szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hinták a lakásban – saját kezűleg

Scheftsik Tamás, 2012. szept. 05.


Különleges ellazulás, vagy önfeledt játék? Ha hintáról van szó, akkor mindkettő. Amikor az ember arra gondol, hogy beszerez magának egyet, sokszor eszébe sem jut, hogy ehhez nem kell feltétlenül kilépnie a lakásból, semmilyen értelemben. Egyrészt béltéren is nagyon hangulatos tud lenni egy-egy ilyen alkalmatosság, másrészt kifejezetten egyedi darabokat is létrehozhatunk, ezzel is növelve az eszmei értéküket.

Hinták a lakásban – saját kezűleg

Kicsiknek

 

Amikor a gyerkőc kicsi, akkor inkább ne kockáztassunk, és vegyünk egy olyan kivitelű hintát, amiből biztosan nem tud kiesni. Amikor már nagyobb, akkor azonban nyugodtan legyünk kreatívak. Fogjuk egy régi, már megunt és kidobásra váró széket. Első körben szabadítsuk meg a lábaitól, hiszen egy magára valamit is adó hintának erre nincsen semmi szüksége. Ezután elő az élénk színekkel, és fessük le a széket. Ne ijedjünk meg, a rózsaszín, a sárga, az élénkzöld és a kék is remekül megfér egymással, hiszen itt az a cél, hogy egyből mosolyt csaljon az arcunkra a látvány (aki ezt szó szerint szeretné értelmezni, az egészen nyugodtan fessen a székre smile-t). Ezután fúrjuk meg az ülőfelületet 4 ponton, ahol majd a kötelek kerülnek bele. Használjunk vastag, strapabíró függesztéket, amit fűzzünk át a lukakon, és erősen csomózzunk meg. Ezután már csak a helyét kell kiválasztanunk. Az ajtókeret az egyik legegyszerűbb megoldás, ekkor csak két erős, horgos csavarra lesz szükségünk, és mehet is a móka (vigyázzunk, az ajtókeret nem jó ötlet, ha a hozzá tartozó ajtó üvegezett).

 

Az apróságok mindenféle hintának nagyon tudnak örülni, így ha nincs lehetőségünk a függesztett megoldásra, akkor készítsünk mérleghintát. Valószínűleg senkinek nem kell elmagyarázni, hogy hogyan is működik ez a szerkezet, néhány dologra azonban nem árt figyelni: nem érdemes túl hosszú mérleget készíteni, mivel ekkor nagyon magasra megy fal az egyik gyerkőc, és ha onnan pottyan, akkor lesz nagy sírás. Arra is nagyon kell figyelni, hogy a kezek és lábak becsípésének lehetőségét minimálisra csökkentsük. A gumi ebben nagy segítségünkre lehet, kiváltképp, ha a hinta alatti talajt borítjuk be egy ebből az anyagból készült, vastagabb szőnyeggel.

 

Szülőknek

 

Nem csak a gyerekek szeretnek ringatózni a hinták ölelésében. Arról már volt szó, hogy kereskedelmi forgalomban lehet kapni fonott fél tojásokat, melyek függesztve fantasztikus fotelek, ám ezek ára finoman szólva is húzós. Ám itt is lehetünk kreatívak. A fotelből, sőt, akár a kanapéból is lehet hinta, így akár a filmet is ringatózva nézhetjük esténként. Az elkészítésnél érdemes plusz merevítést tenni a bútorok aljára, hiszen nem ilyen terhelésre lettek kitalálva. A függesztéshez határozzuk meg, hogy hol fut a plafonban gerenda, mivel csak ez elég erős ahhoz, hogy megtartsa a szerkezetet.

Ellenkező esetben szükségünk lesz egy állványra, ami azonban nem olcsó, és nem is mindig esztétikus. A kötelet nagyon körültekintően válasszuk ki, hiszen a kanapé súlyán kívül akár 3 embert is el kell bírni minden gond nélkül. Ezután következik a fúrás-faragás. Akár az is jó megoldás, ha a bútor alatt vezetjük át a két hosszú, U alakú kötelet. Ilyenkor azonban egy plusz rögzítővel erősítsük körben a kanapé aljához a tartókat, valamint a háttámla mögött is helyezzük el egy plusz átkötést. A felfüggesztéshez biztosan segítséget kell majd kérnünk a szomszédoktól vagy a barátoktól, és ez után azt fogjuk észrevenni, hogy valamiért mindig nálunk van közös filmnézés, vagy beszélgetés a hinta-kanapén ülve.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!