szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Himalájai só: az élet íze

Orbán Krisztina, 2014. nov. 14.


Bár só nélkül nincs emberi élet, manapság többet hallunk a só egészségünkre káros hatásairól, mint arról, hogy milyen fontos ásványianyag-forrást jelent szervezetünk számára. Ennek oka pedig egyszerűen az, hogy nem a megfelelő sót fogyasztjuk.

Himalájai só: az élet íze

A himalájai só alig néhány évvel ezelőtt jelent meg a piacon. Gyors diadalmenetéből arra következtethetünk, hogy a világ minden bizonnyal régóta várt már egy káros hatásoktól mentes sófajtára. A Pakisztán északi részén, a Himalája lábainál bányászott halit 84 féle ásványt és nyomelemet tartalmaz, ezzel pedig ásványianyag-tartalmát tekintve a ma ismert egyik leggazdagabb sóféle. Jelenlegi ismereteink szerint egyben az egyik legtisztább só is, az a kiszáradt tengermeder ugyanis, amelynek fenekéről – robbantás nélküli eljárással – ma felszínre hozzák, évmilliókon át láva és jég által borítva feküdt, s e különleges takaró alatt máig megmenekült az eliparosodott világ minden szennyező hatásától.

A himalájai sóval kiválóan helyettesíthetjük az általunk is leggyakrabban használt finomított asztali sót, és a tudomány mai állása szerint ezt nagyon is érdemes megtennünk. Az asztali sóból ugyanis a nátrium-klorid kivételével szinte minden ásványi anyag kivonásra kerül, és a só ezen kívül is különböző vegyi kezeléseken, tisztításon, fehérítésen esik át. Tovább rontja a helyzetet a vízoldékonyság csökkentésére szolgáló adalékanyag, amely szállítás közben talán kedvezően hat a só viselkedésére, szervezetünkben azonban garantáltan nem: ennek használata miatt ugyanis az emberi szervezetnek olyan sok folyadékra van szüksége a só feldolgozásához, amennyi általában nem áll rendelkezésre, a szervezetünkben lerakódásokat képző só pedig számos krónikus betegség kialakulásának okozója lehet. Az általunk szintén gyakran használt tengeri só esetében a helyzet messze nem ilyen rossz, a tengereinkbe az utóbbi évtizedek folyamán juttatott extrém mennyiségű szennyező anyag azonban e sófélét is egyre megbízhatatlanabb minőségű ásványianyag-forrássá teszi.

Az átlátszó, illetve piszkosfehér színűek mellett a vasoxid által rózsaszínűre festett kristályok által alkotott himalájai só már megjelenésével is egyfajta harmóniát tükröz, ennél azonban természetesen jóval többre képes. Ez a garantáltan szennyeződésmentes só a finomított asztali sóval szemben a nátrium-klorid mellett például kalciumot, káliumot és magnéziumot is nagy mennyiségben tartalmaz. Összetétele által segíti a pajzsmirigy és a mellékvese működését, gyorsítja az anyagcserét, és hozzájárul a hormonháztartás egyensúlyának megtartásához. Megfelelő mennyiségű bevitel esetén javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást, enyhíti az öregedés jeleit, lúgosít, méregtelenít, növeli a nemi vágyat, hozzájárul az egészséges alváshoz és még a fogyókúra sikerességéhez is – mindezt úgy, hogy eközben szív- és érrendszerünk egészségét sem veszélyezteti.

Fontos!

A himalájai só már finomított változatban is megjelent, összetétele azonban a finomítás során megváltozik, ezért inkább nagyobb szemcséjű terméket válasszunk.

Tekintettel arra, hogy szinte minden készen megvásárolt ételünk – a kenyér is – finomított asztali sót tartalmaz, hosszú időbe telhet, míg annak káros hatásaitól megkímélhetjük szervezetünket, az otthon főzött ételek esetében azonban odafigyelhetünk arra, hogy minél egészségesebb alapanyagokat válasszunk, és például a finomított asztali sót himalájai sóra cseréljük.

Fontos!

Sajnálatos módon egyelőre csak elvétve bukkanhatunk rá a boltok polcain, de akinek alkalma nyílik rá, bátran válassza a parajdi sót: az Erdélyben kézzel bányászott, szürkés színű só ugyanis szintén őstengeri forrásának köszönhetően a himalájai só minden értékével rendelkezik.

A himalájai sót más sófélékhez hasonlóan terápiás és gyógyászati célokra is használják. Légzési nehézségekkel, illetve köhögéssel járó betegségek esetén a tüdő és az orrüregek tisztításában és méregtelenítésében számíthatunk rá, javítja a tüdőfunkciókat, és az allergia, vagy a megfázás mellett olyan krónikus betegségek tüneteivel is elbánik, mint az asztma, vagy a cisztikus fibrózis. Ételeink mellett tehát érdemes a sóinhalátorba, a sópipába, de még az orröblítőbe is ezt tenni, fürdővizünkhöz adva pedig ekcéma- és dermatitis-ellenes, valamint mélytisztító és izomlazító hatása mellett fiatalító, méregtelenítő és pihentető hatásait is kiélvezhetjük. Nagyobb kristályaiból lámpát is faragnak, amelynek működése azon a feltevésen alapul, hogy a levegőben található pozitív töltésű szennyeződéseket (pollen, por, stb.) a sólámpa által kibocsátott negatív ionok semlegesítik, így tisztítják otthonunk levegőjét, és védelmet nyújtanak az abban keringő allergén anyagok ellen.

Kapcsolódó cikk: Színek, fények, tenger, hagyomány: a norvég szigetvilág múlhatatlan bája

 




Hozzászólások (3)

Mártha Izabella
2014. nov. 26. (2 778 napja)
Kedves Árpád

Érdeklődjön bio-, vagy reformélelmiszereket árusító boltokban, vagy rendeljen egy webáruházból himalájai sót.

Üdv: M. Izabella
Rózsa Árpád
2014. nov. 20. (2 784 napja)
tetszik a cikk,de hol lehet megvenni a Himalájai sót?

kérnék címeket a vásárláshoz.
Orbán Ágnes
2014. nov. 15. (2 789 napja)
Zuglói bölcsődében 2010-ben, az első volt az intézményünk, ahol megnyílt a Himalája sótéglás szoba, a gyermekek egészségének védelmében.
A szülők nagyon hamar megkedvelték és a gyerekek között is kevesebb volt a megbetegedés az őszi-téli hőnapokban.