vagy?)
valamivel nem értesz egyet és azt akarod helyre rakni?

Akármi is a célod, fontos már az elején tisztázni, hogy miért kezdesz bele a blogolásba.

Válasz egy szakterületet!

Ha cél, az hogy sokan olvassanak, akkor választanod kell egy szakterületet. Kiválóan értesz a fokföldi ibolyákhoz? Remek, akkor írj erről és weboldala erről szóljon. Ha túl sok mindenről írsz, akkor nem alakul ki a célközönséged és a keresőkben sem bukkansz fel előkelő helyen.

Ha egy témának vagy a szakértője, akkor a Google is előresorol, és a hozzád hasonló megszállottak is követni fogják weboldaladat.

Ugyanakkor ne ess abba a hibába, hogy túlságosan leszűkíted az oldalad témáját. Ez esetben ugyanis olyan kevés lesz a potenciális olvasó, hogy kár a bloggal vesződni.

Számít a külcsín!

A vizuális benyomás nagyon fontos. Hiába írsz hasznos dolgokat, ha a blogod megjelenése hitelteleníti a leírtakat. Fontos tehát, hogy a szöveg jól olvasható, a navigáció jól áttekinthető legyen és a design letisztult.

Dönthetsz úgy, hogy valamely blogszolgáltatónál indulsz. ez a legegyszerűbb. De ha elhivatott vagy,   bérelhetsz tárhelyet, és vásárolhatsz saját domaint is. így az elején nehezebb lesz az indulás, de később sokkal több lehetőséged van. A weboldal miatt nem kell feltétlenül aggódni, ma már léteznek nagyon profi ingyenes tartalomkezelő rendszerek, mint amilyen a WordPress. Ezekkel könnyen összeollózhatod a weboldaladat.

Szerezz olvasókat!

Ha már kész a blogod, és megjelentek rajt az első írásaid, itt az ideje, hogy olvasókat szerezz magadnak. Az alábbi lépések segíthetnek ebben:

- értesíts barátaidat, családtagjaidat a blog elindításáról, kérd meg őket, hogy a cikkeket osszák meg
- indíts saját Facebook oldalt, oszd meg itt cikkeidet és szerezz rajongókat.
- legyen feliratkozási lehetőség, így az érdeklődők e-mailben értesülhetnek az új írásokról
- legyen hozzászólási lehetőség a cikkeid alján, és válaszolj mindig a véleményekre, így lesznek az olvasókból rajongók!
- rendszeresen jelentess meg új cikkeket, ha van rá lehetőséged mindig azonos napon, vagy napszakban. Így az érdeklődők tudni fogják, mikor keressék fel újra oldaladat
- szerezz linkeket, ez nem csak olvasókat hoz, de a kereséseknél is előrébb kerülhet ennek köszönhetően a blogod.

Légy szakértő!

Természetesen nem kötelező, de ha blogodra kikerül az arcképed és az elérhetőséged rövid időn belül keresni fognak az emberek: tanácsért, segítségért fordulnak majd hozzád.

A bloggoláshoz sok türelem kell, de ha jól csinálod, és elég kitartó vagy a fáradozás meghozza a gyümölcsét.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia