szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hideg zuhany? Egészségünkre!

Orbán Krisztina, 2015. jan. 16.


A hideg vízben való megmerítkezés több vallási szertartásnak jól ismert eleme: az orosz ortodoxok például vízkeresztkor, a tél közepén jeges vízbe merülve nyernek feloldozást bűneik alól, a sintoisták pedig többnyire egy vízesés alá állva tisztítják meg lelküket az azt terhelő vétkektől.

Hideg zuhany? Egészségünkre!

Aki azonban úgy véli, hogy hitbéli megfontolások nélkül nem válhat magának is javára egy hideg zuhany, bizony téved.

Amennyivel jobban esik a meleg víz a lelkünknek, annyival jobbat tesz a hideg víz a testünknek, ezért bármily barátságtalanul hangozzék is, egy hideg zuhanyt bizony érdemes beiktatnunk a mindennapjainkba. Az ajánlás valójában úgy szól, hogy egészségünk megőrzése érdekében zuhanyozás közben 1-2 percenként váltogassuk a jóleső (és például lazító, pihentető, pórustágító hatása révén szintén áldásos) meleg, valamint a hideg – nem langyos, hanem teljesen hideg – vizet, ám ha csupán a zuhanyozás végén zárjuk el a meleg vizet, és állunk egy percig a hideg víz alatt, annak úgy is számos jótékony hatásával örvendeztetjük meg szervezetünket. Lássuk, melyek ezek.

1. A hideg zuhany javítja a vérkeringést, erősíti a véredényeket, és segít kordában tartani a vérnyomást.

A vérkeringés felgyorsítása által javítjuk szerveink vér- és oxigénellátását, a vérkeringés rendszeres serkentésével pedig segítjük szervezetünket több szív- és érrendszeri betegség kialakulásának megakadályozásában, a magas vérnyomás elkerülésében, és idővel még a hideg lábfejeknek is búcsút mondhatunk.

2. Felélénkít, javítja az agyfunkciókat, tisztítja a tudatot.

Annak, aki reggelente nehezen ébred, a hideg zuhany garantáltan segítségére lesz abban, hogy a napot frissen kezdhesse, egy nagyobb szellemi megpróbáltatás, például egy vizsga előtt pedig mindannyiunknak nagy szolgálatot tehet.

3. Erősíti szervezetünket.

A bőrünkön alágördülő hideg vízcseppek által keltett szurkáló érzés tagadhatatlanul kellemetlen, ezért legtöbbünknek bizonyára erős elszántság kell ahhoz, hogy a hideg zuhany alá álljunk. Az akaraterő diadala önmagában is sikerélményt jelent, ráadásul minél több stresszornak tesszük ki magunkat szabad akaratunkból, annál nagyobb eséllyel leszünk képesek megküzdeni velük éles helyzetben is. A hideg zuhany ugyanakkor más téren is segíti testünket az élet kihívásaival való küzdelemben: megakadályozza például gyulladások és duzzanatok kialakulását, immunrendszerünk erősítése által pedig még a fertőzések ellen is felvértez minket.

4. Stresszoldó, hangulatjavító és antidepresszáns hatást gyakorol szervezetünkre.

A hideg zuhany javítja hangulatunkat, magabiztosabbá teszi fellépésünket, segít a stressz okozta és a depresszióból származó alvászavarok leküzdésében, és még enyhe depresszió kezelésére is képes.

5. Felgyorsítja az anyagcserét.

Az anyagcserére gyakorolt kedvező hatásainak köszönhetően a hideg zuhany segíti szervezetünket az anyagcsere-problémák által okozott betegségek, például a köszvény, az elhízás, vagy a felnőttkori cukorbetegség megelőzésében.

6. Fiatalítja a bőrt és jót tesz a hajnak.

Míg a meleg víz szárítja, a hideg feszesíti és tonizálja a bőrt. A hideg víz kiemelt szerepet játszik emellett bőrünk tisztán tartásában is, hiszen az annak hatására összezáródó pórusaink megakadályozzák, hogy a testünkre kerülő szennyeződések a bőr mélyebb rétegeibe juthassanak. Ha hajunkat mosás után hideg vízzel öblítjük le, fejbőrünk tovább marad tiszta, a hajtövek megerősödnek, a hajhullás mértéke észrevehetően csökken, és a haj még fényesebbé is válik.

Kapcsolódó cikk: Útifű maghéj: kíméletes méregtelenítés felsőfokon
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!