szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Vigyázz csíp! A túl korán jött éjszakai fagy

Vig Ágnes, 2013. okt. 03.


Most virít teljes pompájában a krizantém, a begónia és még néhányan az őszi játékosok közül. De mit tegyünk, ha túl korán érkeznek az első fagyos éjszakák, melyek amúgy is csak 1-2 napos vendégek még ilyenkor. Tétlenül nézzük, hogy tönkremennek gyönyörűségeink, akiket esetleg tavasz óta, egész nyáron gondoztunk, hogy októberben még élvezhessük a virágjaikat. Hogyan óvhatjuk meg őket?

Vigyázz csíp! A túl korán jött éjszakai fagy

Az lenne az igazi, ha csak decemberben kezdene fagyni és Karácsony előtt Szenteste mindent beborítana a frissen hulló hó. Szép remények, de sajnos csak ritkán válnak valóra.

Előfordul, hogy már október elején megérkezik az éjszakai fagy és bár csak néhány éjszakára marad, mégis megkeserítheti őszi napjainkat. Ki szeretne reggel arra ébredni, hogy kedves növényei fonnyadtan csüngenek éppen akkor, amikor a legszebben viríthatnának.

Vannak növények, akik elviseli a kisebb fagyokat. Ilyen az álló muskátli (a futó már érzékenyebb), a szárazságtűrő növények egy része, néhány kaktusz, pozsgás, a leander vagy a fügefa. A talajmenti fagyok szerencsés esetben amúgy sem szoktak "felérni" az ablakpárkányig.

A fagyérzékenyeket viszont jobb, ha éjszakára védett helyre tesszük. Lehetőleg hűvös helyet válasszunk, mert a nagy hőmérséklet ingadozás is stresszeli növényeinket. Megfelelő a garázs, pince vagy az előszoba is, hiszen csak egy-két napról van szó.

Azokat a növényeket, melyeket nem tudunk védett helyre vinni, legjobb letakarni. A fólia nem a legmegfelelőbb erre a célra, mert valójában a levegő szigetel így a fóliával érintkező növényrészek megfagyhatnak. Jobb vödröt borítani rájuk, vagy egy nagyobb kartondobozzal letakarni őket.

A zord napok elmúltával aztán élvezhetjük a szép őszi színeket, tovább gyönyörködhetünk virágainkban. Lesz még tán az idén is indiánnyár.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia