szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Heti kedvencünk a feketeszem és a margitvirág

Sulyok Józsefné, 2015. máj. 22.


Ki ne szeretne ilyen szépségeket a kertjébe?! Hogyan gondozzuk, hogy valóban állandó lakóként üdvözölhessük otthonunkban ezt a két csodaszép virágot?

Heti kedvencünk a feketeszem és a margitvirág

Szárnyas feketeszem - Thunbergia alata

Az erélyes növekedésű kúszónövény Kelet-Afrikából származik. Nyártól ősz közepéig virágzanak a nagy virágai, melyeknél a fekete közepet sárgás-narancssárga szirmok fogják körül. Egyéves futónövény szív alakú leveleiből buja lombot fejleszt, ami szép kontrasztot ad az élénk színű virágokkal. A szezon alatt akár 2 méter magasra is megnőhet.

Népszerű futónövény, napos helyen fejlődik a legjobban, de a félárnyékot is elviseli, ha kellőképpen meleg helyen van. Gondozása nagyon egyszerű, minél több tápanyagot és vizet kap, annál bujábban fejlődik. A dúsabb elágazás érdekében egy-egy hajtás végét le lehet csípni. A kifejlett példányt hetente kell trágyázni. Ha túlságosan elterebélyesedik, nyugodtan vágjuk vissza. Az új virágok képződését elősegíthetjük az elhervadt virágok és a magtokok rendszeres eltávolításával.

Könnyen szaporítható. Vetésre márciusban kerülhet sor, az edényt tegyük üvegházba vagy ablakpárkányra.
A futónövény nem csak a szabadban érzi jól magát, hanem fűtött télikertben is. A parasztkerti virágágyásokban jól mutat kordonra felfuttatva. Függőkosárba vagy dézsába ültetve hangulatos színfolt lehet a teraszunknak.


Őszi margitvirág - Tanacetum parthenium

Hagyományos parasztkerti növény, a fészekvirágzatúak családjába tartozik, régi bevált gyógynövény. A virágai júniustól szeptemberig nyílnak. A sárga közepű és fehér szirmú virág a kamilla virágára vagy apró margitvirágra emlékeztet. Illata erős, de inkább kellemetlen.

A felálló bokrok akár 70-80 cm magas, dúsan elágazók. A levelek szórt állásúak, szárnyasan tagoltak. A napos helyet buja virágzással hálálja meg, jó vízáteresztő képességű talaj kedvez a növénynek. Hidegebb éghajlaton ritkán éli túl a telet, de magról könnyen szaporítható.
Igénytelen virágzó növény. Önvetéssel történő túlszaporodását elkerülhetjük, ha az elhervadt virágokat visszavágjuk a magok beérése előtt. A növény fennmaradásának érdekében néhány virágzatot ajánlott meghagyni.

Az őszi margitvirág kiválóan alkalmas az ágyásokban réskitöltőnek. Teltvirágú, általában egynyári fajtái kedvelt dísznövények. Megszárított virágaiból és leveleiből tea készíthető, a friss leveleket pedig vajas kenyérre téve fogyathatjuk. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetők a migrénes rohamok. Véralvadásgátló, görcsoldó és antibakteriális hatása is ismert. Vágott virágként sokáig tart, nyári csokrokban is szépen mutat. 

Kapcsolódó cikk: Elkéstünk? Egynyári virágok vetése
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia