szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hangulatos állólámpák a hétköznapokra

Scheftsik Tamás, 2014. jan. 20.


Annak fontosságát, hogy különböző lámpákat helyezzünk el a lakásban, valószínűleg már senkinek nem kell hangsúlyozni. Főleg akkor nem, amikor kitekintve az ablakon, már 4 órakor súlyos szürkeség telepedik a tájra, és a hangulatunk olyan szomorkás lesz, akár a borult időjárás.

Hangulatos állólámpák a hétköznapokra

Ilyenkor, ha van megfelelő lámpánk, akkor a kedvünk is javulni fog, hiszen a fénnyel a jókedv is sokszor együtt jár. Ez persze nem jelenti azt, hogy erre a feladatra bármelyik lámpa alkalmas, sőt. Szétoszthatjuk a világítótesteket aszerint, hogy hangulati, avagy funkcionális világítás-e a céljuk. Az igazán ügyesek azonban a kettőt kombinálva alkalmazzák, esetleg ügyelve az egyensúlyra ilyet is, és olyat is használnak az egész házban. A hangulati világítások egyik nagyon jó módja és eszköze az állólámpa, illetve az azzal való világítás, de természetesen nem mindegy, hogy milyen lámpa és hova is kerül a lakásban.

Hangulat vs. design

Abban az esetben, ha elhatároztuk, hogy jöhet egy szép állólámpa, még azzal is számolnunk kell, hogy milyen funkciót is szánunk neki. A hangulati lámpák esetében ugyanis sokkal fontosabb a külcsín, illetve a szűrt, színes fények kompozíciója, mint az, hogy lehet-e mellettük olvasni. Gyakorlatilag ezeknek a lámpatesteknek a fő funkciója inkább az, hogy a fényükkel ellazítsanak, megnyugtassanak, esetleg romantikus hangulatot teremtsenek. Ebben az esetben egy rizspapír, vagy éppen egy színes üvegmozaikos lámpa telitalálat lesz.

Sokszor fontos szempont az, hogy egy jó könyvet is hunyorgás nélkül lehessen olvasni a lámpa mellett. Ilyenkor rendszerint sokkal előrébb való a funkció, mint a kinézet, de szerencsére a designerek egy ideje megkíméltek minket, és ma már nagyon mutatós lámpákat lehet kapni, amiknek a fényére sem lehet semmilyen panasz. Tökéletes választás az ívesen, hosszan benyúló lámpatestek, hiszen ebben az esetben nem csak a könyvet, hanem az egész kanapét fényárban úsztathatjuk, ráadásul sokkal inkább el is különíthetjük a tértől, hiszen kvázi saját csillárt kap.

De mi a helyzet akkor, ha nekünk fontosa a rizspapír, igenis tetszik a színes üvegmozaik, de nincs sem helyünk, sem lehetőségünk arra, hogy külön fenntartsunk egy olvasási állólámpát, és egy hangulatjavító fényforrást. Nos, ebben az esetben sem kell nagyon elkeseredni, hiszen lehetőségünk ekkor is akad bőven. Ha az anyagi keretek szűkösek, akkor a ma már klasszikusnak mondható felső tányéros lámpát válasszuk, melynek szabályozható a fényereje, és olvasólámpa kar is található rajta.

Ha ennél egy kicsit szélesebb skálán van lehetőségünk mozogni, akkor a sokkaros állólámpák világában érdemes egy rövid sétát tenni. De ebben hol vannak a színes fények – kérdezhetnék sokan, ám ilyenkor már nincsenek megoldhatatlan feladványok. Ha a gyártó nem gondolt magától is erre, akkor is van lehetőségünk színes körtéket venni, amikkel igazán egyedivé tehetjük a hangulatot, ám ha az egyik karba hagyományos izzót teszünk, akkor a szemünk sem sínyli meg az esti szürkület beálltát.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!