szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hidegben nézegessünk hangarózsákat

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 09.


Csodás cserjék, amelyek sokféleségükkel kápráztatnak el bennünket.

Hidegben nézegessünk hangarózsákat

Sárga hangarózsa

Sűrűn és szélesen ágas, gyökérhajtásokkal szaporodó, akár 4 méter magasra megnövő lomhullató cserje. Fiatal hajtásai enyvesen mirigyszőrösek. Levelei szórt állásúak, hosszúkás-lándzsásak. Virágai lomfakadás előtt, májusban nyílnak a levél nélküli hajtások végén, sűrű sátorozó fürtben. Pártája aranysárga, erős illatú, kívül szőrös. A termés fiatalon serteszőrös, fásodó sok-magvú tok.

Elterjedési területe: Dél-Európa, a Nyugat-Balkántól Dél-Oroszországon és Kis-Ázsián át a Kaukázusig. Termőhelye a lucosok és a bükkösök aljnövényzetében vagy lápos talajokon.

A kertészeti gyakorlatban e nemzetségen belül megkülönböztetik az örökzöld rhododendronokat és a lombhullató azáleákat. A sárga hangarózsa nagy termetű télálló faj, amelyet tőfajként számos fajta nemesítésében felhasználnak.

Rozsdás hangarózsa

Dúsan elágazó, szürkésbarna kérgű örökzöld cserje. Ágai felállóak, fiatal hajtások vékonyak és rozsdavörösen pikkelyesek. A bőrnemű, rövid nyelű levelek szórt állásúak, az ágvégeken tömegesen állnak. A sötét rózsaszín virágok, melyek a magasságtól függően május-júliusban nyílnak, rövid, végálló fürtben állnak. A párta tölcsér alakú, kívül mirigyesen pikkelyes, belül röviden szőrös. Magháza felsőállású, tojásdad, pikkelyes. A termés fásodó, válaszfalon nyíló tok. Magvai világosbarnák és igen kicsik.

Elterjedési területe az Alpokban, Pireneusokban, az Appennineken, a Jurában, a horvát Alpokban. Termőhelye a savanyú, szilikátos talajon, mészkerülő, sziklás lejtőkön, ritkás erdőkben. Őskőzeten az alhavasi törpecserjés övben uralkodó, az Alpokban 2800 m-ig felhatol.

Törpe hangarózsa

Elterjedési területe a Keltei-Alpok, termőhelye száraz, sziklás lejtők, törmelékes hegyoldalak, sziklagörgetegek.

Lazán és dúsan elágazó bokros, örökzöld cserje. Hajtásai felállók, mirigyszőrösek. A vastag bőrnemű levelek csaknem ülők, szórt állásúak, hegyesek, kopaszok, felül sötétzöldek és fényesek. A világos rózsaszín virágok az előző évi hajtások végén, a levélhónalji fürtökben állnak. Magháza felső állású, a termés gömbölyű, sokmagvú tok.

Igen lassú növekedésű növény, amelyet vadmirtusznak is neveznek, szigorúan védett növény. 

Kapcsolódó cikk: A csontvédő fekete nadálytő
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!