szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hasznosak és szépek – Jó párosítás

Sulyok Józsefné, 2016. jan. 04.


Óriáslapu, tőrlevelű jukka, gubóvirág- Szépségük megkérdőjelezhetetlen, de ezen túl még legalább egy jó tuajdonsággal rendelkeznek.

Hasznosak és szépek – Jó párosítás

Vadgesztenye hibrid

Az első keresztezési partner, a közönséges vadgesztenye őshazája valahol a Balkán-félsziget nyugati részén található, Észak-Görögország, Macedónia és részben Albánia területén. A vörös vadgesztenye Észak-amerikai eredetű. Mindenütt máshol ezek a vadgesztenyék behozott és meghonosított fajnak számítanak, melyeket díszfaként ültetnek. A közönséges vadgesztenye magjának magas szaponintartalma miatt közkedvelt gyógynövény, elsősorban a felső légúti megbetegedések gyógyításában van jelentősége.

Törpe mandula

Alacsony termetű cserje, mely bokorerdőkben, erdőszéleken fordul elő. Sűrűn leveles, bokros félig kúszó bokrokat képez, ágai fényesek. Levelei rövid nyelűek, szélük erősen fűrészes. Áprilisban lombfakadás előtt virágzik, virágai magánosan ülők, vagy 2-3-ával nyílnak. Bimbóban pirosak, kinyílva rózsaszínűek. A termése gömbölyű, kicsi mandula.

Selyemmályva

Kelet-Ázsiából származó, egyéves növény, amely a mályvafélék családjába tartozik. Szára 1 méternél is hosszabb, egészen végig sűrű szőrzet fedi, levelek a nagylevelű hárs levelére emlékeztetnek. Virágai álcsésze nélküliek, többnyire magánosan nőnek, a szirmok gyengén kicsípettek. Termése jellegzetes szőrös tok. Európa melegebb vidékein egy-egy elvadult példányával találkozhatunk.

Szíves levelű gubóvirág

Kistermetű, heverő, alacsony cserje, apró tőlevelei levélrózsát alkotnak, bőrszerűek. A virágzati szárak felállók, csupán 1-3 pikkelylevelűek, vagy levél nélküliek. A szárvégi virágzatok kis gömbös fejecskék. Sziklás, napos mészkőlejtőkön, többnyire alhavasi környezetben, a Nyugati-Kárpátokban él. Nálunk, Sopronnál, a Bécsi-domb sziklafüves lejtőin fordul elő.

Lampionnövény

Legfeljebb 50 cm magas növény, kúszó gyöktörzsű évelő. Levelei hosszú nyelűek, tojásdadok. A levélhónaljban fejlődő magános virágok csészéje kezdetben harang alakú és elszórtan szőrös, majd a termésképződés időszakában élénkvörösre színeződve felfúvódik, és magába zárja a húsos, gömb alakú vörös bogyótermést. A lampionnövény száraz erdőkben, tölgyes állományban vagy törmeléklejtő-erdőkben és ártéri kemény-faligetekben él. Hasonló kelet-ázsiai fajokat dísznövényként termesztenek.

Brazíliai óriáslapu

Főként hatalmas lombja miatt kedvelt évelő, mely a trópusoktól a mérsékelt övig a déli félgömb középső területein elterjedt. A nemzetségbe mintegy 35 faj tartozik. Robusztus növény, nagyméretű, hosszú nyelű, kerekded, karéjos, tüskés-fogas szélű levelei rozettát alkotnak. Virágai halványzöldek, kicsik, igen nagyszámúak. Csonthájas termései narancs-barnák, a magok bőséges táplálószövetet tartalmaznak. Gyöktörzse, valamint a levelei is váladéktartó alapszövetükben nagyszámú nyálkatárolót tartalmaznak.

Amerikai gyapotcserje

Az életformája szerint a félcserje hazája Mexikó és Közép-Amerika. Levelei 3-7 karéjúak, virágai nagyok, sárga vagy fehér színűek. A virágokat alulról három élesen fogazott vagy szeldelt csészelevél veszi körül. A csészelevelek és a szirmok csak alsó részükön forrtak össze. Termése többnyire ötrekeszes tok, melyben 5-10 mag fejlődik, melyeken fehér vagy sárga szőrök találhatók. Ezek a kb. 6 cm-es szőrök első osztályú textilnyersanyagot szolgáltatnak, szövethez, vattához.

Tőrlevelű jukka

A liliomfélék és a sárkányliliomfélék családjába tartozik. Akár 8 méter magasságot elérő fatermetű növény, mely a trópusi és szubtrópusi Közé-Amerikában honos. Törzse egyszerű, ritkán elágazik. A törzs vagy az ágak csúcsán sötétzöld, keskeny, tőr alakú levelek alkotnak dús levélzetet, melyek elérhetik akár a 70 cm-t is. Lilás árnyalatú, fehér, tulipánszerű virágai hatalmas, s gazdag, bugaszerű virágzatban nyílnak, tok termése van.  A jukka nemzetségbe mintegy 30 faj tartozik, sok közülük textilalapanyagot szolgáltat. Ezen túlmenően a gyógyászat számára értékes anyagokat, tartalmaznak. Dekoratív dísznövényként is nevelik a jukkákat. Egyes fajai télállók, mérsékelt égövi területeken szabadföldi dísznövényként is tarthatók.

Kapcsolódó cikk: Kökény gazdag kísérettel

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia