szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Harmónia a kertünkben

Topor Erika, 2015. júl. 10.


Gondolkodott már azon, mitől lesz harmonikus egy kert? Vagy melyek azok a térelemek, színek, amivel még otthonosabbá teheti erkélyét? Adunk pár tippet, hogy egész évben jól érezze magát kertjében!

Harmónia a kertünkben

A harmónia kialakításában nagy segítségünkre lehet a feng shui – még azok számára is, akik nem hisznek az efféle „mágiákban”. A lényeg abban rejlik, hogy találjuk meg az egyensúlyt és engedjük az energiák szabad áramlását. Ez ha hisszük, ha nem  - elengedhetetlen a kert megfelelő működéséhez. Mindez nagyban meghatározza azt is, mennyi idő a fenntartás, mennyire tudunk pihenni a környezet által és mennyi örömünket leljük benne.

Figyelje az elemeket!

Az öt elem többnyire mindenkinek ismerős – tűz, víz, föld, fa, fém. Mivel az is elmondható, hogy mindegyik elem hat egymásra, így ha bármelyik hiányzik a kertkialakításnál, a harmónia igen gyorsan megbomlik. A tűz szimbolizálja a melegséget – ezt elsősorban a piros, narancs színek erősítik. A víz nemcsak az energia áramlásának a jelképe, de az éltető elemek egyike, hiszen víz nélkül nincs élet. A víz elem lehet egy kertitó, vagy egy mesterséges patak, egy madáritató – gyakorlatilag a képzelet szab határt. A fa gyakorlatilag minden növény, a lágyszárútól a fásszárúig – itt van az egyik legtöbb lehetőségünk a tervezés során. Fém az erő és a stabilitás jelképe. Minden kertben van egy hangsúlyos pont, akár egy pavilon, akár egy jellegzetes kerti elem, bútor, ami meghatározó és vezeti a szemet maga felé, egy biztos pontként jellemezhető a kertben. A föld talán nem is szorul magyarázatra, hiszen itt is elmondható, hogy az élet alapvető feltétele – természetesen más jelentőséggel is bír a feng shuiban, de a hétköznapi értelemben azt jelenti, hogy szükséges a megfelelő természetes „burkolatot” fenntartani, hiszen nem lehet mindent letérkövezni, betonba zárni.

Stílusok rengetegében

Ahány kert annyi stílus – lehetne mondani. De vajon mi határozza meg, hogy milyen stílusban építjük fel kertünket? A válasz egyszerű: mindig az igényeket kell hozzáigazítani a környezethez. Akármennyire szeretnék mediterrán kertet, ha palóc stílusú házam van, vagy kaktuszkertet a Kékestető közelében fekvő erdészlakomnál. Amennyiben nem vesszük figyelembe a környezeti adottságokat, számolnunk kell azzal – mindig – hogy nemcsak tájidegen lesz a végeredmény, de a fenntartásokkal is meggyűlik a bajunk. Sok tervezés során találkozni olyan igényekkel, melyek nehezen kivitelezhetők. A mi klímánkban pálmafás ligeterdőt létesíteni nem szerencsés. Természetesen mindenre van megoldás, de ha harmonikus és hosszútávon gazdaságosan fenntartható kertben gondolkodunk, minden esetben a környezet szabja meg a végső kert lehetőségeit.

Segítsük növényeinket!

Ha az előző gondolatmenetet folytatjuk, akkor a növények segítésénél több irányba is elindulhatunk. Ha a környezetnél számításba vesszük a klimatikus viszonyokat, akkor már nagyot nem lövünk mellé. De ha még jobb eredményt szeretnénk elérni, akkor a növényi összetételnél figyeljük az egymást segítő növényeket, hiszen ha betartunk pár aranyszabályt, akkor gyakorlatilag mentesülhetünk a növényvédelem legjavától, ami a fenntartás szempontjából nem utolsó szempont.

Ha összegezni kellene a harmonikus kertről alkotott képet, akkor így már könnyen átlátható, hogy melyek az alaptételei.

Legyen megfelelő arányban az öt elem használata, törekedjünk a környezetünkhöz való alkalmazkodásra és segítsük növényeinket már a tervezéskor a helyes társulás összeállításával.

Kapcsolódó cikk: Hogyan építsünk szép sziklakertet?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia