szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Harcban a meredek telekkel

Scheftsik Tamás, 2013. máj. 16.


Az ember, amikor telket vesz, a pénz miatt hajlandó kompromisszumokat kötni. Előfordul, hogy belemegy egy kevésbé jó kiképzésű területbe, mert annak ára jóval kedveződd, de utólag ezt sokszor megbánhatja. Ilyen érzés, amikor az ember lecsap egy telekre, amiről később az az érzése, hogy túl meredek. Persze valamit valamiért, hiszen ebben az esetben megvan az esélyünk a panorámára, és bár nem olcsó, de mindenképpen megéri a telket is rendezni. De semmi gond, nem kell megijedni, mindenre van megoldás, csak tenni kell érte.

Harcban a meredek telekkel

Feltöltés

 

Az első lehetőségünk, persze azon kívül, hogy megszokjuk a lejtősséget, hogy feltöltetjük a területet. Ez bizony nem lesz túl olcsó, de nagyon sokat dob a telek értékén is, tehát a beruházás megtérülhet. Ez azonban nem olyan egyszerű, mint elsőre tűnik. Nem csak a talajt kell ugyanis szintbe hozni, gondoskodni kell róla, hogy a helyén is maradjon. Ez pedig újabb kihívásokat, és persze költségeket is jelent. Ebben az esetben olyan kerítést is kell alkotni, amelynek a teherbírása megfelelő, és elbírja az odahordott földet. Ez mindenképpen kőből, valószínűleg vas megerősítéssel fog készülni, tehát elég mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni. Erre azonban mindenképpen szükség van, ha e mellet a megoldás mellett tesszük le a voksunkat, hiszen ellenkező esetben egy felhőszakadás elmoshatja a drágán odahordatott földet.

 

Lépcsőzetes kialakítás

 

A másik nagyon jó megoldás, a lépcsők kialakítása. Ezt azonban sokan félreértik. Ez nem azt jelenti, hogy valóban lépcsőssé tesszük a telket, és gyakorlatilag lépésenként egy – egy új kertrészbe lépünk. Sokkal inkább azt, hogy a rendelkezésünkre álló teret funkciók alapján osztjuk szét. Ehhez is sokat kell dolgozni, de alapvetően kisebb összeget emészt fel, mint az első elképzelés. A szóba jöhető életterek a következőek: a ház szintje, a játszótér, és a virágok szintje. Ez persze nem kötelező jellegű, mindenki maga tudja, hogy mire van szüksége. A ház esetében mindenképpen érdemes az autóval is számolni, és úgy kialakítani a lépcsőt, hogy az udvaron, vagy a házon belül a járgány is helyet kapjon. Az izgalmasabb rész a gyerekek számára kialakítható játszó tér.

 

Természetesen nem csak a gyerekeknek lehet ez jó, ide lehet állítani a hússütőt, a kerti garnitúrát, vagy amit csak szeretnénk. A lényege, hogy kellően nagy legyen, és hogy a támasztás megfelelő legyen. Ebben az esetben sem úszhatjuk meg a különböző szintek közötti támaszték kialakítását, de ebben az esetben megvan az az előnyünk, hogy nem kell akkora szintkülönbséget áthidalni, illetve, hogy nem függőlegesen kell az adott támfalat kialakítani, hanem adhatunk neki egy kis lejtést. Így pedig zsebes téglákkal is csodálatosan meg lehet oldani az áthidalást, ráadásul a támfalat be is lehet ültetni. A virágok számára kialakított szinten pedig már nem kell annyira figyelni a szintbe hozatalra, hiszen ha a mélyebb részekre ültetjük a fákat, és a magas virágokat, akkor a látványukban akadálytalanul gyönyörködhetünk.

 

Kapcsolódó cikk:

Praktikus polcok - a rejtett, a többfunkciós és a kifordítható


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!