szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hangulatmentő madáretető

Scheftsik Tamás, 2012. jan. 16.


Télen, amikor kitekintünk az ablakon, az esetek többségében szép fehér tájban gyönyörködhetünk. Ha ez mégis kimarad, még akkor sem kell teljesen lemondanunk a tál szépségeiről. Az apróbb-nagyobb madarak nagyon jól felt tudják dobni a hangulatunkat, amikor a sötét évszaktól elcsigázottan és morcosan nézegetünk ki az ablakon.

 

Hangulatmentő madáretető

Mivel etessünk?

 

Ez egy fontos kérdés, mivel ha nem jól választjuk meg az élelmet, azzal akár a kis vendégeink halálát is okozhatjuk. Az első és legfontosabb szabály, hogy tilos a kenyér! Az élesztő hatással van a madarak szervezetére, és bár egy hattyú vagy egy kacsa esetében nem történik tragédia, egy 10 gramm körüli madár az életével fizet a csemegéért. A legcélravezetőbbek a magok. Egyszerű napraforgómag, köles, illetve bármilyen magkeverék, melyet be tudunk szerezni. A nagyobb madaraknak, mint például a rigók, tehetünk ki ételmaradékokat is, a főtt zöldségeket különösen kedvelik. És persze nem feledkezzünk el a tavasz hírnökeinek, a cinkéknek az egyik legkedvesebb csemegéjéről sem, a szalonnáról. Az etetés másik nagyon fontos alapszabálya, hogy ha egyszer elkezdtük, akkor azt egész télen át folytatni kell. Ha nem így teszünk, azok a madarak, melyek odaszoktak az etetőbe, az élelem hiánya miatt elpusztulnak.

 

Hova tegyem?

 

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van kertünk, akkor ez a kérdés fel sem merül. Ha azonban csak terasszal, vagy még azzal sem rendelkezünk, akkor sem kell lemondanunk a kis látogatóinkról. A madáretetőket célszerű fellógatni. Ha mégis „álló” etetőben gondolkozunk, akkor mindenképpen foglalkozzunk azzal is, hogy a ragadozók számára elérhetetlenné tegyük. Ha az ablakban lógatjuk ki, tegyünk matricát az ablak külső felületére, esetleg legyen rajta szúnyogháló. Erre azért van szükség, mert a megcsillanó üvegfelület megzavarja a madarakat, nem látják, hogy ott van valami, és nekirepülve összetörik magukat. A kertbe kihelyezett madáretetőnél is nagyon fontos szempont, hogy a macskák és más ragadozók ne férhessenek hozzá. Ne becsüljük alá négylábú kedvenceinket sem, óriási halálugrásokkal egy közelben lévő fáról is rávethetik magukat a gyanútlanul falatozó áldozatukra.

 

Milyen a jó madáretető?

 

A jó madáretető ismérvei között szerepel a már említett nehéz megközelíthetőség a ragadozók számára. Ezenkívül arra érdemes még figyelni, hogy valamiféle teteje legyen, hogy védje a csapadéktól, illetve az oldalán legyenek tömör „korlátok”, hogy ne potyogjon ki a mag. Ezek után hogy miből is készülhetnek? Nos a legegyszerűbb megoldás, ha semmiből. Egyszerűen tegyük a magokat egy nekünk tetsző formába, öntsünk rá zselatint, hagyjuk kihűlni és akasszuk ki. Ha nincs kedvünk ezzel szöszölni, akkor megteszi a nagyi egyik régi, horgolt bevásárlószatyra, vagy egy erősen lukacsos textildarab. Ekkor ezért arra figyeljünk, hogy ne a legapróbb magokkal próbáljuk megtölteni, mert valószínűleg az egész erőfeszítésünk egy kupacban csúcsosodna ki a földön. Ha rászánunk egy kis időt és bevonjuk a családot is, akkor nagyon kedves és szép etetőtek készíthetünk. Az alapanyag lehet fahulladék, kiürült üveg, petpalack vagy konzervdoboz. A kicsikre bízzuk a díszítést, a nagyobbak pedig a lukasztás műveletében segíthetnek. Az etetőn lennie kell valaminek, amin a madarak meg tudnak állni, vagy kapaszkodni, hogy a falatokat kicsipegessék. Nagyon fontos, hogy a felület jól le legyen csiszolva, mert az apró szárnyasok lába nagyon érzékeny, és egy sérülés rossz esetben tragédiával is végződhet. Ha elkészült a remekmű, nincs is más dolgunk, mint egy állványra rakni, vagy egy erős madzaggal fellógatni, és várni az apróságokat. Ahhoz hogy jól tudjunk leselkedni türelem kell, és nem árt az sem, ha nem ugrálunk fel a székről, amikor megérkeznek a vacsoravendégek az ablakunk alá.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!