szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hatásos módszer hangyák ellen

Sulyok Józsefné, 2015. aug. 05.


A kertben vagy a teraszon kellemetlenkedő hangyák elleni harc nagy kihívás. Rövidtávú hatást érhetünk el, spray-vel vagy öntözőszerekkel, melyek közvetlenül a rovarokat pusztítják

Hatásos módszer hangyák ellen

Hosszútávon azonban csak a megfelelő csalétkek (Protect Combi hangyairtó csalétek) segíthet, mivel a csalétket a dolgozó hangyák felszedik, és a királynővel is megetetik. A királynő elpusztulása után néhány hét után a boly is elpusztul.

Stressz-hatásra a hortenzia levele megpirosodik. Különböző okai lehetnek annak, hogy a hortenzia levelei már a nyár folyamán pirosra színeződnek. A foszfor hiánya mellett, ami a növény egyik fő tápanyaga, idézhetnek elő piros foltokat. A leggyakoribb ok azonban, százság vagy a hőség következtében kialakult stresszhelyzet, amelyre a növény fokozott antocián termeléssel reagál, és az a piros növényi festékanyag beépül a levelekbe.

A paradicsom összehúzódott levél tünetét általában a talaj túl magas sótartalma vagy a szárazság okozza. Egyéb levéltünetek alakulhatnak kálium vagy magnézium hiányára is, a paradicsomnál mindkettő esetében részben hasonló tünetek alakulna ki. Ilyenkor csak az segít, ha nagy tápanyagigényű gyümölcszöldséget rendszeresen ellátjuk kellő mennyiségű speciális paradicsomtrágyával. A bokron beérő paradicsomot gond nélkül meg lehet enni, mivel ezeken a tápanyag-egyensúly megbomlásának semmiféle hatása nem észlelhető.

Az árnyéktűrő salamonpecsétje komoly kárt okozhatnak a gyöngyvirág-levéldarázs lepkehernyóra hasonlító lárvái. A lárva színe a halványszürkétől majdnem a fehérig változik, a lárva hossza meghaladja a 1 cm-t. A lárvák gyakran csoportosan lakmároznak a növény földhöz közeli levelein. Július végén a lárvák a talajba fúródnak, ott kitelelnek és a következő tavasszal bebábozódnak. A megjelenő lárvákat gyűjtsük össze, szükség esetén használjunk növényvédő szert.

A levéltetű és pajzstetű közeli rokona a levélbolha, amely sok növényen feltűnik a kertben, pl. a babéron, sárgarépán vagy a puszpángon.
A közönséges babér fiatal leveleinek alján szívogató állatok a levél összesodródását idézik elő, a levél felszíne sárgára színeződik. A levél hátoldalán a lárvákat és kifejlett levélbolhákat egyaránt megtalálhatjuk. A lárva csupán néhány milliméter, a kifejlett rovar üveges szárnnyal rendelkezik, ami jóval hosszabb, mint a teste. Úgy a lárva, mint a kifejlett levélbolha nagyobb mennyiségű ragacsos mézharmatot választ ki, amelyben gyakran megtelepedik a korompenész kórokozó gombája.

A fertőzött leveleket idejében távolítsuk el, vagy egy ruhával tisztítsuk meg a rovaroktól. A növényvédő szerek használata csak abban az esetben ajánlott, ha nagyméretű a támadás. Természetesen a levél ilyenkor már nem fogyasztható. 

Kapcsolódó cikk: Akik a rusztikust klematisszal szeretik
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia