szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Helyre vetett gyümölcsfa kontra elvágott gyökérzet .

Kis Zoltán     994 napja     0 megtekintés
Több ellentmondásos cikket is olvasni a (gyümölcs)fák gyökerével kapcsolatban.
1, A helyre vetés hosszabb távon jobb,mert a gyökere erősebb lesz,mélyebbre hatol. Főleg a karógyökér.Jobban bírja a szárazságot.

2, A fa életének kb az első harmadában fontos a karógyökér,mert utána más gyökerek fontosabbak lesznek.A tápanyagot úgy sem a karógyökéren keresztül veszi fel. Az átültetett fák is hosszú életet élhetnek.(a vízről és a szárazságtűrésről nem írnak)

Mi a különbség a sértetlen gyökérzetű fák és kertészetben vásároltak növekedése,szárazságtűrése és élettartama között?
0
0
szavazat


2 HozzászólásKis Zoltán
2018. nov. 19. (978 napja)
tisztelt M. Izabella

Arra gondoltam, hogy az alany magját rögtön helyre vetik és erre oltana rá. Így a gyökérzet nem sérül, mélyebbre hatol a karógyökér és ezáltal szárazságtűrőbb lesz a fa.
Olvasni ilyet.

Vagy a fa későbbi életét,szárazságtűrését nem befolyásolja az, hogy a faiskolában elvágják a gyökereit?
Mártha Izabella
2018. nov. 15. (982 napja)
Kedves Zoltán!
Helyre vetett gyümölcsfáról még nem hallottam. Én úgy gondolom, hogy szabad gyökerű vagy konténeres gyümölcsfára gondolhat. A szabad gyökerűt ilyenkor ősz végén érdemes ültetni, míg a konténerest (sértetlen gyökerűt) az év bármelyik időszakában (a nyári kánikula és a téli fagyok kivételével) bármikor lehet ültetni.

Üdv,
M. Izabella


Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.