szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hangulatos tűzfalak

Scheftsik Tamás, 2012. márc. 14.


Amikor a kertünkben tűzfal van akkor egy érdekes problémával szembesülünk. Megszabadulni, ugye, nem tudunk az adott építménytől, meg kell tanulni együtt élni vele. Egy kis praktikával nem is lesz olyan nehéz, ráadásul, ezeket az ötleteket felhasználhatjuk akkor is, ha a kőkerítéseinket szeretnénk feldobni.

 

Hangulatos tűzfalak

Gyors

A leggyorsabb megoldás az ilyen gondok orvoslására a festés. Mivel a legtöbb esetben ezek a falak nem csak a kertet árnyékolják be, hanem még rondák is, ezért sokat javíthatunk a helyzeten, ha lefestjük őket. A fehér színnel világosabb lesz a terület, a környező kert zöldjével pedig mediterrán hatást is elérhetünk. Egy narancsosabb árnyalattal ugyan kissé sötétebb a hatás, de sokkal otthonosabb benyomást kelt. De nem kell feltétlenül egyszínűre festeni a felületet, nyugodtan variálhatjuk a különböző árnyalatokat. Sőt, megfelelő kézügyességgel, vagy egy kis pénz rááldozásával, még képeket is festhetünk, festethetünk a falra. Egy –két kávézóasztal, vagy éppen egy boltív mögött folytatódó utcarészlet nem csak a hangulatunkat fogja nagymértékben javítani, hanem a teret is tágítja.

 

Zöld

 

Gyönyörű, élő falat varázsolhatunk a festett felületből, ha egy kicsit hajlandóak vagyunk áldozni rá. Építsünk nagyobb „zsebeket” a falra, a nekünk tetsző rendszerben. Ezeket töltsük meg földel, és gondoskodjuk a megfelelő vízelvezetésükről. Ezután már csak be kell ültetnünk a zsebeket olyan virágokkal, amiket a leginkább el tudunk képzelni a falon zöldellve. Egy kicsit egyszerűbb megoldás, ha egy fúró segítségével lukakat készítünk a falon. Ezekbe hosszabb-rövidebb, lehetőleg fémből készült rudakat csúsztatunk, és gondoskodunk arról, hogy ne csúszhassanak ki, erősen tartsanak. Ezután virágokat ültetünk függő cserepekbe, és feldíszítjük a kiálló akasztókat. A feljebb kerülő cserepekbe érdemes leomló növényeket tenni, mert még szebb látványt nyújtanak. A locsolástól sem kell megijedni, egész egyszerűen fogjuk meg a slagot, és a falat felhasználva permetezhetjük, öntözhetjük a növényeinket.

 

Futtatott

 

Ha nem akarunk a cserepekkel bajlódni, válasszunk egy, vagy több futónövényt. Ezeket ültessük egymástól megfelelő távolságra a fal tövébe, és várjunk. Gyönyörű virágtengerrel borított falhoz jutunk, mely a téli időszakban is érdekes látvánnyal ajándékoz meg minket. Ha nem szeretnénk a csupasz falat nézni télen sem, akkor borostyánnal próbálkozzunk. Arra azonban érdemes figyelni, hogy ez a megoldás a fal állapotát rontja, a kapaszkodó kacsok lassan lepergetik a vakolatot. Ráadásul a dús növénytengerben könnyebben megtelepednek a rovarok, akár méhek, darazsak is, amikkel meggyűlhet a bajunk.

 

Különleges

 

Nagyobb anyagi befektetéssel különleges díszeket is létrehozhatunk a tűzfalból. Ehhez be kell boríttatni az adott felületet terméskővel úgy, hogy adott távolságban vízcsöveket rejtünk alájuk. Ahol a csövek kibukkannak a falból, egy hosszabb szűkítőt kapnak, melyet szintén eltakarunk. A fal tövében pedig kialakítunk egy kis medencét, melyben akár vízi virágokat is tarthatunk. Az eredmény: egy romantikus, hangulatos vízesés, mely csak a mi szórakoztatásunkra hullik alá, az eddig annyira utált tűzfalon. A hatást még inkább fokozhatjuk, a színes, ügyesen elhelyezett világítótesteket helyezünk el a fal közelében, esetleg magán a „zuhatagon”.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!