szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hangulatba hoz! A profi megvilágítás titka

Scheftsik Tamás, 2013. okt. 24.


Az otthonos lakás elmaradhatatlan kelléke a hangulatvilágítás. Megtervezése fontos mozzanat, hiszen a szemünk épsége is múlhat rajta, elvégre nem jó félhomályban olvasni.

Hangulatba hoz! A profi megvilágítás titka

Ennek ellenére az sem a legjobb megoldás, ha minden lámpánk azonos fényerősséggel világítja meg a szobát, hiszen adódhatnak olyan pillanatok is, amikor jobban szeretnénk egy kis hangulatot teremteni, semmit minden apró részletet kristálytisztán látni.

Rejtett

Amikor hangulatvilágításról van szó, akkor az emberek képzeletében a legtöbbször olyan fényforrások jelennek meg, amik a falba vannak süllyesztve, esetleg el is vannak rejtve. Ez nem véletlen, hiszen ezek tökéletesen alkalmasak a feladatra. Az egyik legelterjedtebb módszer, amikor a falon vagy a plafonon egy ál falat, egy kicsit kiálló részletet hozunk létre, ami alatt helyet kaphatnak a világítótestek. Ez nem csak stílusos, de viszonylag egyszerűen kivitelezhető is, ennek megfelelően az ára sem annyira vészes.

Ugyancsak nagyon kedvelt módszer a hangulatvilágításra, amikor a rejtett fényforrások egy adott tárgyat világítanak meg. Ebben az esetben a lámpát nem is kell annyira elrejteni, hiszen a jól látható tárgy, tökéletesen elvonja róla a figyelmet. Viszont azzal számolni kel, hogy ebben az esetben a lakás átrendezése nem csak kosszal jár, hanem fejtörést is okoz. A beépített fényforrásokat ugyanis nem lehet csak úgy áttenni, ez pedig azt eredményezi, hogy a megvilágított felülethez mindig tartoznia kell valamilyen szép tárgynak is.

Észrevehetetlen

Sokszor a hangulatvilágítás nem jelent mást, mint tompított fényeket. Ha csupán ennyit szeretnénk elérni a lakásban, akkor igazán nem kell a beépítéssel, vagy éppen az elrejtéssel bajlódnunk. Más dolgunk nincs, mint a megfelelő lámpát kiválasztani, melynek fényerőssége állítható. Ez lehet állólámpa, csillár, vagy egy egyszerű falikar is, a lényeg, hogy az igényeinknek megfeleljen. Nehéz dolgunk sem lesz, mivel rengeteg kivitelben lehet már állítható fényerősségű világítótesteket beszerezni, így mindenki választhat az ízlésének tökéletesen megfelelőt

Harsány

Elsőre ez egy kicsit összeférhetetlennek tűnik: mégis hogy csinálhatunk hangulatvilágítást, ha a lámpa harsány? Nagyon egyszerűen, hiszen a lámpatest hiába hivalkodó, és eltéveszthetetlen, ha amikor felkacsoljuk a fényeket, akkor átlényegül. Ilyenek a színes üvegekkel díszített darabok, mint például a marokkói lámpák. A kialakításban elhelyezett harsánynak ható színezett üvegekkel első ránézésre biztosan megfogja a szemünket, hiszen nem lehet azt mondani, hogy visszafogott darabok lennének. Ám amikor már sötét van, és felkapcsoljuk a fényeket, akkor a lámpa szinte teljesen eltűnik a szemünk elől, és csak a hangulatos, színes fénynyalábok maradnak.

Nagyon hasonló hatást érhetünk el akkor is, ha a színek kimaradnak a lámpából, az átütött fémcsipkés csillárok, esetleg a z átlátszatlan részekkel kombinált lámpák a saját mintáikat vetítik ki a falra, ahol ugyan erős fényt adnak, de mivel az nem nagy területen, hanem csak vékonyabb sávokban tud kiszabadulni, ezért egészen különleges hatást ad a szobának.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia