szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ha virágparádét szeretnénk

Sulyok Józsefné, 2015. júl. 16.


Az iszalag tavasztól őszig elbűvöl virágaival. Bármilyen növényfuttatóra, legyen az árnyékban vagy a napon, vannak megfelelő fajta.

Ha virágparádét szeretnénk

Rengeteg virág csodálatos rózsaszín, ibolyakék, kék, akár fehér színekben, érthető, hogy az iszalag minden fajtája a legvonzóbb futónövények táborába tartozik. Közülük néhány több héten keresztül virágzik, befutva a kőfalakat, pergolákat, stb. De a klematisz a telek határát is varázslatossá teheti, ha hajtásait végigvezetjük a kerítésen.

A fajok és fajták gazdag választéka tavasztól őszig virágdísszel ajándékoz meg, szinte bármilyen helyi adottságok mellett. A kört áprilisban a havasi iszalag nyitja meg a gyönyörű virágaival. Árnyékban és napon egyaránt jól érzi magát. Az obeliszkre felfuttatott növény szép kiegészítője lehet pl. egy szívvirággal, haranglábbal, tulipánnal beültetett tavaszi virágágyásnak.

A május vonzerejét fokozza a hegyi iszalag, melynek egyszerű rózsaszín vagy fehér virágai akár 10-12 méteres hosszúságot is elérő indákon nyílnak. Az erélyesen növekedő faj alkalmas egy fa vagy pergola díszítésére. Ugyancsak májusban veszi kezdetét a nagyvirágú hibridek szezonja. Jó néhány fajta tavasszal telt virágokat hord, azonban az augusztusi másodvirágzás idején már egyszerűeket.

Sokukat dézsában is lehet nevelni, mint pl. a kétszínű ’Piilu’-t. Ezekkel kiválóan lehet ékesíteni pl. a növényládával egybeépített mozgatható térelválasztókat. Az iszalag lábához ültetett balkáni harangvirág nem csak látványnak szép, hanem árnyékot tart a futónövény földközeli hajtásainak is.

Szép látványt nyújt az iszalag és a rózsa párosa. Kiválasztáskor nem kell feltétlenül a futórózsákra szorítkozni. Romantikus lesz az összhatás akkor is, ha az iszalaggal befuttatatott obeliszk lábánál talajtakaró rózsa nő. Ilyen esetben inkább egy nagyvirágú, júliustól szeptemberig virágzó hibrid klematiszt válasszunk, vagy pedig egy kisvirágú olasz iszalagot.

Ha az iszalagot és a rózsát egy közös növényfuttatóra szeretnénk felvezetni, akkor először a rózsát ültessük el, majd hagyjunk neki 1-2 évet a begyökerezésre. Csak azután ültessük el a klematiszt, legalább egy méter távolságot hagyva a két növény között.

Az iszalag különféle fajai és fajtái a virágzási időszak után is szép látványt nyújtanak a feltűnő bóbitás terméscsokroknak köszönhetően. Ezek általában bolyhos szőrű aszmagokból tevődnek össze. Különösen díszesek a júliustól szeptemberig virágzó mongol iszalag, valamint a havasi iszalag tavasszal, illetve kora nyáron nyíló fajtáinak terméscsokrai. A nálunk is honos erdei iszalag ugyancsak feltűnő termésdísszel rendelkezik, melyek egész télen keresztül a hajtásokon maradnak. Mivel az erélyes növésű faj akár 10 méter hosszúságot is elérő indákat növeszt, ezért nagyméretű kertekbe ajánlott, ahol fákat hódítanak meg. A klematisz indák dekorációkban, csokrokban, virágok és gyümölcsös ágak közé ágyazva is szép látvány nyújtanak.

A nyáron virágzó klematisz fajták rózsaszínes, világos lilás árnyalatú virágai szépen kombinálhatók rózsaszín hortenziával. Remek kísérőjük a fehér varádics, amely első ránézésre, kamillára emlékeztet. Virágzó térelválasztóként nagyon népszerű a klematisz. A’Perle d’ Azur’ világoskékje jól harmonizál a levendulával, a rózsaszín talajtakaró rózsával és a kakukkfűvel. Tavassal elbűvölőek a havasi iszalag kicsi kék virágai. Kíséretről a halványkék csatavirág, a világos ökörfarkkóró és puszpáng gondoskodhat. 

Kapcsolódó cikk: Cickafark, a gyulladáscsökkentő
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia