szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hihetetlen, de ezek is a citromhoz köthetőek

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 05.


Egy felnőtt citromfáról 7-10 alkalommal akár 2000 gyümölcsöt is leszedhetnek. A naranccsal együtt a világ leggyakrabban termesztett gyümölcsei közé tartozik. 

Hihetetlen, de ezek is a citromhoz köthetőek

A citromfa a rutafélék családjához és a citrusok nemzetségéhez tartozik. Ez a kis örökzöld levelű fa napos, meleg éghajlatot szereti, nagy vízigényű és nehezen viseli el a fagyokat. Egész évben virágzik és kedvező körülmények között a virágzással egyidejűleg termést is hoz.

Ázsia délkeleti részéről származik. Vadon termő állapotban több ezer évvel ezelőtt Indiában a Himalája keleti nyúlványain és Kína déli részén volt honos. Már régóta termesztik ezeken a vidékeken, míg a Földközi-tenger medencéjében csak lassan terjedt el. Egy legenda szerint Nagy Sándor seregei hozták magukkal az i. e 4. században indiai expedíciójukról, a citrom közeli rokonát.

A vastag héjú és nagyon illatos, de vékony húsú cédrátot nagyra becsülték gyógyhatása, íze és illata miatt, és még a 19. században is bőségesen termesztették Korzika szigetén, mielőtt a citrom kiszorította volna.

A citromfa úgy tűnik, hogy a cédrátfa, a citrom és egy másik citrusféle spontán kereszteződéséből jött létre.  Az Ázsiából érkező karavánok hozhatták be a Közép-Kelet országaiba a 10. században a keserűnarancs és a zöldcitrom fájával együtt. Ebben a korban terjesztették el az arabok, és kezdték el termeszteni még Andalúziában is a nádcukorral együtt, és a nádcukorral édesítették a citrom savanyú levét. Ugyanakkor a desztillálás fejlődésével lehetővé vált, hogy a növény virágaiból, leveleiből kivonják a parfümgyártásra az illatos illóolajakat. Ettől fogva kezdett el szerepelni a citrom a kertészeti és az orvosi témájú arab értekezésekben. Görcsoldó, lázcsillapító, vizelethajtó tulajdonságát említették, és rovar-írtó szerként, ellenméregként is ajánlották.

Európában a citrusok a keresztes hadjáratok következtében váltak ismertté. Ekkoriban ültettek először citromfákat Korzikán, az itáliai félszigeten, Szicíliában, Franci-ország déli részén, és Portugáliában. A citromot gyakran alkalmazzák gyógyító hatása miatt, de a narancsfához hasonlóan díszítő növényként is ültetik. A reneszánsz kortól kezdve gyakran díszelegtek ezek az illatos levelű és virágú fácskák az arisztokraták kertjeiben, télire pedig üvegházakat építettek számukra. A citrom megjelenik festményeken, virágcsokrok és edények között.

A citrusok Északon a hatalom jelképe. Spanyolországban és Olaszországban termesztik és fogyasztják belőle a legtöbbet. Nyersen eszik, levét isszák, testápolásra használják, vagy illóolajat készítenek belőle.

Kolumbusz Kristóf 1493-ban második amerikai felfedezőútjára többek között citrommagot is vitt magával, hogy gyarmatot létesítsen Hispaniola szigetén. A citromfák szépen meghonosodtak a szigeten, és a citromültetvények onnan elterjedtek Közép-Amerikában, Floridában és Brazíliában. A 16. századra ez az ázsiai eredetű kis fa meghódította az Újvilág jó nagy részét.

A 19. század közepéig vitorlás vagy evezős hajókkal lehetett átkelni az egyik tengeri kikötőből a másikba és átszelni a tengert. A hetekig tartó hajóút során gyakran skorbut tizedelte a legénységet. Ezt a betegséget a C-vitamin hiány okozza. A hajósok rájöttek, hogy ezt a betegséget a citrusok fogyasztása megakadályozhatja. 1747-ben egy skót származású tengerész orvos kísérletet végzet a hajón. A tengerészeket három csoportra osztotta, és a csoportoknak három különböző étrendet írt elő. Csak azok menekültek meg a skorbuttól, akik rendszeresen fogyasztottak narancsot és citromot. Ez az étrend a többieket is hamar meggyógyította. Ezt a módszert csak 1795-ben kezdték el alkalmazni. 

Kapcsolódó cikk: Így kszüljünk a rózsa szemzésére
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!